Zupa z boczniaka

Opublikowano: 22.10.2023 r., 17:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z boczniaka podana w miseczce.
Zupa z boczniaka
Zupa z boczniaka to doskonała propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną zupę grzybową.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
445 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula 1 duża sztuka (70 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Seler naciowy (50 g)
  • Ziemniaki średnie 3 duże sztuki (300 g)
  • Boczniaki (250 g)
  • Ryż brązowy (40 g)
  • Koncentrat pomidorowy (10 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na zupę z boczniaka krok po kroku

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Boczniaki oczyść i pokrój w paski.

W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.

Do garnka dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki imbiru, papryki słodkiej i papryki wędzonej. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 2 minuty.

Po tym czasie dodaj pokrojona marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy. Składniki wymieszaj i smaż 3 minuty.

Do garnka dodaj ryż, 2 gałązki lubczyku i całość zalej 6 szklankami wrzącej wody. Składniki wymieszaj i gotuj 5 minut.

Następnie do garnka dodaj ziemniaki oraz pokrojone boczniaki. Całość gotuj przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków oraz ryżu).

Na koniec do zupy dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku.

Zupę podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę z boczniaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z boczniaka

Zupa z boczniaka to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa. Sprawdzony przepis na zupę z boczniaków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, seler naciowy, ziemniaki, boczniaki, ryż brązowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk oraz imbir mielony.

A jak ugotować zupę z boczniaków? W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Do garnka dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki imbiru, papryki słodkiej i papryki wędzonej. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojona marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy. Składniki wymieszaj i smaż 3 minuty. Do garnka dodaj ryż, 2 gałązki lubczyku i całość zalej 6 szklankami wrzącej wody. Składniki wymieszaj i gotuj 5 minut. Następnie do garnka dodaj ziemniaki oraz pokrojone boczniaki. Całość gotuj przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków oraz ryżu). Na koniec do zupy dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku.

Boczniaki są grzybami zawierającymi jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niewielką ilość białka oraz składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B, oraz witamina C. Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już, jak zrobić zupę z boczniaków. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Smaczna zupa z boczniaków jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zupie z boczniaka

Lista alergenów dla zupy z boczniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze zupy z boczniaka

na 100g gotowej potrawy

Zupa z boczniaka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby stanowią doskonałe dopełnienie smaków wielu potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
89.01
445.05
Białko (g)
2.22
11.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
14.01
70.04
Węglowodany przyswajalne (g)
11.57
57.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
12.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.13
15.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
13.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
9.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
4.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
119.26
596.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.44
47.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.82
Witamina E (mg)
0.25
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.96
9.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.10
130.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1189.65
5948.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
77.44
387.20
Potas (mg)
358.36
1791.78
Wapń (mg)
20.07
100.37
Fosfor (mg)
77.99
389.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.13
110.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
3.96
Cynk (mg)
0.48
2.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z boczniaka 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z boczniaka

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
70 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Seler naciowy
50 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ziemniaki średnie
300 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ryż brązowy
40 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
54.00