Zupa z boczniaka

Opublikowano: 12.07.2025 r.
Boczniaki, cebula, czosnek i ziemniaki to kluczowe składniki tej pysznej zupy. Wzbogacone marchewką i pietruszką, tworzą aromatyczne i sycące danie, które idealnie rozgrzeje w chłodne dni. Prosty, ale pełen smaku zestaw warzyw, połączony z odrobiną koncentratu pomidorowego i odrobiną sosu sojowego, nada tej zupie wyjątkowy charakter.
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 70 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 100 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Seler naciowy - 50 g
- Ziemniaki średnie - 300 g (3 duże sztuki)
- Boczniaki - 250 g
- Ryż brązowy - 40 g
- Koncentrat pomidorowy - 10 g
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, lubczyk
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Boczniaki oczyść i pokrój w paski.
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.
- Do garnka dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki imbiru, papryki słodkiej i papryki wędzonej. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 2 minuty.
- Po tym czasie dodaj pokrojona marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy. Składniki wymieszaj i smaż 3 minuty.
- Do garnka dodaj ryż, 2 gałązki lubczyku i całość zalej 6 szklankami wrzącej wody. Składniki wymieszaj i gotuj 5 minut.
- Następnie do garnka dodaj ziemniaki oraz pokrojone boczniaki. Całość gotuj przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków oraz ryżu).
- Na koniec do zupy dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku.
- Zupę podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Zupa z boczniaka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby stanowią doskonałe dopełnienie smaków wielu potraw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny