Ryż parboiled - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w ryżu parboiled oraz jakie alergie mogą powodować.
Ryż parboiled - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze ryżu parboiled - tabela

Energia i białka

ryż parboiled
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w ryżu parboiled
Białko 7.60 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w ryżu parboiled

ryż parboiled
na 100 g
Węglowodany 78.70 g
Węglowodany przyswajalne 75.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.50 g
Sacharoza (cukier) 0.50 g
Glukoza 0.00 g
Fruktoza 0.00 g
Skrobia 73.80 g
Laktoza 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

ryż parboiled
na 100 g
Tłuszcz 2.75 g
Tłuszcze nasycone 0.89 g
Tłuszcze nienasycone 1.86 g
Tłuszcze jednonasycone 1.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.84 g
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na ryż parboiled

ryż parboiled
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.41 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.09 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.28 mg
Ryboflawina 0.09 mg
Niacyna 4.97 mg
Foliany 14.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ryż parboiled

ryż parboiled
na 100 g
Sód 6.00 mg
Potas 219.00 mg
Wapń 8.00 mg
Fosfor 275.00 mg
Magnez 98.00 mg
Żelazo 1.16 mg
Cynk 1.96 mg
Miedź 0.33 mg
Mangan 2.98 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168876/nutrients

Alergie w ryżu parboiled

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z ryżem parboiled

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto