Arbuz - indeks glikemiczny

Arbuz - indeksy glikemiczne
Jaki jest indeks gikemiczny arbuzie
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
arbuz 55 4
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego arbuza

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak arbuz indeks glikemiczny wynosi 55, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z arbuzem
Jabłko, Banan, Truskawki, Mango, Gruszka, Mandarynki, Ananas, Dynia, Winogrona, Czereśnie, Pomarańcze, Brzoskwinia, Melon, Kiwi, Grejpfrut, Maliny, Awokado, Cytryna, Limonka

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla arbuza

Arbuz
Kategoria produktu Mięso i przetwory
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 55
(średni)

Przepisy z arbuzem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto