Deser z arbuza

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
W tle znajduje się arbuz, który zostanie wykorzystany do przygotowania deseru z arbuza.
Deser z arbuza
Deser z arbuza to doskonała propozycja na pyszny, orzeźwiający deser. Pod nazwą kraje się pyszna granita arbuzowa. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
79 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Arbuz 1 średnia sztuka (2000 g)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska, pojemnik zamykany, widelec, zamrażarka

Przepis na deser z arbuza krok po kroku

W garnuszku zagotuj pół szklanki wody z cukrem, zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia.

Miąższ arbuza wydrąż, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski.

Następnie do arbuza dodaj 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Składniki zblenduj na jednolitą masę.

Do arbuza dodaj wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj.

Mus z arbuza przelej do płaskiego pojemnika plastikowego i wstaw do zamrażarki za 3-4 godziny.

Co 30 minut masę z arbuza przemieszaj widelcem, aby nie powstała bryła lodu.

Gotowy sorbet podawaj bezpośrednio przed spożyciem, np. w pucharkach lub miseczkach.

Jak oceniasz przepis na deser z arbuza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat deseru z arbuza

Deser z arbuza to doskonały pomysł na smaczny granitę. Najlepszy deser z dodatkiem arbuza jest bardzo orzeźwiający, dlatego warto przygotować go w sezonie letnim. Granitę z arbuza można podać jako deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na deser z arbuza jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: arbuz, cukier, sok z cytryny oraz mięta świeża.

A jak zrobić deser z arbuza? W garnuszku zagotuj pół szklanki wody z cukrem, zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia. Miąższ arbuza wydrąż, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Następnie do arbuza dodaj 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Do arbuza dodaj wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj. Mus z arbuza przelej do płaskiego pojemnika plastikowego i wstaw do zamrażarki za 3-4 godziny. Co 30 minut masę z arbuza przemieszaj widelcem, aby nie powstała bryła lodu. Gotowy sorbet podawaj bezpośrednio przed spożyciem, np. w pucharkach lub miseczkach.

Arbuz to popularny szczególnie latem owoc o dużych gabarytach najczęściej z zieloną skórką i czerwonym miąższem. Arbuz w ponad 90% składa się z wody. Arbuz bogaty jest w cytrulinę, która ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne. Arbuz zawiera sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Zawiera niewielką ilość kalorii i świetnie nawadnia. Arbuz zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi dietetyczny deser z arbuza. Pyszny deser jest bardzo orzeźwiający, dlatego warto przygotować go latem. Smaczny deser jest dobry do spożycia po dokładnym zmrożeniu - jednak co jakiś czas należy go przemieszać, aby nie powstała bryła lodu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis jest bardzo prosty, jednak czasochłonny.

Alergeny w deserze z arbuza

Lista alergenów dla deseru z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z arbuza

Wartości odżywcze deseru z arbuza

na 100g gotowej potrawy

Deser z arbuza to doskonała propozycja na orzeźwiający posiłek. Arbuz to owoc, który w większości składa się z wody, dlatego jest produktem niskokalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
38.66
79.25
Białko (g)
0.60
1.22
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
9.80
20.08
Węglowodany przyswajalne (g)
9.40
19.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
27.32
56.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.90
16.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.18
0.36
Foliany (µg (mcg))
2.93
6.00
Beta karoten (µg (mcg))
295.61
606.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
1.00
2.05
Potas (mg)
109.32
224.10
Wapń (mg)
6.85
14.05
Fosfor (mg)
10.73
22.00
Magnez (mg)
9.76
20.00
Żelazo (mg)
0.24
0.48
Cynk (mg)
0.10
0.20
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z arbuza 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z arbuza

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
2000 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 2000 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
12.50