Sok z arbuza

Opublikowano: 18.03.2022 r., 17:59 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sok z arbuza w szklance
Sok z arbuza
Sok z arbuza to doskonały pomysł na orzeźwienie w ciągu upalnego dnia. Jest prosty w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
63 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Arbuz (1000 g)
  • Ogórek 4 ogórki (500 g)
  • Mięta (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sokowirówka

Przepis na sok z arbuza krok po kroku

Arbuza kroimy w plastry. Wycinamy z nich kawałki owocowa bez skóry.

Ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Składniki przekładamy do sokowirówki razem z miętą. Wyciskamy sok.

Orzeźwiający sok podajemy schłodzony.

Jak oceniasz przepis na sok z arbuza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat soku z arbuza

Pyszny sok z arbuza z wyciskarki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek podczas upalnych dni. Arbuz w połączeniu ze świeżym ogórkiem i miętą jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy sok zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sok z arbuza? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku arbuza kroimy w plastry. Wycinamy z nich kawałki owocowa bez skóry. Ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Składniki przekładamy do sokowirówki razem z miętą. Wyciskamy sok. Orzeźwiający sok podajemy schłodzony.

Sprawdzony przepis na sok z arbuza nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z arbuza, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Składa się one przede wszystkim z wody, bo aż w 92% procentach! Ponadto znajdziemy w nim przeciwutleniacze – likopen, beta-karoten oraz luteinę, które wpływają na opóźnienie procesu starzenia się, wspomagają pracę serca, a co najważniejsze hamują rozwój komórek nowotworowych. Polecany jest również przy chorobach nerek oraz infekcjach układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie. Owoc także doskonale działa na układ pokarmowy, a także przyśpiesza nasz metabolizm. Arbuz działa także korzystnie na pracę układu krążenia, ponieważ usuwa z naszego organizmu szkodliwe związki, które pojawiają się w mięśniach po intensywnych treningach.

Dietetyczny i tani sok z arbuza na lato odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Świeży sok możemy również przygotować za pomocą sokowirówki, efekt będzie taki sam! Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na świeży sok na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w soku z arbuza

Lista alergenów dla soku z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z arbuza

Wartości odżywcze soku z arbuza

na 100g gotowej potrawy

Sok posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
25.59
63.98
Białko (g)
0.66
1.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.36
15.89
Węglowodany przyswajalne (g)
5.82
14.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
22.86
57.14
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.67
16.67
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.17
0.43
Foliany (µg (mcg))
5.78
14.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.72
4.31
Potas (mg)
129.53
323.82
Wapń (mg)
13.07
32.66
Fosfor (mg)
16.09
40.23
Magnez (mg)
11.91
29.77
Żelazo (mg)
0.32
0.79
Cynk (mg)
0.15
0.37
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z arbuza 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z arbuza

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Ogórek
500 g
4 ogórki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Mięta
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
17.00