Lody arbuzowe

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody arbuzowe podane w szklance.
Lody arbuzowe
Lody arbuzowe to doskonała propozycja na orzeźwiającą przekąskę dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne lody domowe.
Przygotowanie 20 min
37 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Arbuz (1000 g)
  • Miód 2 łyżki stołowe (30 g)
  • Sok z cytryny (40 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera, foremki do lodów, zamrażarka

Przepis na lody arbuzowe krok po kroku

Arbuza obierz, oczyścić z pestek i pokrój w drobną kostkę.

Kawałki arbuza włóż do pojemnika blendera, dodaj do niego miód oraz sok z cytryny i zblenduj na jednolitą masę.

Masę z arbuza przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

Gotowe lody podawaj jako deser.

Jak oceniasz przepis na lody arbuzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat lodów arbuzowych

Lody arbuzowe to doskonały pomysł na domowej roboty lody. Lody arbuzowe na patyku przygotowane w domu to doskonała propozycja na orzeźwiająco przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na lody arbuzowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: arbuz, miód oraz sok z cytryny. Lody warto przygotować w sezonie letnim, ponieważ świetnie sprawdzą się jako orzeźwienie w upalne dni.

A jak zrobić lody arbuzowe? Arbuza obierz, oczyścić z pestek i pokrój w drobną kostkę. Kawałki arbuza włóż do pojemnika blendera, dodaj do niego miód oraz sok z cytryny i zblenduj na jednolitą masę. Masę z arbuza przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe lody podawaj jako deser.

Arbuz w około 92% składa się z wody, dlatego zaleca się jego spożywanie w upalne dni, ponieważ doskonale nawodni nasz organizm. Dodatkowo arbuzy zawierają spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się skóry.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów. W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miło co zawiera także składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów w miodzie ma wpływ na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: wiesz już, jak samemu przygotować domowe lody arbuzowe. Szybkie w przygotowaniu lody świetnie sprawdzą się jako zimna, orzeźwiająca przekąska dla dzieci i dorosłych. Najlepsze lody warto przygotować w sezonie letnim i podawać w upalne dni. Produkty niezbędne do przygotowania lodów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w lodach arbuzowych

Lista alergenów dla lodów arbuzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lody arbuzowe

Wartości odżywcze lodów arbuzowych

na 100g gotowej potrawy

Lody arbuzowe to propozycja na orzeźwiający deser. Arbuz w większości składa się z wody i jest produktem niskokalorycznym. Stanowi on doskonały sposób na nawodnienie organizmu w sezonie letnim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
37.38
37.38
Białko (g)
0.59
0.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.62
9.62
Węglowodany przyswajalne (g)
9.23
9.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
26.17
26.17
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.03
9.03
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.17
0.17
Foliany (µg (mcg))
3.61
3.61
Beta karoten (µg (mcg))
283.21
283.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.08
1.08
Potas (mg)
109.98
109.98
Wapń (mg)
6.93
6.93
Fosfor (mg)
10.69
10.69
Magnez (mg)
9.63
9.63
Żelazo (mg)
0.24
0.24
Cynk (mg)
0.10
0.10
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów arbuzowych 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów arbuzowych

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Miód
30 g
2 łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
22.00