Przepis na drink z arbuza krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kieliszek do wina

Arbuza pokrój w drobną kostkę i umieść w kieliszku.

Do shakera dodaj kruszony lód oraz syrop migdałowy i wódkę, wymieszaj dokładnie.

Wlej po równo do każdego kieliszka i uzupełnij prosecco.

Udekoruj listkami mięty.

Drink z arbuza podany w szklance. Na stole leżą kawałki arbuza. Drink udekorowany jest plasterkami cytryny oraz plastikową słomką.
Drink z arbuza
Koszt przygotowania dania
26.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Drink z arbuza - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o drinku z arbuza

Drink z arbuza to doskonała propozycja na łatwy orzeźwiający drink na bazie wódki i arbuza. Przepis na drinka z arbuza jest łatwy do przygotowania dlatego możesz od niego zacząć swoją przygodę barmańską. Do zrobienia drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: świeży arbuz, wódka, prosecco, syrop migdałowy, kostki lodu.

Jak zrobić drinka z arbuza? Arbuza pokrój w drobną kostkę i umieść w kieliszku do wina. Do shakera włóż kruszony lód przygotowany w następujący sposób: do torebki strunowej włóż kostki lodu, przykryj ścierką i rozbij tłuczkiem do mięsa. Umieść w shakerze wódkę i syrop z kwiatów czarnego bzu, wymieszaj dokładnie. Przelej dzieląc po równo do każdego kieliszka, uzupełnij każdy kieliszek prosecco i udekoruj miętą.

Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan.

Podsumowując pomysł na drink alkoholowy z arbuzem idealnie nadaje się na domówkę. Szybki do zrobienia drink alkoholowy jest pyszny i orzeźwiający. Proporcje dostosuj w zależności od swoich potrzeb, jeśli wolisz mocniejsze trunki dodaj więcej wódki.

Wartości odżywcze drinka z arbuza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
114.64 kcal
286.60 kcal
Białko
0.26 g
0.65 g

Węglowodany w drinku z arbuza

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
15.63 g
39.07 g
Węglowodany przyswajalne
15.50 g
38.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.13 g
0.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.05 g
0.12 g
Tłuszcze nasycone
0.02 g
0.05 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.07 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.03 g
Tłuszcze wielonasycone
0.02 g
0.04 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Składniki mineralne w przepisie na drink z arbuza

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
4.55 mg
11.38 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drinka z arbuza 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w drinku z arbuza

Lista alergenów dla drinka z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Prosecco
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Syrop migdałowy

Cena przygotowania drinka z arbuza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
400 g
Ćwiartka małej sztuki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Wódka
100 ml
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 ml
Prosecco
400 g
20.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
11.43
Za 400 g
Syrop migdałowy
150 ml
35.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 ml
Lód
200 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
90.00
Jak oceniasz przepis na drink z arbuza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób