Drink z arbuza

Opublikowano: 29.09.2021 r., 8:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drink z arbuza i cytryny
Drink z arbuza
Drink z arbuza to orzeźwiający napój na bazie wódki i arbuza. Doskonale sprawdzi się jako koktajl alkoholowy podczas wieczornych upalnych wieczorów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
286 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Arbuz - Ćwiartka małej sztuki (400 g)
  • Wódka (100 ml)
  • Prosecco (400 g)
  • Syrop migdałowy (150 ml)
  • Lód (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kieliszek do wina

Przepis na drink z arbuza krok po kroku

Arbuza pokrój w drobną kostkę i umieść w kieliszku.

Do shakera dodaj kruszony lód oraz syrop migdałowy i wódkę, wymieszaj dokładnie.

Wlej po równo do każdego kieliszka i uzupełnij prosecco.

Udekoruj listkami mięty.

Jak oceniasz przepis na drink z arbuza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat drinka z arbuza

Drink z arbuza to doskonała propozycja na łatwy orzeźwiający drink na bazie wódki i arbuza. Przepis na drinka z arbuza jest łatwy do przygotowania dlatego możesz od niego zacząć swoją przygodę barmańską. Do zrobienia drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: świeży arbuz, wódka, prosecco, syrop migdałowy, kostki lodu.

Jak zrobić drinka z arbuza? Arbuza pokrój w drobną kostkę i umieść w kieliszku do wina. Do shakera włóż kruszony lód przygotowany w następujący sposób: do torebki strunowej włóż kostki lodu, przykryj ścierką i rozbij tłuczkiem do mięsa. Umieść w shakerze wódkę i syrop z kwiatów czarnego bzu, wymieszaj dokładnie. Przelej dzieląc po równo do każdego kieliszka, uzupełnij każdy kieliszek prosecco i udekoruj miętą.

Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan.

Podsumowując pomysł na drink alkoholowy z arbuzem idealnie nadaje się na domówkę. Szybki do zrobienia drink alkoholowy jest pyszny i orzeźwiający. Proporcje dostosuj w zależności od swoich potrzeb, jeśli wolisz mocniejsze trunki dodaj więcej wódki.

Alergeny w drinku z arbuza

Lista alergenów dla drinka z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Prosecco
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Syrop migdałowy

Wartości odżywcze drinka z arbuza

na 100g gotowej potrawy

Koktajle na bazie alkoholu powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu. Koktajle są wysokokaloryczne dlatego powinny na nie uważać osoby na diecie redukcyjnej. Alkohol zawiera "puste kalorie", gdyż nie ma żadnych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
114.64
286.60
Białko (g)
0.26
0.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
15.63
39.07
Węglowodany przyswajalne (g)
15.50
38.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.05
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
4.55
11.38
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drinka z arbuza 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drinka z arbuza

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
400 g
Ćwiartka małej sztuki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Wódka
100 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 ml
Prosecco
400 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
11.43
Za 400 g
Syrop migdałowy
150 ml
35.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 ml
Lód
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
90.00