Przepis na martini fiero krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklanka, shaker

Prosecco, Martini i wodę wlej do shakera i dodaj lód. Całość dokładnie wymieszaj.

Do drinka dodaj plasterek pomarańczy.

Martini fiero podane w eleganckich kieliszkach z lodem.
martini fiero
Koszt przygotowania dania
5.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
81

Martini fiero - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o martini fiero

Martini fiero, to nie tylko nazwa drinka, ale również odmiana alkoholu, która w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Dzięki dodatkowi z czerwonej pomarańczy całość zachowuje przepiękny kolor i swój charakterystyczny smak. Świetnie sprawdza się w koktajlach, gdyż jest niezwykle lekki i orzeźwiający. Wspaniale współgra z sokiem pomarańczowym.

Przepis na martini fiero jest bardzo łatwy, a przy tym niezwykle szybki. To koktajl, który świetnie sprawdzi się jako aperitif. Ma lekko słodkawy i gorzki smak. W tym przepisie został połączony z Prosecco, z którym tworzy niezwykle pyszną kompozycję smakową. Sprawdzi się idealnie do posiłku, kolacji czy na imprezę, gdyż jest prosty.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drinka martini fiero, który będzie bardzo smaczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. W tej wersji do stworzenia drinka nie potrzeba zbyt dużo składników. Należy zmieszać dwa rodzaje alkoholu i dodać odrobinę pomarańczy dla lepszego wyglądu i wspaniałego smaku.

Ten koktajl alkoholowy jest niezwykle łatwy, ale nie banalny, to wszystko zasługa odpowiedniego alkoholu. Martini fiero to rodzaj wermutu, czyli ziołowego trunku, który jest niezwykle delikatny, ale bardzo smaczny. Świetnie smakuje schłodzony. Z dodatkiem prosecco, o nieco gorzkawym smaku, tworzą duet idealny. Do drinka dobrze jest dodać również lekko schłodzonej wody gazowanej, by całość zyskała jeszcze więcej delikatności. Choć w niektórych przepisach dodaje się również tonic, nie ma takiej potrzeby, gdyż całość jest naprawdę wyjątkowo smaczna i bez niego.

To wspaniały pomysł na przepyszny i lekki drink na imprezę. Wspaniale i bardzo dekoracyjnie się prezentuje zwłaszcza w dużym kieliszku z cząstkami owoców cytrusowych. Ze względu na jego ziołowy charakter można go również podawać z dodatkiem rozmarynu czy gałązek mięty, by stworzyć nieco bardziej oryginalną kompozycję smakową.

Martini fiero, podane w taki sposób, choć domowe, jest bardzo smaczne. Oprócz tego, że jest dobre, jest również bardzo łatwe.

Wartości odżywcze martini fiero

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
Białko
0.13 g
0.36 g

Węglowodany w martini fiero

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
4.21 g
11.78 g
Węglowodany przyswajalne
4.04 g
11.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
0.01 g
0.04 g
Tłuszcze nasycone
0.01 g
0.03 g
Tłuszcze nienasycone
0.01 g
0.02 g
Tłuszcze jednonasycone
0.00 g
0.01 g
Tłuszcze wielonasycone
0.00 g
0.01 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: martini fiero.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na martini fiero

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
0.79 µg (mcg)
2.20 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.00 mg
0.01 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
3.21 mg
9.00 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.01 mg
0.03 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.10 mg
0.27 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
1.21 µg (mcg)
3.40 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
5.07 µg (mcg)
14.20 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na martini fiero

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
3.43 mg
9.60 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
42.93 mg
120.20 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
7.07 mg
19.80 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
4.86 mg
13.60 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
3.86 mg
10.80 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.10 mg
0.28 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny martini fiero 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w martini fiero

Lista alergenów dla martini fiero przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Prosecco

Cena przygotowania martini fiero

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Prosecco
80 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.29
Za 80 g
Martini Fiero
80 ml
38.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.04
Za 80 ml
Woda gazowana
40 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 ml
Pomarańcza
20 g
1 plaster
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 20 g
Lód
60 g
2 kostki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na martini fiero
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób