Zupa z dorsza

Opublikowano: 30.04.2021 r., 10:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z dorsza znajduje się w białej, głębokiej i ozdobnej misce. Na wierzchu zupy znajduje się kawałek ryby. W oddali widać sztućce. talerz stoi na jutowym materiale. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Zupa z dorsza
Zupa z dorsza to doskonały wybór na smaczne danie obiadowe. Przepis jest bardzo prosty, dlatego wypróbuj naszego przepisu i zaskocz swoich bliskich smakiem tej smacznej zupy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
311 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Marchewka 3 małe sztuki (300 g)
  • Por (100 g)
  • Ziemniaki późne 5 średnich sztuk (500 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Jogurt naturalny 2% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z dorsza krok po kroku

Filet z dorsza wypłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Marchew i ziemniaki obierz i umyj. Marchew pokrój w talarki a ziemniaki w kostkę.

Pory umyj, osusz i pokrój w plastry.

Dorsza ugotuj w mleku z warzywami i przyprawami. Po około 10 minutach gotowania rybę wyjmij z zupy i pokrój w mniejsze kawałki.

Jogurt naturalny wymieszaj z mąką i zahartuj gorącym wywarem. Jogurt wlej do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Do zupy dodaj pokrojone mięso ryby i gotuj przez około 10 minut.

Zupę podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z dorsza

Pikantna zupa z dorsza z koperkiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się w okresie postu oraz jako piątkowe danie obiadowe. Zupę przygotujesz z ziemniakami oraz z porem, co dodatkowo podniesie wartość odżywczą potrawy. Przepis na zupę rybną z dorsza jest bardzo prosty, dlatego do jej wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. W dalszej części dowiesz się jak ugotować zupę rybną z dorsza. Aby przygotować zupę z fileta dorsza przygotuj następujące produkty spożywcze: świeży filet z dorsza, marchew, pora, ziemniaki, mleko spożywcze, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól, pieprz i paprykę ostrą). Ta pyszna zupa świetnie sprawdzi się do włączenia do diety potraw rybnych. Zupa najlepsza jest na gorąco, dlatego podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu (ogrzewana nie jest już tak smaczna).

Filet z dorsza należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Marchew, pora i ziemniaki należy obraz i pokroić na mniejsze części. Dorsza ugotować z dodatkiem mleka i warzyw, następnie rybę wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z mąką i zahartować gorącym wywarem, po czym dodać tą zawiesinę do wywaru. Na koniec dodać pokrojone mięso ryby, zagotować, doprawić do smaku i podawać bezpośrednio po ugotowaniu.

Dorsz jest produktem niskokalorycznym (w 100 gramach tego produktu znajduje się tylko 82 kcal). Jest to ryba, która dostarczy do naszego organizmu sporych ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego. Znajdziemy w niej również spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które są pomocne w profilaktyce chorób układu krążenia.

Podsumowując zupa rybna z dorsza na ostrogo idealna propozycja na pyszne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia ryb do swojego jadłospisu. Jest to idealna propozycja na danie w diecie redukcyjnej, ponieważ produkty użyte do jej przygotowania nie są kaloryczne, a dostarczą sporych ilości składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpłyną na nasz organizm.

Alergeny w zupie z dorsza

Lista alergenów dla zupy z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze zupy z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
74.12
311.30
Białko (g)
6.22
26.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
9.77
41.04
Węglowodany przyswajalne (g)
8.65
36.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
4.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
1.16
4.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
3.58
Tłuszcze nienasycone (g)
0.30
1.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.19
0.79
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.88
58.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
133.71
561.60
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.81
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.43
27.02
Witamina D (µg (mcg))
0.48
2.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
1.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.24
43.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
4.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.60
48.70
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1233.10
5179.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
44.60
187.30
Potas (mg)
313.33
1316.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.60
241.90
Fosfor (mg)
96.62
405.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.55
86.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.93
Cynk (mg)
0.33
1.38
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dorsza 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z dorsza

Koszt składników
37.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
150 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 150 g
Koszt składników
37.30