Ramen

Opublikowano: 26.04.2021 r., 12:31 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ramen podany w czarnej misce na szarym blacie, obok pałeczki, łyżka i miseczka z ziołami i chili
Ramen
Sprawdź przepis na najlepszy ramen. Bulion mięsny z dodatkami jest pysznym i wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na obiad lub na kolację.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
461 kcal
Kcal w porcji
767 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Makaron ramen (100 g)
  • Cebula dymka 2 cebule ze szczypiorkiem (40 g)
  • Wodorosty świeże 1 płat (3 g)
  • Pędy bambusa (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Grzyby shitake świeże 1 garść (70 g)
  • Grzyby shitake suszone 1 garść (20 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 małe (200 g)
  • Imbir korzeń 1 kawałek długości połowy palca (10 g)
  • Czosnek 4 ząbki (24 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 mała (5 g)
  • Olej rzepakowy (0 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, zioła tajskie
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na ramen krok po kroku

Do bulionu dodaj imbir, czosnek, wodorosty, suszone grzyby shiitake i połowę chili. Bulion zagotuj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie bulion dopraw sosem sojowym, dodaj około łyżeczki.

W tym czasie przypraw piersi kurczaka ziołami tajskimi, szczyptą soli oraz pieprzu i usmaż na patelni, z dodatkiem odrobiny oleju, przez 5 minut z każdej strony.

Ugotuj jajka na półtwardo. Jajka wrzuć do zimnej wody i do zagotowania się gotuj je 3 minuty. Następnie zalej zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.

Jeśli używasz suchego makaronu gotuj go w bulionie.

Na patelni podsmaż białą cześć cebulki i przełóż do misek, w których będzie podawany ramen.

Na tej samej patelni, na której była podsmażana cebulka, podsmaż świeże grzyby shiitake.

Makaron podziel i włóż do misek, wlej bulion.

Na makaronie połóż przekrojone jajko na pół, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i grzyby shiitake.

Do podania dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili i posiekaną zieloną cebulkę.

Jak oceniasz przepis na ramen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat ramen

Ramen to pyszna zupa, bogata w różne dodatki, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Jest to potrawa japońska, która pojawiła się tam w XIX wieku, a przybyła z Chin. Dodatki do ramen, z którymi podaje się go podaje to wakame, kiełki fasoli, pędy bambusa, plastry pieczonej lub duszonej wieprzowiny, nori, cebula siedmiolatka, jajka na twardo lub półtwardo, nasiona sezamu, pasta rybna zagęszczona skrobią. Zupa przyprawiana jest sosem sojowym lub miso. Składniki do zupy są raczej dostępne w większych sklepach.

Zupa może być przygotowana w domu na szybko. Bulion na ramen możesz przygotować wcześniej i zamknąć w słoikach na gorąco. Dzięki prosty przepis wykorzystasz dużo częściej. Bulion na ramen przygotujesz z całego kurczaka, lub kawałków innego mięsa. Ważne aby mięso było z kośćmi, dzięki temu bulion jest gęstszy i bardziej aromatyczny. Jest on wtedy źródłem kolagenu. Bulion gotuj długo na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, przez parę godzin. Następnie dodaj dodatki i przyprawy do ramenu.

Jaki makaron do ramen wybrać? Najlepszy jest ten z mąki pszennej, nie durum, w kształcie są to długie nitki. Tak naprawdę to właśnie makaron jest najważniejszą częścią tej zupy. Oprócz makaronu podawana jest z jajkiem, boczkiem, kiełkami fasoli i pędami bambusa. Jest to jedna z najpopularniejszych wersji, których jest naprawdę wiele. Ramen możesz z powodzeniem wykonać w wersji wegetariańskiej. Dodaj wtedy więcej wodorostów oraz sosu sojowego, które nadają smak umami. Zupa ramen jak zrobić? Najważniejszy jest aromatyczny bulion, jeśli przygotujesz go wcześniej przyrządzenie zupy będzie dużo szybsze. A jak przygotować ramen oraz wszystkie dodatki dowiesz się z dokładnego przepisu.

Ramen to zupa bardzo aromatyczna i bogata w smaku. Jest treściwa i bardzo sycąca. Przygotowując różne dodatki oraz różne wywary możesz za każdym razem przygotować inny, wyjątkowy w smaku i spersonalizowany ramen.

Alergeny w ramen

Lista alergenów dla Ramen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron ramen
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze ramen

na 100g gotowej potrawy

Ramen to pyszna zupa, która jest bardzo treściwa. Jej wartości odżywcze zawarte głównie w dodatkach, które można dowolnie modyfikować. Dzięki temu możesz przygotowywać wiele pysznych i zdrowych wersji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(767g)
Energia (kcal)
60.18
461.57
Białko (g)
5.29
40.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(767g)
Węglowodany (g)
6.81
52.26
Węglowodany przyswajalne (g)
2.11
16.19
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
3.69
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(767g)
Tłuszcz (g)
1.39
10.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
6.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
4.12
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
2.60
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
1.52
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.20
262.29
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(767g)
Witamina A (µg (mcg))
12.96
99.38
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
1.28
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.73
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.63
12.53
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
1.49
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
1.80
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.53
88.46
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.33
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.92
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
12.85
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.09
69.70
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.57
134.79
Brak danych dla: makaron ramen, grzyby shitake świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(767g)
Sód (mg)
238.30
1827.80
Potas (mg)
137.77
1056.72
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.32
94.50
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
55.85
428.40
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.64
66.24
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
2.59
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
3.34
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.83
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ramen 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ramen

Koszt składników
138.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Makaron ramen
100 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 100 g
Cebula dymka
40 g
2 cebule ze szczypiorkiem
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Wodorosty świeże
3 g
1 płat
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 3 g
Pędy bambusa
100 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Grzyby shitake świeże
70 g
1 garść
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 70 g
Grzyby shitake suszone
20 g
1 garść
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 20 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
2 małe
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Imbir korzeń
10 g
1 kawałek długości połowy palca
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
24 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 24 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 mała
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Olej rzepakowy
0 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 0
0.00
Za 0 ml
Koszt składników
138.00