Przepis na ramen krok po kroku
- Bulion drobiowy 1000 g
- Makaron ramen 100 g
- Cebula dymka 40 g 2 cebule ze szczypiorkiem
- Wodorosty świeże 3 g 1 płat
- Pędy bambusa 100 g
- Jajko 2 szt.
- Grzyby shitake świeże 70 g 1 garść
- Grzyby shitake suszone 20 g 1 garść
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g 2 małe
- Imbir korzeń 10 g 1 kawałek długości połowy palca
- Czosnek 24 g 4 ząbki
- Papryczka chili czerwona świeża 5 g 1 mała
- Olej rzepakowy 0 ml
Do bulionu dodaj imbir, czosnek, wodorosty, suszone grzyby shiitake i połowę chili. Bulion zagotuj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie bulion dopraw sosem sojowym, dodaj około łyżeczki.
W tym czasie przypraw piersi kurczaka ziołami tajskimi, szczyptą soli oraz pieprzu i usmaż na patelni, z dodatkiem odrobiny oleju, przez 5 minut z każdej strony.
Ugotuj jajka na półtwardo. Jajka wrzuć do zimnej wody i do zagotowania się gotuj je 3 minuty. Następnie zalej zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
Jeśli używasz suchego makaronu gotuj go w bulionie.
Na patelni podsmaż białą cześć cebulki i przełóż do misek, w których będzie podawany ramen.
Na tej samej patelni, na której była podsmażana cebulka, podsmaż świeże grzyby shiitake.
Makaron podziel i włóż do misek, wlej bulion.
Na makaronie połóż przekrojone jajko na pół, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i grzyby shiitake.
Do podania dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili i posiekaną zieloną cebulkę.

(liczba kalorii)
Ramen - cechy przepisu
Więcej o Ramen
Ramen to pyszna zupa, bogata w różne dodatki, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Jest to potrawa japońska, która pojawiła się tam w XIX wieku, a przybyła z Chin. Dodatki do ramen, z którymi podaje się go podaje to wakame, kiełki fasoli, pędy bambusa, plastry pieczonej lub duszonej wieprzowiny, nori, cebula siedmiolatka, jajka na twardo lub półtwardo, nasiona sezamu, pasta rybna zagęszczona skrobią. Zupa przyprawiana jest sosem sojowym lub miso. Składniki do zupy są raczej dostępne w większych sklepach.
Zupa może być przygotowana w domu na szybko. Bulion na ramen możesz przygotować wcześniej i zamknąć w słoikach na gorąco. Dzięki prosty przepis wykorzystasz dużo częściej. Bulion na ramen przygotujesz z całego kurczaka, lub kawałków innego mięsa. Ważne aby mięso było z kośćmi, dzięki temu bulion jest gęstszy i bardziej aromatyczny. Jest on wtedy źródłem kolagenu. Bulion gotuj długo na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, przez parę godzin. Następnie dodaj dodatki i przyprawy do ramenu.
Jaki makaron do ramen wybrać? Najlepszy jest ten z mąki pszennej, nie durum, w kształcie są to długie nitki. Tak naprawdę to właśnie makaron jest najważniejszą częścią tej zupy. Oprócz makaronu podawana jest z jajkiem, boczkiem, kiełkami fasoli i pędami bambusa. Jest to jedna z najpopularniejszych wersji, których jest naprawdę wiele. Ramen możesz z powodzeniem wykonać w wersji wegetariańskiej. Dodaj wtedy więcej wodorostów oraz sosu sojowego, które nadają smak umami. Zupa ramen jak zrobić? Najważniejszy jest aromatyczny bulion, jeśli przygotujesz go wcześniej przyrządzenie zupy będzie dużo szybsze. A jak przygotować ramen oraz wszystkie dodatki dowiesz się z dokładnego przepisu.
Ramen to zupa bardzo aromatyczna i bogata w smaku. Jest treściwa i bardzo sycąca. Przygotowując różne dodatki oraz różne wywary możesz za każdym razem przygotować inny, wyjątkowy w smaku i spersonalizowany ramen.
Wartości odżywcze Ramen
Energia i białka
Węglowodany w ramen
(767g)
Tłuszcze
(767g)
Witaminy w przepisie na ramen
(767g)
Składniki mineralne w przepisie na ramen
(767g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Ramen
Lista alergenów dla Ramen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron ramen
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy