Przepis na gazpacho krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender, obieraczka, miska, łyżka cedzakowa

Pomidory delikatnie natnij od dołu, wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty, wyjmij i przełóż do miski z bardzo zimną wodą, pozostaw 2-3 minuty.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do misy blendera.

Ogórka i cebulę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do blendera.

Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i również przełóż do misy blendera.

Dodaj ząbki czosnku, oliwę z oliwek, 1/4 łyżeczki pieprzu, sporą szczyptę soli, ocet winny i wcześniej namoczoną w wodzie kromkę chleba.

Całość zmiksuj na jednolitą konsystencję.

Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny.

Gazpacho podane w brązowej misce, na jutowej ściereczce z łyżką, dookoła pomidory, pomidorki, natka pietruszki, czosnek, przyprawy
Gazpacho
Koszt przygotowania dania
16.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
37

Gazpacho - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gazpacho

Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową w smaku zupę. Do jej przygotowania ważne jest aby użyć składników dobrej jakości, dobre i aromatyczne pomidory, pełne smaku słońca nadadzą zupie wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. W tym daniu nie poprawimy smaku produktów dodatkiem przypraw. Prosty przepis na gazpacho sprawi, że będziesz wykonywać je częściej.

Dobre gazpacho jest nie tylko wyśmienitym daniem ale również bogatym w w wartości odżywcze. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiada cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Papryka oprócz wymienionych już składników odżywczych zawiera największą ilość witaminy C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. . Oliwa z oliwek, podobnie jak oliwki, zmniejsza zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i jelita grubego. Oliwa z oliwek jest bogata w szereg związków o działaniu antyoksydacyjnym i profilaktycznym chorób cywilizacyjnych. Pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że w oliwie z oliwek stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 9:1, kiedy zalecany stosunek to 5:1 z tego powodu jeśli spożywasz dużo oliwy z oliwek pamiętaj aby włączyć do diety produkty bogate w kwasy omega-3.

Przepis na gazpacho jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu, całą pracę wykonuje za nas blender. A jak zrobić gazpacho dowiesz się z dokładnego przepisu. Do przygotowania zupy możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Zupa sprawdzi się idealnie w letnie i gorące dni.

Wartości odżywcze gazpacho

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(298g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - gazpacho kcal
Białko
1.06 g
3.14 g

Węglowodany w gazpacho

Na 100g
Na porcję
(298g)
Węglowodany
5.40 g
16.08 g
Węglowodany przyswajalne
4.22 g
12.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
3.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(298g)
Tłuszcz
3.10 g
9.22 g
Tłuszcze nasycone
0.57 g
1.71 g
Tłuszcze nienasycone
2.52 g
7.51 g
Tłuszcze jednonasycone
2.12 g
6.31 g
Tłuszcze wielonasycone
0.41 g
1.21 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, chleb pszenny.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na gazpacho

Na 100g
Na porcję
(298g)
Witamina A
36.41 µg (mcg)
108.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
16.51 mg
49.19 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.85 mg
2.55 mg
Brak danych dla: chleb pszenny.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.09 mg
Niacyna
0.57 mg
1.71 mg
Foliany
16.99 µg (mcg)
50.63 µg (mcg)
Beta karoten
387.12 µg (mcg)
1153.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gazpacho

Na 100g
Na porcję
(298g)
Sód
13.79 mg
41.10 mg
Potas
207.56 mg
618.54 mg
Wapń
16.81 mg
50.08 mg
Fosfor
26.55 mg
79.12 mg
Magnez
11.35 mg
33.83 mg
Żelazo
0.35 mg
1.06 mg
Cynk
0.19 mg
0.58 mg
Miedź
0.05 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gazpacho 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gazpacho

Lista alergenów dla gazpacho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Cena przygotowania gazpacho

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
850 g
5 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.33
Za 850 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
60 g
0.5 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 60 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ocet winny
3 ml
0.5 łyżeczki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 3 ml
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Chleb pszenny
25 g
1 kromka
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 25 g
Koszt składników
54.50
Jak oceniasz przepis na gazpacho
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób