Gazpacho
- Pomidor 5 sztuk (850 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona 0.5 sztuk (60 g)
- Ogórek 1 sztuka (180 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Ocet winny 0.5 łyżeczki (3 ml)
- Oliwa z oliwek 3 łyżki (36 ml)
- Chleb pszenny 1 kromka (25 g)
Przepis na gazpacho krok po kroku
Pomidory delikatnie natnij od dołu, wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty, wyjmij i przełóż do miski z bardzo zimną wodą, pozostaw 2-3 minuty.
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do misy blendera.
Ogórka i cebulę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do blendera.
Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i również przełóż do misy blendera.
Dodaj ząbki czosnku, oliwę z oliwek, 1/4 łyżeczki pieprzu, sporą szczyptę soli, ocet winny i wcześniej namoczoną w wodzie kromkę chleba.
Całość zmiksuj na jednolitą konsystencję.
Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny.
-
Chili con carne
-
Placek po węgiersku
-
Papryka faszerowana
-
Gulasz wołowy
-
Spaghetti bolognese
-
Leczo z cukinii
-
Kurczak curry
-
Frytki z batatów
-
Pizza z patelni
-
Pierś z kaczki
-
Musaka
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Szakszuka klasyczna
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ceviche
-
Łazanki z kapustą
-
Kaczka z jabłkami
-
Kolacje dla dwojga
Więcej informacji na temat gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową w smaku zupę. Do jej przygotowania ważne jest aby użyć składników dobrej jakości, dobre i aromatyczne pomidory, pełne smaku słońca nadadzą zupie wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. W tym daniu nie poprawimy smaku produktów dodatkiem przypraw. Prosty przepis na gazpacho sprawi, że będziesz wykonywać je częściej.
Dobre gazpacho jest nie tylko wyśmienitym daniem ale również bogatym w w wartości odżywcze. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiada cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Papryka oprócz wymienionych już składników odżywczych zawiera największą ilość witaminy C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. . Oliwa z oliwek, podobnie jak oliwki, zmniejsza zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i jelita grubego. Oliwa z oliwek jest bogata w szereg związków o działaniu antyoksydacyjnym i profilaktycznym chorób cywilizacyjnych. Pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że w oliwie z oliwek stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 9:1, kiedy zalecany stosunek to 5:1 z tego powodu jeśli spożywasz dużo oliwy z oliwek pamiętaj aby włączyć do diety produkty bogate w kwasy omega-3.
Przepis na gazpacho jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu, całą pracę wykonuje za nas blender. A jak zrobić gazpacho dowiesz się z dokładnego przepisu. Do przygotowania zupy możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Zupa sprawdzi się idealnie w letnie i gorące dni.
Alergeny w gazpacho
Lista alergenów dla gazpacho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
Wartości odżywcze gazpacho
Energia i białka
(298g)
Węglowodany
(298g)
Tłuszcze
(298g)
Witaminy
(298g)
Składniki mineralne
(298g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.