Zupa z dorsza
- Dorsz filet (500 g)
- Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
- Por (100 g)
- Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Jogurt naturalny 2% (150 g)
Przepis na zupę z dorsza krok po kroku
Filet z dorsza wypłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Marchew i ziemniaki obierz i umyj. Marchew pokrój w talarki a ziemniaki w kostkę.
Pory umyj, osusz i pokrój w plastry.
Dorsza ugotuj w mleku z warzywami i przyprawami. Po około 10 minutach gotowania rybę wyjmij z zupy i pokrój w mniejsze kawałki.
Jogurt naturalny wymieszaj z mąką i zahartuj gorącym wywarem. Jogurt wlej do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Do zupy dodaj pokrojone mięso ryby i gotuj przez około 10 minut.
Zupę podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat zupy z dorsza
Pikantna zupa z dorsza z koperkiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się w okresie postu oraz jako piątkowe danie obiadowe. Zupę przygotujesz z ziemniakami oraz z porem, co dodatkowo podniesie wartość odżywczą potrawy. Przepis na zupę rybną z dorsza jest bardzo prosty, dlatego do jej wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. W dalszej części dowiesz się jak ugotować zupę rybną z dorsza. Aby przygotować zupę z fileta dorsza przygotuj następujące produkty spożywcze: świeży filet z dorsza, marchew, pora, ziemniaki, mleko spożywcze, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól, pieprz i paprykę ostrą). Ta pyszna zupa świetnie sprawdzi się do włączenia do diety potraw rybnych. Zupa najlepsza jest na gorąco, dlatego podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu (ogrzewana nie jest już tak smaczna).
Filet z dorsza należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Marchew, pora i ziemniaki należy obraz i pokroić na mniejsze części. Dorsza ugotować z dodatkiem mleka i warzyw, następnie rybę wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z mąką i zahartować gorącym wywarem, po czym dodać tą zawiesinę do wywaru. Na koniec dodać pokrojone mięso ryby, zagotować, doprawić do smaku i podawać bezpośrednio po ugotowaniu.
Dorsz jest produktem niskokalorycznym (w 100 gramach tego produktu znajduje się tylko 82 kcal). Jest to ryba, która dostarczy do naszego organizmu sporych ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego. Znajdziemy w niej również spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które są pomocne w profilaktyce chorób układu krążenia.
Podsumowując zupa rybna z dorsza na ostrogo idealna propozycja na pyszne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia ryb do swojego jadłospisu. Jest to idealna propozycja na danie w diecie redukcyjnej, ponieważ produkty użyte do jej przygotowania nie są kaloryczne, a dostarczą sporych ilości składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpłyną na nasz organizm.
Alergeny w zupie z dorsza
Lista alergenów dla zupy z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze zupy z dorsza
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.