Zupa krem z kukurydzy

Opublikowano: 26.04.2021 r., 16:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
świeże kolby z kukurydzy
Zupa krem z kukurydzy
Zupa krem z kukurydzy. Kremowa, pożywna i aromatyczna zupa, szybka i prosta w przygotowaniu sprawdzi się na każdą okazję. Z mleczkiem kokosowym i imbirem.
Przygotowanie 30 min
238 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kukurydza (kolba) 3 duże kolby (500 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Imbir korzeń 1 plaster (5 g)
  • Bulion warzywny pół litra (500 ml)
  • Mleczko kokosowe 2/3 szklanki (200 ml)
  • Marchewka 1 sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę krem z kukurydzy krok po kroku

Kolbę kukurydzy obierz z liści i nożem obetnij ziarna.

Imbir drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę i dodaj imbir, kukurydzę oraz przyprawy.

Podsmażaj kilka minut, aż lekko wszystkie składniki się zarumienią.

Zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

Marchew obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i gotuj aż zmięknie.

Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze kilka minut.

Całość zblenduj na gładki krem.

Zupę możesz przelać przez sito, aby pozbyć się łusek kukurydzy.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z kukurydzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat zupę krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie kukurydzy. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, to potrzebny do tego będzie wyłącznie jeden garnek i blender. Krem kukurydziany świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i drugie śniadanie, a także jako posiłek zabrany ze sobą do pracy na wynos. Zadowoli również dzieci. Smak zupy z kukurydzy jest bardzo charakterystyczny - da się w niej wyczuć nutę słodyczy, pikantnego i orientalnego smaku. Zupę najczęściej przygotowuje się z mleczkiem kokosowym, z dodatkiem przypraw takich jak słodka i ostra papryka mielona, kurkuma i imbir. Zupę krem można z powodzeniem przygotować zarówno z kolby kukurydzy, jak również z kukurydzy z puszki. Druga opcja jest szczególnie korzystna w sezonie kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Krem kukurydziany jest zupą bardzo sycącą, rozgrzewającą i odżywczą, dlatego świetnie sprawdzi się na jesienne i zimowe wieczory, kiedy pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia. Jako dodatkowe składniki możesz wykorzystać także kilka sztuk batatów, które nadadzą zupie dodatkowej słodyczy, lub przygotować zupę z kurczakiem gotowanym, jeśli zależy Ci aby była jeszcze bardziej sycąca i mogła zastąpić danie obiadowe. Jak widzisz przepis na krem z kukurydzy można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań i preferencji kulinarnych, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa krem z kukurydzy pięknie wygląda podana z dużą ilością świeżych, zielonych liści kolendry, lub natki pietruszki. Możesz podawać ją także z ziołowymi grzankami z pieczywa razowego lub pestkami dyni, czy nasionami słonecznika. Jeśli preferujesz ostrzejsze, bardziej wyraziste i pikantne smaki krem kukurydziany możesz podać z drobno posiekaną papryczką chilli.

Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i proste - wszystkie warzywa wystarczy zagotować w bulionie z dodatkiem przypraw, a kiedy zmiękną zblendować je na gładki krem. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

Alergeny w zupie krem z kukurydzy

Lista alergenów dla zupę krem z kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupę krem z kukurydzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
74.53
238.51
Białko (g)
1.88
6.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
13.02
41.67
Węglowodany przyswajalne (g)
11.79
37.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
2.48
7.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.74
5.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
4.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.13
Cholesterol (mg)
1.73
5.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
41.22
131.89
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.15
Witamina C (mg)
3.24
10.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.39
14.05
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Niacyna (mg)
0.76
2.42
Foliany (µg (mcg))
17.10
54.73
Beta karoten (µg (mcg))
371.57
1189.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
159.42
510.13
Potas (mg)
157.17
502.95
Wapń (mg)
19.80
63.37
Fosfor (mg)
68.17
218.15
Magnez (mg)
15.78
50.48
Żelazo (mg)
0.34
1.08
Cynk (mg)
0.35
1.12
Miedź (mg)
0.03
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny zupę krem z kukurydzy 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupę krem z kukurydzy

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kukurydza (kolba)
500 g
3 duże kolby
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Imbir korzeń
5 g
1 plaster
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Bulion warzywny
500 ml
pół litra
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mleczko kokosowe
200 ml
2/3 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
63.00