Zupa krem z kukurydzy
- Kukurydza (kolba) - 3 duże kolby (500 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Imbir korzeń - 1 plaster (5 g)
- Bulion warzywny - pół litra (500 ml)
- Mleczko kokosowe - 2/3 szklanki (200 ml)
- Marchewka - 1 sztuka (50 g)
Przepis na zupę krem z kukurydzy krok po kroku
Kolbę kukurydzy obierz z liści i nożem obetnij ziarna.
Imbir drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę i dodaj imbir, kukurydzę oraz przyprawy.
Podsmażaj kilka minut, aż lekko wszystkie składniki się zarumienią.
Zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.
Marchew obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i gotuj aż zmięknie.
Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze kilka minut.
Całość zblenduj na gładki krem.
Zupę możesz przelać przez sito, aby pozbyć się łusek kukurydzy.
Więcej informacji na temat zupę krem z kukurydzy
Zupa krem z kukurydzy to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie kukurydzy. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, to potrzebny do tego będzie wyłącznie jeden garnek i blender. Krem kukurydziany świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i drugie śniadanie, a także jako posiłek zabrany ze sobą do pracy na wynos. Zadowoli również dzieci. Smak zupy z kukurydzy jest bardzo charakterystyczny - da się w niej wyczuć nutę słodyczy, pikantnego i orientalnego smaku. Zupę najczęściej przygotowuje się z mleczkiem kokosowym, z dodatkiem przypraw takich jak słodka i ostra papryka mielona, kurkuma i imbir. Zupę krem można z powodzeniem przygotować zarówno z kolby kukurydzy, jak również z kukurydzy z puszki. Druga opcja jest szczególnie korzystna w sezonie kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Krem kukurydziany jest zupą bardzo sycącą, rozgrzewającą i odżywczą, dlatego świetnie sprawdzi się na jesienne i zimowe wieczory, kiedy pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia. Jako dodatkowe składniki możesz wykorzystać także kilka sztuk batatów, które nadadzą zupie dodatkowej słodyczy, lub przygotować zupę z kurczakiem gotowanym, jeśli zależy Ci aby była jeszcze bardziej sycąca i mogła zastąpić danie obiadowe. Jak widzisz przepis na krem z kukurydzy można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań i preferencji kulinarnych, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa krem z kukurydzy pięknie wygląda podana z dużą ilością świeżych, zielonych liści kolendry, lub natki pietruszki. Możesz podawać ją także z ziołowymi grzankami z pieczywa razowego lub pestkami dyni, czy nasionami słonecznika. Jeśli preferujesz ostrzejsze, bardziej wyraziste i pikantne smaki krem kukurydziany możesz podać z drobno posiekaną papryczką chilli.
Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i proste - wszystkie warzywa wystarczy zagotować w bulionie z dodatkiem przypraw, a kiedy zmiękną zblendować je na gładki krem. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
Alergeny w zupie krem z kukurydzy
Lista alergenów dla zupę krem z kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupę krem z kukurydzy
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.