Przepis na zupę krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem krok po kroku

Składniki
  • Masło 10 g
  • Cebula 100 g
  • Marchewka 45 g
  • Czosnek 10 g
  • Por 70 g
  • Ziemniaki późne 100 g
  • Dynia 500 g
  • grzanki 60 g
  • Boczek wędzony bez kości 40 g
  • Ser parmezan 40 g
  • Bulion drobiowy 125 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia grillowa, duży garnek, blender, tarka, garnek mały

Do garnka dodaj masło.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub dodaj w całości.

Obierz cebulę i pokrój grubo.

Marchewkę, dynię i ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podsmaż chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Niech wszystko się lekko zarumieni.

W osobnym garnku zagotuj bulion.

Dodaj do warzyw gorący bulion i gotuj całość około 20 minut aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw przyprawami. W razie potrzeby można dodać wody lub bulionu gdy zupa wyjdzie zbyt gęsta. Zupa jest gotowa.

Boczek pokrój cieniutko i usmaż na patelni grillowej. Zrób chipsy.

Grzanki zarumień na patelni, na której smażyłeś boczek. Mają być ładnie rumiane.

Do miseczki wlej zupę. Dodaj do zupy grzanki, chipsy z boczku oraz posyp startym na tarce parmezanem.

Zupa krem z dyni z chipsami z boczku, grzanami i parmezanem
Zupa krem z dyni z chipsami z boczku, grzanami i parmezanem
Koszt przygotowania dania
17.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
256 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z boczku bardzo łatwo zrobić. Są przepysznie chrupkie i dzięki temu zupa nabiera cudownego aromatu. Dodatkowo chrupkość również zapewniają mini grzaneczki. Grzaneczki można zrobić samemu, ale równie dobrze znajdziesz je gotowe w sklepie. Posypując zupą startym parmezanem ser się fantastycznie rozpuszcza. Jest to idealna kompozycja aromatów.

Warto umieścić tę propozycję w swoim menu. Jest to fajny przepis, szybki i prosty do wykonania. Zupa krem z dyni jest sycąca. Dodając przyprawę ostrą idealnie danie wpisuje się w smaczny obiad jesienno-zimowy. Dzięki temu zupa szybko rozgrzeje.

Wartości odżywcze zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (275g)
Energia (kalorie)
93.20 kcal
256.31 kcal
Białko
4.14 g
11.38 g

Węglowodany w zupie krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Na 100g
Na porcję (275g)
Węglowodany
10.68 g
29.37 g
Węglowodany przyswajalne
9.59 g
26.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (275g)
Tłuszcz
4.04 g
11.11 g
Tłuszcze nasycone
2.03 g
5.59 g
Tłuszcze nienasycone
2.01 g
5.52 g
Tłuszcze jednonasycone
1.58 g
4.34 g
Brak danych dla: por, ziemniaki późne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
1.18 g

Witaminy w przepisie na zupę krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Na 100g
Na porcję (275g)
Witamina B6
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: masło, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.31 mg
Niacyna
1.12 mg
3.08 mg
Foliany
21.25 µg (mcg)
58.44 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1816.16 µg (mcg)
4994.45 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Na 100g
Na porcję (275g)
Sód
224.73 mg
618.00 mg
Potas
268.27 mg
737.75 mg
Wapń
68.70 mg
188.91 mg
Fosfor
80.52 mg
221.44 mg
Magnez
16.10 mg
44.29 mg
Żelazo
0.84 mg
2.32 mg
Cynk
0.49 mg
1.34 mg
Miedź
0.10 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Lista alergenów dla zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, czosnek.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • grzanki
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • grzanki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Ziemniaki późne
100 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Grzanki
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Boczek wędzony bez kości
40 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 40 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Bulion drobiowy
125 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Liczba porcji:
Razem
59.50
Łączny koszt
17.77
Jak oceniasz przepis na zupę krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób