Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia grillowa, duży garnek, blender, tarka, garnek mały

Przepis na zupę krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem krok po kroku

Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.

Marchewkę, dynię i ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Por przekrój wzdłuż na 4.

Do garnka dodaj masło.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub dodaj w całości.

Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podsmaż chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Niech wszystko się lekko zarumieni.

W osobnym garnku zagotuj bulion.

Dodaj do warzyw gorący bulion i gotuj całość około 20 minut aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw przyprawami. W razie potrzeby można dodać wody lub bulionu gdy zupa wyjdzie zbyt gęsta. Zupa jest gotowa.

Boczek pokrój cieniutko i usmaż na patelni grillowej. Zrób chipsy.

Grzanki zarumień na patelni, na której smażyłeś boczek. Mają być ładnie rumiane.

Do miseczki wlej zupę. Dodaj do zupy chipsy z boczku, grzanki oraz posyp startym na tarce parmezanem.

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

W skrócie
Kalorii w porcji
130 kcal
Wielkość
jednej porcji
275 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
47.63
130.97
Białko (g)
2.21
6.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
6.00
16.49
Węglowodany przyswajalne (g)
5.40
14.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
1.83
5.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.96
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.88
2.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
1.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.53
Cholesterol (mg)
4.56
12.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
151.34
416.19
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.14
Witamina C (mg)
4.85
13.33
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina E (mg)
0.10
0.27
Retinol (µg (mcg))
6.06
16.67
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Niacyna (mg)
0.67
1.83
Foliany (µg (mcg))
11.80
32.45
Beta karoten (µg (mcg))
1121.09
3083.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
258.83
711.77
Potas (mg)
168.72
463.98
Wapń (mg)
34.23
94.12
Fosfor (mg)
42.29
116.30
Magnez (mg)
9.39
25.82
Żelazo (mg)
0.51
1.41
Cynk (mg)
0.28
0.77
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Lista alergenów dla zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • grzanki
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • grzanki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Więcej informacji na temat zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z boczku bardzo łatwo zrobić. Są przepysznie chrupkie i dzięki temu zupa nabiera cudownego aromatu. Dodatkowo chrupkość również zapewniają mini grzaneczki. Grzaneczki można zrobić samemu, ale równie dobrze znajdziesz je gotowe w sklepie. Posypując zupą startym parmezanem ser się fantastycznie rozpuszcza. Jest to idealna kompozycja aromatów.

Warto umieścić tę propozycję w swoim menu. Jest to fajny przepis, szybki i prosty do wykonania. Zupa krem z dyni jest sycąca. Dodając przyprawę ostrą idealnie danie wpisuje się w smaczny obiad jesienno-zimowy. Dzięki temu zupa szybko rozgrzeje.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
55 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 55 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ziemniaki późne
160 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 160 g
Dynia
750 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 750 g
Grzanki
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Boczek wędzony bez kości
40 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 40 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Bulion drobiowy
1250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 g
Koszt składników
74.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na zupę krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób