Zupa krem kalafiorowa
- Kalafior - podzielony na różyczki (1200 g)
- Ziemniaki późne - 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Bulion warzywny - 5 szklanek (1250 ml)
- Mleko 3,2% (600 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
Przepis na zupę krem kalafiorową krok po kroku
Ziemniaki i cebulę obierz oraz pokrój w kostkę.
Do garnka włóż różyczki kalafiora, ziemniaki, cebulę oraz wlej olej.
Warzywa podgrzewaj na małym ogniu, przykryj przykrywką i podgrzewaj przez 10 minut (warzywa mieszaj od czasu do czasu).
Następnie do garnka wlej bulion, zagotuj.
Do garnka dodaj mleko i na małym ogniu ponownie zagotuj.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut (warzywa powinny być miękkie).
Zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietanę 30% i przy pomocy blendera zmiksuj zupę gładki krem.
Na patelni podpraż nasiona słonecznika.
Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem prażonych nasion słonecznika.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat zupy krem kalafiorowej
Zupa krem kalafiorowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę krem możemy podać z podprażonymi nasionami słonecznika lub dyni, z grzankami lub kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego. Prosty przepis na zupę krem kalafiorową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty: kalafior, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, bulion warzywny, mleko, śmietanka kremówka, nasiona słonecznika, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Bulion warzywny możemy przygotować samodzielnie lub wykorzystać gotowe buliony w słoiczkach (warto zwrócić uwagę na dobry skład takiego bulionu).
Jak zrobić zupę krem kalafiorową? Ziemniaki i cebulę obierz oraz pokrój w kostkę. Do garnka włóż różyczki kalafiora, ziemniaki, cebulę oraz wlej olej. Warzywa podgrzewaj na małym ogniu, przykryj przykrywką i podgrzewaj przez 10 minut (warzywa mieszaj od czasu do czasu). Następnie do garnka wlej bulion, zagotuj. Do garnka dodaj mleko i na małym ogniu ponownie zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut (warzywa powinny być miękkie). Zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietanę 30% i przy pomocy blendera zmiksuj zupę gładki krem. Na patelni podpraż nasiona słonecznika. Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem prażonych nasion słonecznika.
Kalafior to niskokaloryczne warzywo. Kalafior zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.
Podsumowując pyszna zupa kalafiorowa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.
Alergeny w zupie krem kalafiorowej
Lista alergenów dla zupy krem kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy krem kalafiorowej
Zupa krem z kalafiora to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa zawiera spore ilości węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.