Zupa krem kalafiorowa

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem kalafiorowy w misce
Zupa krem kalafiorowa
Zupa krem z kalafiora to świetna propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu. Koniecznie poznaj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Blendowanie 45 min
280 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kalafior - podzielony na różyczki (1200 g)
  • Ziemniaki późne - 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Bulion warzywny - 5 szklanek (1250 ml)
  • Mleko 3,2% (600 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender

Przepis na zupę krem kalafiorową krok po kroku

Ziemniaki i cebulę obierz oraz pokrój w kostkę.

Do garnka włóż różyczki kalafiora, ziemniaki, cebulę oraz wlej olej.

Warzywa podgrzewaj na małym ogniu, przykryj przykrywką i podgrzewaj przez 10 minut (warzywa mieszaj od czasu do czasu).

Następnie do garnka wlej bulion, zagotuj.

Do garnka dodaj mleko i na małym ogniu ponownie zagotuj.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut (warzywa powinny być miękkie).

Zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietanę 30% i przy pomocy blendera zmiksuj zupę gładki krem.

Na patelni podpraż nasiona słonecznika.

Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem prażonych nasion słonecznika.

Jak oceniasz przepis na zupę krem kalafiorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat zupy krem kalafiorowej

Zupa krem kalafiorowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę krem możemy podać z podprażonymi nasionami słonecznika lub dyni, z grzankami lub kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego. Prosty przepis na zupę krem kalafiorową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty: kalafior, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, bulion warzywny, mleko, śmietanka kremówka, nasiona słonecznika, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Bulion warzywny możemy przygotować samodzielnie lub wykorzystać gotowe buliony w słoiczkach (warto zwrócić uwagę na dobry skład takiego bulionu).

Jak zrobić zupę krem kalafiorową? Ziemniaki i cebulę obierz oraz pokrój w kostkę. Do garnka włóż różyczki kalafiora, ziemniaki, cebulę oraz wlej olej. Warzywa podgrzewaj na małym ogniu, przykryj przykrywką i podgrzewaj przez 10 minut (warzywa mieszaj od czasu do czasu). Następnie do garnka wlej bulion, zagotuj. Do garnka dodaj mleko i na małym ogniu ponownie zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut (warzywa powinny być miękkie). Zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietanę 30% i przy pomocy blendera zmiksuj zupę gładki krem. Na patelni podpraż nasiona słonecznika. Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem prażonych nasion słonecznika.

Kalafior to niskokaloryczne warzywo. Kalafior zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.

Podsumowując pyszna zupa kalafiorowa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w zupie krem kalafiorowej

Lista alergenów dla zupy krem kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy krem kalafiorowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z kalafiora to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa zawiera spore ilości węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
61.01
280.65
Białko (g)
1.80
8.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
4.75
21.83
Węglowodany przyswajalne (g)
3.77
17.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
4.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
4.17
19.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
8.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
10.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.44
6.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
3.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.94
8.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
9.26
42.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.54
80.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.01
23.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.22
106.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.04
179.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
116.30
534.96
Potas (mg)
174.37
802.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.66
141.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
45.86
210.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.64
62.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem kalafiorowej 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem kalafiorowej

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1200 g
podzielony na różyczki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 1200 g
Ziemniaki późne
300 g
2 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Bulion warzywny
1250 ml
5 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 ml
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
62.50