Przepis na zupę jarzynową z klopsikami krok po kroku
- Mięso mielone z indyka 500 g
- Pomidory w puszce 400 g
- Jajko 1 szt.
- Kukurydza konserwowa 80 g
- Fasolka szparagowa 80 g
- Marchewka 90 g
- Pietruszka 80 g
- Seler korzeniowy 60 g
Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko i dopraw je solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Do dużego garnka wlej 2 l wody, dodaj obrane marchewki, seler i pietruszkę.
Wrzuć klopsiki i gotuj przez 20 minut.
Do zupy dodaj pomidory, kukurydzę, groszek i obraną fasolkę.
Gotuj kolejne 20 minut.
Zupę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa

(liczba kalorii)
Zupa jarzynowa z klopsikami - cechy przepisu
Więcej o zupie jarzynowej z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie. Jest niezwykle smaczna, a przy okazji naprawdę prosta w przygotowaniu. Jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę jarzynową z klopsikami, by była smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużej ilości kuchennych sprzętów. Co najlepsze, klopsiki mogą się spokojnie dusić w wywarze warzywnym, dzięki czemu nie trzeba do przygotowania używać dużej ilości garnków. Ta zupa to typowe danie jednogarnkowe, które oszczędza sporo czasu, a także pracy. W dodatku zupa gotowana z dodatkiem klopsików jest bardziej aromatyczna.
Przepis na zupę jarzynową z klopsikami będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka pomysłu na nieco zdrowszą opcję, która jednak syci na długo. Dzięki dodatkowi mięsa zupa jest bardzo odżywcza. Do przygotowania klopsików najlepiej jest użyć mięsa drobiowego, które zawiera sporo białka, a przy okazji nie dostarcza nadmiaru kalorii, czy nasyconych kwasów tłuszczowych, negatywnie działających na układ krwionośny. Klopsiki drobiowe są lepszym wyborem szczególnie dla najmłodszych, gdyż są znacznie bardziej delikatne. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. Świetnie smakuje również zupa warzywna podana ze śmietaną. To dobra alternatywa dla tradycyjnej wersji, która choć smaczna, to jednak nie dostarcza tyle białka, więc po jej zjedzeniu ma się ochotę na sięgnięcie po kolejną przekąskę. Ten prosty przepis sprawdzi się również dla początkujących osób.
Wartości odżywcze zupy jarzynowej z klopsikami
Energia i białka
(335g)
Węglowodany w zupie jarzynowej z klopsikami
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy w przepisie na zupę jarzynową z klopsikami
(335g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę jarzynową z klopsikami
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie jarzynowej z klopsikami
Lista alergenów dla zupy jarzynowej z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa mielonego