Zupa jarzynowa z klopsikami

Opublikowano: 16.02.2022 r., 8:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa z klopsikami podana w białej misce z ziołami.
Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie. Jest niezwykle smaczna, a przy okazji naprawdę prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
353 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (80 g)
  • Fasolka szparagowa (80 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę jarzynową z klopsikami krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko i dopraw je solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.

Do dużego garnka wlej 2 l wody, dodaj obrane marchewki, seler i pietruszkę.

Wrzuć klopsiki i gotuj przez 20 minut.

Do zupy dodaj pomidory, kukurydzę, groszek i obraną fasolkę.

Gotuj kolejne 20 minut.

Zupę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na zupę jarzynową z klopsikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z klopsikami

Zupa jarzynowa z klopsikami to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie. Jest niezwykle smaczna, a przy okazji naprawdę prosta w przygotowaniu. Jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę jarzynową z klopsikami, by była smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużej ilości kuchennych sprzętów. Co najlepsze, klopsiki mogą się spokojnie dusić w wywarze warzywnym, dzięki czemu nie trzeba do przygotowania używać dużej ilości garnków. Ta zupa to typowe danie jednogarnkowe, które oszczędza sporo czasu, a także pracy. W dodatku zupa gotowana z dodatkiem klopsików jest bardziej aromatyczna.

Przepis na zupę jarzynową z klopsikami będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka pomysłu na nieco zdrowszą opcję, która jednak syci na długo. Dzięki dodatkowi mięsa zupa jest bardzo odżywcza. Do przygotowania klopsików najlepiej jest użyć mięsa drobiowego, które zawiera sporo białka, a przy okazji nie dostarcza nadmiaru kalorii, czy nasyconych kwasów tłuszczowych, negatywnie działających na układ krwionośny. Klopsiki drobiowe są lepszym wyborem szczególnie dla najmłodszych, gdyż są znacznie bardziej delikatne. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. Świetnie smakuje również zupa warzywna podana ze śmietaną. To dobra alternatywa dla tradycyjnej wersji, która choć smaczna, to jednak nie dostarcza tyle białka, więc po jej zjedzeniu ma się ochotę na sięgnięcie po kolejną przekąskę. Ten prosty przepis sprawdzi się również dla początkujących osób.

Alergeny w zupie jarzynowej z klopsikami

Lista alergenów dla zupy jarzynowej z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Wartości odżywcze zupy jarzynowej z klopsikami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
105.53
353.52
Białko (g)
11.50
38.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
5.87
19.68
Węglowodany przyswajalne (g)
4.52
15.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
4.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
4.39
14.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
5.76
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
8.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
4.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
4.09
Cholesterol (mg)
49.41
165.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
76.22
255.32
Witamina B6 (mg)
0.34
1.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.78
Witamina C (mg)
5.54
18.56
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.52
Witamina E (mg)
0.61
2.05
Retinol (µg (mcg))
15.46
51.81
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Ryboflawina (mg)
0.13
0.43
Niacyna (mg)
3.81
12.75
Foliany (µg (mcg))
17.57
58.87
Beta karoten (µg (mcg))
610.18
2044.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
235.20
787.91
Potas (mg)
276.57
926.52
Wapń (mg)
31.81
106.58
Fosfor (mg)
127.27
426.36
Magnez (mg)
23.21
77.76
Żelazo (mg)
1.17
3.94
Cynk (mg)
1.39
4.67
Miedź (mg)
0.13
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej z klopsikami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej z klopsikami

Koszt składników
46.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Fasolka szparagowa
80 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 80 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
46.80