Zupa botwinkowa

Opublikowano: 16.07.2022 r., 16:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tradycyjna polska zupa botwinkowa
Zupa botwinkowa
Zupa botwinkowa to najlepsza letnia zupa, którą możesz bez problemu przygotować w swoim domu. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam jaka jest pyszna.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
91 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Botwina - 2 pęczki (200 g)
  • Ziemniaki późne - 4 sztuki (130 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
  • Sok cytrynowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Koperek - 1 pęczek (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę botwinkową krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Wszystkie warzywa oprócz botwniki obierz ze skóry i pokrój w mniejszą kostkę.

Masło klarowane rozgrzej w garnku i dodaj pokrojone wcześniej warzywa.

Zalej bulionem i gotuj do miękkości.

W tym czasie dokładnie umyj botwinkę i pokrój ją na mniejsze kawałki.

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj botwinę i gotuj przez 30 minut na niewielkim ogniu.

Dodaj łyżeczkę cukru, odrobinę soku z cytryny i wymieszaj.

Zupę podawaj z łyżką śmietany, ćwiartką pokrojonego jajka, a całość posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę botwinkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat zupy botwinkowej

Zupa botwinkowa to smaczna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem jest botwnika, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na zupę botwinkową bez dodatku mięsa.

Dzięki warzywnym dodatkom zupa doda Ci energii do końca dnia.

Wegetariańska zupa bez mięsa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: botwinkę, marchew, ziemniaki, jajka, masło klarowane, bulion warzywny, koperek i odrobinę śmietany, którą dodamy do gotowej już zupy.

Zatem, jak ugotować zupę z botwiny?

W pierwszej kolejność dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa oprócz botwinki, pokrój je w niewielką kostkę.

W garnku rozgrzej masło klarowane i wrzuć przygotowane warzywa, zalej całość bulionem warzywnym i gotuj do miękkości.

Gotuj wywar około 30 minut, następnie dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki botwinkę.

Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Do mojej wersji na końcu dodaję jeszcze ćwiartkę lub połowę ugotowanego na twardo jajka. Według mnie wtedy jest najlepsza. Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj, będzie to świetny pomysł na pyszną letnią zupę na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba nie mająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie. Skoro już wiesz, jak zrobić zupę botwinkową, przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna w smaku.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!

Alergeny w zupie botwinkowej

Lista alergenów dla zupy botwinkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze zupy botwinkowej

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz przygotować na wywarze mięsnym, wystarczy, że przed ugotowaniem warzyw dodasz chude mięso (kurczak, indyk).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
36.43
91.08
Białko (g)
1.55
3.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.46
8.65
Węglowodany przyswajalne (g)
2.82
7.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.97
4.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.14
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
0.83
2.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.63
1.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.49
Cholesterol (mg)
28.27
70.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
139.13
347.83
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.15
Witamina C (mg)
9.36
23.41
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.33
Witamina E (mg)
0.38
0.95
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.53
51.33
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Niacyna (mg)
0.33
0.83
Foliany (µg (mcg))
13.01
32.53
Beta karoten (µg (mcg))
1107.96
2769.89
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
221.08
552.71
Potas (mg)
150.64
376.61
Wapń (mg)
22.63
56.57
Fosfor (mg)
29.98
74.95
Magnez (mg)
15.89
39.71
Żelazo (mg)
0.69
1.73
Cynk (mg)
0.22
0.55
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy botwinkowej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy botwinkowej

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
200 g
2 pęczki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 200 g
Ziemniaki późne
130 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 130 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Sok cytrynowy
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koperek
60 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Koszt składników
59.50