Jak ugotować botwinę?

Botwina to liście młodego buraka, a także nazwa pysznej zupy na ich bazie. Jej przygotowanie nie jest wcale trudne. A więc jak ugotować botwinę?

1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:

- pęczek botwiny,

- bulion warzywny (2l),

- cebula

- czosnek,

- koperek, pietruszka, szczypta cukru, sól i pieprz.

- 1 łyżka oliwy.

2. Botwinkę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy, z dodatkiem posiekanego czosnku i cebuli.

3. Zagotuj bulion.

4. Do bulionu dodaj warzywa i gotuj 15 minut.

5. Dopraw do smaku.

Zobacz pytania podobne do jak ugotować botwinę?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak ugotować botwinę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Botwina to nazwa liści buraków, a także nazwa pysznej zupy na ich bazie. Jej przygotowanie nie jest wcale trudne. A więc jak ugotować botwinę? Oto przepis na botwinę:

1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:

- pęczek botwiny,

- bulion warzywny (2 l),

- cebula

- czosnek,

- koperek, pietruszka, szczypta cukru, sól i pieprz.

- 1 łyżka oliwy.

2. Botwinkę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy, z dodatkiem posiekanego czosnku i cebuli.

3. Zagotuj bulion.

4. Do bulionu dodaj warzywa i gotuj 15 minut. Czas gotowania zależy jednak od grubości kawałków.

5. Dopraw do smaku.

Zupa z botwiny to smaczna opcja, która doskonale sprawdzi się na obiad. Ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem nawet dla początkujących.

Botwina, botwinka, boćwina - nazwy te, choć brzmią podobnie i bardzo często są używane zamiennie (szczególnie „botwina” i „botwinka”), nie są synonimami. „Botwiną” nazywamy młode buraki ćwikłowe, całe rośliny (korzenie i liście). Określenie „botwinka” odnosi się do zupy przyrządzanej z botwiny. Natomiast „boćwiną” nazywa się potocznie buraka liściastego.

Dużą zawartość składników odżywczych botwina zawdzięcza różnorodności barwników, które nadają kolor liściom, łodygom i korzeniom. Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów. Sezon na botwinę trwa od maja do końca lipca. W tym okresie z łatwością można kupić pęczki botwiny (liście z młodymi korzeniami) na targu i w sklepie spożywczym. Korzeń zawiera duże ilości betaniny, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami. Jako warzywo botwina była wykorzystywana już w IV w. p.n.e., a korzyści z jej spożywania są ogromne. Jest bardzo niskokaloryczna, bogata w błonnik, który daje uczucie sytości, witaminy A, witaminy D, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C i witaminy K. Jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Botwina, nawet spożywana na surowo, jest lekkostrawna i, ze względu na bogate właściwości prozdrowotne, spektrum jej zastosowania jest szerokie. Botwinka wykazuje bardzo niską wartość energetyczną, jedynie 20 kcal/100 g. Zatem polecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Botwina jest polecana osobom, które mają problem z zaparciami i wzdęciami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pomaga uregulować trawienie i przyspieszyć metabolizm.

Warzywo to ma też większe możliwości jak podane w postaci zupy, czy chłodnika. Botwinkę można też jeść na surowo. Świetnie sprawdza się jako dodatek do koktajli, opartych na maślance, kefirze, bądź jogurcie. Można jej użyć jako akcent dekoracyjny bądź element wszelkiego rodzaju sałatek. Idealnie łączy się z owocami cytrusowymi, serami, czy orzechami. Botwina charakteryzuje się lekko słodkim smakiem. Dlatego idealnie komponuje się z kwaśnym octem, czy sokiem z cytryny.

Teraz gdy wiesz, jak się gotuje botwinkę, możesz przygotować ją na pyszny wiosenny obiad. Pyszna jest zwłaszcza z dodatkiem jajka i koperkiem. Wszystkie składniki na pewno z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. To dobra opcja, by włączyć buraki na co dzień do menu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto