Przepisy z botwiną

przepisy z botwiną

Przepisy z botwinką - sprawdzone przepisy, w których najważniejszym lub jednym z głównych składników jest botwinka, czyli młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Mianem botwinki określana jest również zupa, która przyrządzana jest na bazie tego warzywa. Najczęściej mamy do czynienia oprócz z zupami, także z sałatkami, daniami wegańskimi, czy też przystawkami. Botwinka smakuje doskonale nie tylko jako gotowane warzywo, ale również na surowo, szczególnie jeżeli do takich dań dodamy także inne nowalijki.

Przepisy z botwinką - proste przepisy na smaczne dania z botwiny

Wiosenne dania są nie tylko pełne smaku i świeżości, ale również zawierają w sobie całą moc witamin. To właśnie dlatego tym okresie interesują nas przepisy z botwinką na dobre zupy, a także inne dania. Warto dowiedzieć się, jakie pomysły na dania z botwinką są bardzo smaczne i nie sprawią nam większego problemu w ich przygotowaniu.

Botwinka - wartości odżywcze

Chcąc się dowiedzieć, co zrobić z botwiny warto jeszcze odpowiedzieć sobie wcześniej na pytanie, jakie witaminy i wartości odżywcze posiadają te nowalijki. Jak dobrze wiemy, wiosenne warzywa są jeszcze bardziej bogate w mikroelementy, które idealnie wspierają naszą dietę, szczególnie po zimie, kiedy w naszym jadłospisie brakowało zdrowych składników.

Świeża botwina zawiera przede wszystkim takie witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Oprócz tego wiosenne nowalijki zawierają w sobie bardzo duże ilości wapnia, magnezu, sodu oraz potasu. Oprócz tego warzywo jest źródłem żelaza, fosforu, luteiny, niacyny, manganu, selenu oraz cynku. Świeża botwina powinna jak najbardziej znajdować się w naszym jadłospisie nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze, które sprzyjają szczególnie w uzupełnianiu niedoborów związanych z anemią. Ponadto należy wymienić również niską kaloryczność warzywa. Ponieważ w 100 gramach botwinki znajduje się zaledwie 22 kcal.

Zupa z botwiny

Przeglądając popularne przepisy z botwinką, za najlepsze uznaje się wiosenne zupy. Mają one nie tylko moc witamin, ale rzeczywiście są one bardzo smaczne. Oczywiście zupa z botwiny będzie najlepiej smakować na wcześniej ugotowanym rosole. Jeżeli jednak nie mamy takiej zupy bazowej, to również świetnie sprawdzi się bulion mięsny lub warzywny, który możemy przygotować z kostek rosołowych.

Zatem najlepsze zupy z botwinką będą wymagać przygotowania następujących składników:

  • Ok. 1 l bulionu warzywnego, mięsnego lub rosołu
  • 0,5 kg świeżej botwinki (liści wraz z korzeniami)
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki (korzeń)
  • Ćwierć selera
  • Pęczek młodego szczypiorku
  • Pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny, bądź 2 łyżeczki kwasku cytrynowego (dla zachowania koloru)
  • 2 łyżeczki cukru

Zastanawiając się nad tym, co zrobić z botwiny, powinniśmy przede wszystkim przygotować wcześniej wszystkie warzywa, aby później gotowanie pysznej zupy było o wiele łatwiejsze. Zatem korzeń botwinki kroimy na drobną kostkę, a liście i pędy na bardzo małe kawałki. Włoszczyznę również kroimy na drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy, aż do ich miękkości.

Do zupy dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy oraz cukier. Dokładnie mieszamy, aż dodane składniki dokładnie się ze sobą połączą. Jak już wcześniej wspomniano, świeża botwinka w celu zachowania swojego naturalnego kolorytu potrzebuje naturalnego lub syntetycznego soku z cytryny. Kolejnym krokiem będzie dodanie do zupy śmietany. Jeżeli nie chcemy, aby się ona zważyła, warto wcześniej wyłożyć ok. łyżki śmietany do osobnego naczynia, a następnie dolać do niej odrobinę zupy jednocześnie energicznie mieszając. Dodajemy ponownie odrobinę zupy, aż w końcu zobaczymy, iż tworzy się jednolita konsystencja, w której na pewno nie ma grudek. Na sam koniec siekamy drobno pęczek szczypiorku.

Świeża botwinka na przystawkę

Sprawdzone przepisy na najlepsze dania ze świeżą botwinką, to niekoniecznie są te, które podawane są wyłącznie jako główne posiłki na ciepło. Oprócz nich warto wspomnieć również o przystawkach. Świeża botwinka smakuje doskonale również z różnymi serami oraz dresingami. Takie przystawki możemy z powodzeniem traktować jako aperitif przed głównym daniem, ale również nowalijki świetnie smakują, kiedy są podawane na lunch lub lekką kolację.

Kiedy chcemy się dowiedzieć, co zrobić z botwiny, to na pewno idealnie sprawdzi się świeża botwina z serem kozim. Do przygotowania takiej przystawki będziemy potrzebować następujące składniki:

  • Ok. 400 g świeżej botwinki
  • 100 g koziego sera
  • 50 g orzechów włoskich lub ewentualnie arachidowych
  • 2 łyżki słonecznika
  • Ocet balsamiczny
  • Odrobinę soli i pieprzu do smaku

Nowalijki są bardzo dobre, jeżeli chodzi o wartości odżywcze, gdy spożywamy je na surowo. Należy pamiętać, iż podczas każdej obróbki termicznej tracimy nieco witamin i mikroelementów, a najwięcej utlenia się witaminy C. Dlatego spożywanie na surowo świeżej botwinki będzie oddziaływać na nasz organizm najlepiej.

Pomysły na takie przystawki ze świeżej botwinki z kozim serem powinniśmy rozpocząć od pokrojenia na drobno korzeni buraczków. Natomiast liście przebieramy, pozostawiając tylko te najładniejsze i dzielimy je na nieco mniejsze kawałki. Tak przygotowaną botwinkę wykładamy na talerze, na których chcemy ją serwować. Kozi ser w zależności od upodobania kroimy na plasterki lub kruszymy na małe kawałki.

Na suchej patelni prażymy najpierw orzechy włoskie, które najlepiej, aby były w połówkach lub w ćwiartkach. A następnie na tej samej patelni prażymy słonecznik. Na wcześniej przygotowaną botwinkę wykładamy kozi ser. Całość solimy i doprawiamy pieprzem według smaku. Naszą sałatkę polewamy octem balsamicznym, dbając przy okazji o estetykę podania tego dania. Na koniec naszą przystawkę posypujemy orzechami oraz słonecznikiem.

Pomysły na grillowanego łososia z botwinką

Bardzo często przeglądając przepisy z botwiną, kojarzą nam się one z tradycyjną polską kuchnią. Jednak warto przełamywać ten stereotyp, łącząc botwinkę z różnymi niespotykanymi składnikami. Tak będzie właśnie w przypadku, gdy zechcemy wykorzystać sprawdzone przepisy na łososia. Grillowana ryba z botwinką idealnie sprawdzi się na lunch, ale również na lekki obiad.

Aby przygotować bardzo dobre dania z łososia będziemy potrzebować następujące składniki:

  • Ok. 300 g filetu z łososia
  • 1 pęczek świeżej botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 garście sałaty zielonej lub gotowego mixu sałat
  • Ok. 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 długi ogórek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • 2 łyżeczki miodu
  • ⅓ filiżanki wody
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki

Już wiemy, że pomysły na smaczne i wiosenne dania, w których jest świeża botwina, nie muszą być nudne. Przede wszystkim należy zacząć od tego, aby zamarynować pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. W tym celu przygotowujemy marynatę z posiekanego koperku, soku z limonki, a także odrobiny oleju. Łososia odkładamy przynajmniej na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy pozostałą część sałatki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do szklanej salaterki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Następnie pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dokładamy do sałatki. Kolejne nowalijki, takie jak rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub plasterki, w zależności od naszych upodobań. Botwinkę kroimy na kosteczkę. Pokrojonego łososia grillujemy na specjalnej patelni, a następnie po wystudzeniu dodajemy do sałatki.

Nasze sprawdzone przepisy będą najlepiej smakować, jeżeli przygotujemy do nich specjalny dressing. Sos robimy na bazie miodu, wody, ziół prowansalskich, a także słodkiej papryki. Do całości dodajemy oliwę z oliwek, a następnie mieszamy. Dressingiem polewamy naszą sałatkę i przed samym podaniem mieszamy ze sobą składniki.

Chłodnik - czyli zupa z botwiny na zimno

Chcąc się dowiedzieć, co zrobić z botwiny, takim przykładem może być zupa z botwiny na zimno, czyli chłodnik. Warto mieć na uwadze, że dla niektórych najlepsze dania to są te, które mocno wyróżniają się smakiem na tle innych. Tak jest właśnie w przypadku chłodnika. Jest to zupa z botwiny, którą przygotowuje się na kefirze. Jak sama nazwa wskazuje, te smaczne i wiosenne danie podawane jest na zimno. Dlatego doskonale sprawdzi się podczas cieplejszych dni.

Zupa z botwiny określana mianem chłodnika jest przyrządzana z następujących składników:

  • Ok. 400-500 g botwiny
  • 10 młodych rzodkiewek
  • Pęczek szczypiorku
  • 5 jajek
  • 200 g ogórków najlepiej gruntowych
  • Pęczek koperku
  • 1 litr kefiru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie kilka kostek lodu

Wbrew pozorom przepisy z botwiną są bardzo łatwe w wykonaniu. To pokazuje, iż najlepsze dania wcale nie muszą być pracochłonne. Jednak sprawdzone przepisy na chłodnik, w którym znajduje się świeża botwina, są naprawdę łatwe i smaczne. Takie danie najlepiej zacząć od obrania i ugotowania ziemniaków. W momencie, kiedy ziemniaki będą się gotować, możemy obrać i pokroić na drobną kosteczkę wszystkie nowalijki.

Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy. Gdy będą już dobre, kroimy je w ćwiartki. Pomysły na chłodnik z botwinką doskonale się sprawdzą, kiedy mamy nieco więcej czasu, aby schłodzić naszą zupę. Gdy mamy pokrojone już wszystkie warzywa, przechodzimy do mieszania ze sobą wszystkich składników. Do garnka lub bezpośrednio do wazy z zupą wlewamy kefir wraz z jogurtem naturalnym. Następnie dodajemy pokrojoną botwinę, ogórek, rzodkiewkę oraz szczypiorek. Przyprawiamy nasze danie solą i pieprzem, aby było dla nas smaczne. Jeżeli chcemy szybciej schłodzić naszą zupę, to takie sprawdzone przepisy uwzględniają wrzucenie kostek lodu do środka.

Takie przepisy z botwiną możemy serwować na kilka sposobów. Jednym z nich jest podawanie chłodnika z dodatkiem jajka. Opcjonalnie kładziemy na stół gorące ziemniaki z koperkiem, które możemy już dodawać małymi porcjami do swojej zupy. Takie nowalijki jak widzimy, są nie tylko smaczne, ale również bardzo dobre na upalne dni.

Co zrobić z botwiny - podsumowanie

Pomysły na bardzo dobre i smaczne nowalijki na pewno pobudzą nasz apetyt. Zastanawiając się nad tym, co zrobić z botwiny, najlepsze posiłki mogą występować w postaci przekąsek. Takim przykładem mogą okazać się chipsy z botwiny. Najlepsze oczywiście do tego celu będą wiosenne nowalijki. Młode liście obtaczamy w oliwie z oliwek oraz ulubionych przyprawach, a następnie zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut. Oczywiście nie są to jedyne przepisy z botwiną, które udostępniają nam naprawdę dobre smakołyki.

Pomysły na sprawdzone przepisy niekoniecznie muszą być wyszukiwane w Internecie. Ponieważ takie przysmaki możemy przygotowywać, łącząc ze sobą ulubione składniki. Botwinka świetnie smakuje w towarzystwie nie tylko innych nowalijek, ale również możemy dodawać ją do mięs, czy też ryb. Ponadto genialnym rozwiązaniem są wege burgery, w których to właśnie świeża botwina odgrywa najważniejszą rolę.

Przepisy z botwiną na smaczne dania. Zobacz, co zrobić z botwiny, jakie pomysły na bardzo dobre posiłki znajdziemy przy wykorzystaniu botwinki, a także innych warzyw.

Przepisy z botwiną - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto