Przepis na zapiekanki z parówkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Jogurt wymieszaj z jajkiem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki.

Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na makaron dodaj pieczarki z cebulą i czosnek, dodaj pokrojone parówki.

Całość zalej jogurtem i posyp startym serem mozzarella.

Zapiecz w piecu przez 20 minut w 180 stopniach.

zapiekanka z parówkami
Zapiekanka z parówkami
Koszt przygotowania dania
21.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
462 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zapiekanka z parówkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z parówkami

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka z parówkami w połączeniu z pieczarkami, makaronem i aromatycznymi przyprawami to dobra propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Przepis na zapiekankę z parówkami jest bardzo prosty i ekspresowy. Zapewne wszystkie składniki lub ich większość masz w domu.

Jak zrobić zapiekankę z parówkami? Poznaj mój prosty przepis.

Wystarczy, że ugotujesz makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Ważne aby nie był on rozgotowany. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego rozgrzanego na patelni. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj podsmażone warzywa i pokrojone parówki. Jogurt naturalny wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę. Posyp danie startym lub drobno pokrojonym serem mozzarella i zapiecz zapiekankę w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka z parówkami idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Wartości odżywcze zapiekanki z parówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
231.19 kcal
462.37 kcal
Białko
11.51 g
23.02 g

Węglowodany w zapiekance z parówkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
27.99 g
55.97 g
Węglowodany przyswajalne
26.66 g
53.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.32 g
2.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.89 g
15.77 g
Tłuszcze nasycone
3.57 g
7.14 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
8.63 g
Tłuszcze jednonasycone
2.93 g
5.86 g
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
2.77 g
Cholesterol
40.28 mg
80.56 mg

Witaminy w przepisie na zapiekanki z parówkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
29.87 µg (mcg)
59.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.27 mg
2.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Witamina E
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
29.21 µg (mcg)
58.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.82 mg
3.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.56 µg (mcg)
29.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.71 µg (mcg)
15.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanki z parówkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
253.16 mg
506.33 mg
Potas
206.35 mg
412.69 mg
Wapń
116.40 mg
232.79 mg
Fosfor
177.00 mg
354.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.37 mg
56.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
1.71 mg
Cynk
1.29 mg
2.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z parówkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z parówkami

Lista alergenów dla zapiekanki z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki z parówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
500 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Parówki
250 g
1 paczka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Pieczarki
180 g
3 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jogurt naturalny
180 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
43.30
Jak oceniasz przepis na zapiekanki z parówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób