Zapiekanka z parówkami

Opublikowano: 17.11.2021 r., 22:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszna domowa zapiekanka z parówkami
Zapiekanka z parówkami
Pomysł na ciepły obiad lub kolację dla całej rodziny? Zapiekanka z parówkami sprawdzi się zarówno dla tych starszych jak i młodszych członków rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
462 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron świderki - 2 szklanki (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Parówki - 1 paczka (250 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
  • Pieczarki - 3 garści (180 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Jogurt naturalny - 1 opakowanie (180 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zapiekanki z parówkami krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Jogurt wymieszaj z jajkiem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki.

Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na makaron dodaj pieczarki z cebulą i czosnek, dodaj pokrojone parówki.

Całość zalej jogurtem i posyp startym serem mozzarella.

Zapiecz w piecu przez 20 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na zapiekanki z parówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z parówkami

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka z parówkami w połączeniu z pieczarkami, makaronem i aromatycznymi przyprawami to dobra propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Przepis na zapiekankę z parówkami jest bardzo prosty i ekspresowy. Zapewne wszystkie składniki lub ich większość masz w domu.

Jak zrobić zapiekankę z parówkami? Poznaj mój prosty przepis.

Wystarczy, że ugotujesz makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Ważne aby nie był on rozgotowany. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego rozgrzanego na patelni. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj podsmażone warzywa i pokrojone parówki. Jogurt naturalny wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę. Posyp danie startym lub drobno pokrojonym serem mozzarella i zapiecz zapiekankę w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka z parówkami idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Alergeny w zapiekance z parówkami

Lista alergenów dla zapiekanki z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki z parówkami

na 100g gotowej potrawy

Zamiast startego sera żółtego wybierz mozzarellę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
231.19
462.37
Białko (g)
11.51
23.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
27.99
55.97
Węglowodany przyswajalne (g)
26.66
53.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.89
15.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.57
7.14
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
8.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
5.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.77
Cholesterol (mg)
40.28
80.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
29.87
59.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.27
2.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.71
Witamina E (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.21
58.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.56
29.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.71
15.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
253.16
506.33
Potas (mg)
206.35
412.69
Wapń (mg)
116.40
232.79
Fosfor (mg)
177.00
354.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.37
56.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.71
Cynk (mg)
1.29
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z parówkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z parówkami

Koszt składników
43.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
500 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Parówki
250 g
1 paczka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Pieczarki
180 g
3 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jogurt naturalny
180 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
43.30