Jak zrobić parówki?

Jak zrobić parówki
Jak zrobić parówki
ikona podziel się
Opublikowano: 28.01.2023 r., 0:32 | Autor: Magda Panek

Parówki najczęściej podawane są w postaci hot-doga, jednak można ja także upiec w cieście (np. francuskim lub drożdżowym). Parówki można również ugotować i podać na śniadanie lub na kolację dla dzieci i dorosłych. Parówki możesz podać również z sosem pomidorowym oraz serem jako nadzienie do naleśników. Z ich dodatkiem możesz przygotować także leczo (kiełbasę wystarczy zastąpić parówkami). Parówki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek makaronowych.

Jak zrobić parówki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Parówki to wędliny drobno mielone przygotowywane głównie z mięsa, tłuszczu, wody oraz przypraw. Aby wyprodukować parówki mięso mieli się na gładką masę, następnie dodaje się pozostałe składniki i powstałym farszem wypełnia się osłonki. Następnie parówki poddawane są obróbce termicznej i pakowane się w opakowania zbiorcze. W dalszej części dowiesz się jak ugotować parówki oraz co zrobić z parówek. Przepisy na dania z parówek są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Parówki dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak warto sprawdzać ich skład.

A więc jak zrobić parówki i do czego je wykorzystać? Parówki najczęściej podawane są w postaci hot-doga, jednak można ja także upiec w cieście (np. francuskim lub drożdżowym). Parówki można również ugotować i podać na śniadanie lub na kolację dla dzieci i dorosłych. Parówki gotowane warto podać z dodatkiem pieczywa posmarowanego masłem, musztardy lub ketchupu. Aby podnieść wartość odżywczą potrawy z parówkami warto wykorzystać świeże, sezonowe warzywa. Parówki możesz podać również z sosem pomidorowym oraz serem jako nadzienie do naleśników. Z ich dodatkiem możesz przygotować także leczo (kiełbasę wystarczy zastąpić parówkami). Parówki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek makaronowych.

A więc jak ugotować parówki? Na początek parówki wyciągnij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj garnek odpowiedniej wielkości, wlej do niego wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem. Następnie przygotuj parówki - te które mają osłonki, należy z nich obrać. Przygotowane parówki włóż do wrzącej wody i gotuj. Czas gotowania parówek wynosi nie więcej jak 5 minut. Po tym czasie parówki wyciągnij na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Parówki to wysoko przetworzone produkty mięsne, które zaliczamy do wędlin. Parówki są wysokokaloryczne i w większości przypadków nie posiadają wartości odżywczych. Jednak nie można generalizować - bowiem wartość odżywczą parówek zależy od jakości oraz rodzaju użytego mięsa. Na rynku polskim możemy kupić parówki drobiowe, wieprzowe lub drobiowo-wieprzowe. Warto wybierać wysokiej jakości parówki wieprzowe, które zawierają około 94% mięsa z szynki oraz wysokiej jakości parówki drobiowe, które w 93% składają się z mięsa drobiowego. Parówki zawierają również sporo soli - w 100 gramach produktu znajduje się aż 2 gramy soli. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne dopuszczalne spożycie soli dla osoby dorosłej wynosi 5 gram.

Podsumowując: wiesz, jak przyrządzić parówki na smaczne i szybkie śniadanie, obiad oraz kolację. Przed zakupem warto upewnić się co do składu produktu. Najlepiej wybrać parówki, które mają dużą zawartość mięsa oraz niską zawartość tłuszczu, konserwantów, a także wypełniaczy. Unikaj zakupu parówek, które wykonane są z mięsa oddzielonego mechanicznie. Najlepsze parówki to te z wysoką zawartością mięsa oraz niską zawartością tłuszczów, oraz konserwantów. Pyszne parówki warto podać ze świeżymi warzywami, aby podnieść wartość odżywczą całego posiłku. Dania przygotowane z dodatkiem parówek są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić parówki?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto