Czy cukrzyk może jeść parówki?

Czy cukrzyk może jeść parówki
Czy cukrzyk może jeść parówki
ikona podziel się
Opublikowano: 09.04.2023 r., 1:37 | Autor: Patrycja Czerwiak

Czy cukrzyk może jeść parówki? Parówki to produkt wysokoprzetworzony składający się głównie z mięsa, a także przypraw. Czy mogą więc być częścią diety cukrzycowej? Nie powinny. Ze względu na dość spory dodatek cukru, soli i tłuszczów nasyconych w tego typu produktach, lepiej nie sięgać po nie zbyt często.

Czy cukrzyk może jeść parówki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czy cukrzyk może jeść parówki? Parówki to produkt wysokoprzetworzony składający się głównie z mięsa, a także przypraw. Czy mogą więc być częścią diety cukrzycowej? Nie powinny. Ze względu na dość spory dodatek cukru, soli i tłuszczów nasyconych w tego typu produktach, lepiej nie sięgać po nie zbyt często.

Osoba chora na cukrzycę powinna niezwykle dbać o swoją dietę. Odżywienie ma ogromny wpływ na zdrowie. Warto wiedzieć, że choć zwykle polecane jest korzystanie z mięsa, to jednak jedzenie parówek nie jest dobrą praktyką w cukrzycy. Jednak jeśli bardzo je lubimy, warto po prostu zadbać o dobrą jakość kiełbasek, a także jak najlepszy skład. W sklepach można znaleźć różne rodzaje kiełbasek, głównie - drobiowe i wieprzowe. Indeks glikemiczny parówek zwykle jest dość niski - to głównie produkt mięsny z dużą ilością tłuszczu, jednak niekoniecznie jest to opcja wartościowa.

Cukrzyca to choroba, w której niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Dzięki niej można zminimalizować prawdopodobieństwo groźnych powikłań. Odpowiednia dla cukrzyka dieta powinna opierać się na częstych posiłkach i wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55). Niezależnie od typu choroby, dieta cukrzycowa jest jednym z niezbędnych elementów leczenia. Sprawdzi się także u osób, u których występuje większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, czyli np. u tych, których rodzice zmagali się z cukrzycą, a także u osób z nadwagą, małą ilością aktywności fizycznej i niewłaściwym sposobem żywienia. Osoby chore na cukrzycę bardzo często zastanawiają się jakie produkty mogą jeść na diecie bez ograniczeń, a czego unikać. W sklepach istnieją specjalne składniki, czy gotowe dania z niskim indeksem glikemicznym dla diabetyków, jednak wiele osób chciałoby móc korzystać z tradycyjnej żywności, która jest po prostu tańsza i łatwiej dostępna. Produkty, które mogą występować w diecie cukrzycowej w dużych ilościach to:

  1. Produkty pełnoziarniste
  2. Owoce i warzywa.
  3. Chudy nabiał i jaja
  4. Drób
  5. Pestki, nasiona i orzechy.
  6. Ryby.

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Osób zmagających się z tą chorobą co roku przybywa. Według International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 miliony osób z cukrzycą. Na szczęście z cukrzycą można normalnie żyć, konieczne jest tylko odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia, w tym diety. Cukrzycę można zwykle podejrzewać u osób, u których występuje wzmożone pragnienie i duża ilość oddawanego moczu na dobę. Dalszymi objawami, które sugerują cukrzycę, jest postępująca utrata masy ciała i odwodnienie, postępujące osłabienie, obniżona odporność organizmu w postaci nawracających infekcji i zmian ropnych skóry, szybko postępujące upośledzenie wzroku, dokuczliwy świąd w ujściu cewki moczowej. Cukrzyca niszczy naczynia krwionośne i nerwy, w efekcie z biegiem czasu może powodować kolejne choroby. Chorujący na cukrzycę powinni być na diecie cukrzycowej, to specjalna modyfikacja zdrowego odżywiania, w której obniżona jest ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, a zwiększona ilość produktów o niskim Indeksie Glikemicznym.

Zobacz pytania podobne do czy cukrzyk może jeść parówki?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto