Dania z parówek
-
Parówka w cieście francuskim
Parówka w cieście francuskim to lubiana przystawka. Zawijane w ciasto francuskie parówki są szybkie do przygotowania, świetnie nadają się na …
15 + 15 min łatwy 10 352 kcal -
Parówki z serem
Parówki z serem są świetnym pomysłem na pyszną i naprawdę ekspresową przekąskę dla wszystkich zabieganych osób. Można je zrobić w …
10 + 15 min łatwy 2 276 kcal -
Parówki w cieście drożdżowym
Parówki w cieście drożdżowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na parówki w cieście …
20 + 30 min łatwy 10 626 kcal
Dania z parówek - przepisy
-
Ośmiorniczki z parówek
Każdy od czasu do czasu szuka oderwania od rzeczywistości. Możliwości na realizację tego założenia jest wiele- od czytania książek przez …
5 + 10 min łatwy 2 223 kcal -
Parówki w cieście naleśnikowym
Parówki w cieście naleśnikowym to smaczny pomysł na śniadanie lub na kolację. Do ich przygotowania potrzebujesz usmażonych naleśników i parówek. …
10 + 10 min średni 8 351 kcal -
Leczo z parówkami
Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
10 + 50 min łatwy 6 179 kcal -
Corndog
Jadłeś już corndogi? Parówki pokryte ciastem kukurydzianym są pyszne! Zobacz, jak zrobić corndogi – to szybki i prosty przepis. Są …
15 + 20 min łatwy 10 561 kcal -
Naleśnik z parówką
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to …
30 + 45 min łatwy 6 559 kcal -
Parówki w sosie pomidorowym
Parówki w sosie pomidorowym to szybkie i łatwe danie, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Popularne …
10 + 20 min łatwy 2 205 kcal
-
Sałatka z parówkami
Sałatka z parówkami to dość nietypowe połączenie, ma ono jednak wiele zastosowań. Nie dość, że jest szybka w wykonaniu, tania …
48 + 10 min łatwy 3 256 kcal -
Tortilla z parówką
Tortilla z parówką to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. W moim przepisie główną rolę spełniają parówki w …
20 + 10 min łatwy 2 213 kcal -
Zapiekanka z parówkami
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 30 min łatwy 5 462 kcal -
Spaghetti z parówkami
Pyszne spaghetti z parówkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 3 458 kcal -
Krokiety z parówką
Krokiety z parówką to wspaniały pomysł na pyszne danie, które jest również tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu. To naprawdę …
20 + 30 min łatwy 6 499 kcal
-
Omlet z parówką
Pyszny omlet z parówką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 15 min łatwy 4 229 kcal -
Smażone parówki
Pyszne smażone parówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
30 + 10 min łatwy 2 491 kcal -
Parówka w cieście
Parówka w cieście to pomysł na ekspresowy posiłek, który nie tylko jest sycący, ale również naprawdę smaczny. Ten przepis sprawdzi …
10 + 15 min łatwy 4 540 kcal -
Naleśnik z parówką i serem
Naleśniki to danie, które każdy z nas i wielu kocha. Nie tylko dorośli ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na …
15 + 15 min łatwy 6 274 kcal -
Parówki w cieście francuskim z serem
Parówka w cieście francuskim z serem to smaczny pomysł na danie z piekarnika. Do jej przygotowania potrzebujesz trzech podstawowych składników: …
10 + 20 min łatwy 6 361 kcal -
Ciasto francuskie z parówką
Ciasto francuskie z parówką i z serem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowaną podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi. …
15 + 20 min łatwy 10 297 kcal
-
Corn dog
Corn dog to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Parówki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące …
15 + 20 min łatwy 4 944 kcal -
Utopence
Utopence to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni czeskiej. Serwowane jest niemal w każdej restauracji i knajpie, najczęściej jako przystawka, …
20 min łatwy 5
Dania z parówek - co to jest?
Parówki to jedne z najpopularniejszych przetworów mięsnych. Najprawdopodobniej przybyły do nas z Zachodu, gdzie podawano i wciąż podaje się je w formie wszystkim dobrze znanych hot-dogów. Obecnie parówki można gotować, piec, grillować, podawać z różnymi sosami, pieczywem i innymi dodatkami. Powstają z różnego rodzaju mięs, w różnych sposobach produkcji. Jeśli zastanawiasz się czy parówki są zdrowe, jak wybrać te najlepsze oraz co możesz z nich przygotować koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca, a rozwieje on wszystkie Twoje wątpliwości.
Dania z parówek - przepisy na potrawy i przekąski z parówek
Parówki często pojawiają się w diecie już od najmłodszych lat. Podawane są dzieciom w trakcie rozszerzania ich diet, są często serwowane w przedszkolach, szkołach oraz domach. Wiele popularnych dań powstaje z ich wykorzystaniem, chociażby słynne amerykańskie hot dogi. W ostatnich latach stworzono jeszcze więcej bardzo różnorodnych przepisów, które uwzględniają w swoim składzie parówki. Mimo to, wciąż bardzo popularne jest jedzenie również samych parówek, na przykład na śniadanie z musztardą i ketchupem, czy jako dodatek do jajecznicy. Czy parówki są zdrowe i jest dla nich miejsce w codziennej diecie? Co można zrobić z parówek? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w tym artykule.
Parówka – charakterystyka, wartość odżywcza. Rodzaje parówek
Parówki – co to jest? Jak powstają?
Tradycyjnie pierwsze parówki produkowano wyłącznie z wołowiny lub wieprzowiny i umieszczano w osłonkach z jelita owczego. Powstały one w drugiej połowie XV wieku we Frankfurcie – dlatego też, parówki często określa się mianem frankfurterek.
Parówki to bardzo drobno zmielone mięso formowane w charakterystyczny kształt, przypominający batony lub kiełbasy, pakowane w specjalne osłonki wykonane z tworzyw sztucznych. Składają się one z mięsa, wody, tłuszczu, substancji smakowych oraz tzw. emulsji skórkowej. W składzie parówek można znaleźć również mechanicznie oddzielone mięsa, czyli masy powstałe z resztek, które pozostały przy kościach po odciągnięciu mięsa (na przykład skóry, ścięgna). Najczęściej parówki produkuje się z mięsa drobiowego, na przykład kurczaka lub indyka, cielęciny, wieprzowiny lub połączenia kilku rodzajów mięs.
Produkcja parówek zawiera się w kilku etapach. Pierwszym z nich jest rozdrobnienie mięsa w specjalistycznym urządzeniu zwanym wilkiem. Tak uzyskane mięso poddawane jest procesowi homogenizacji z dodatkiem przypraw i lodu. Proces homogenizacja sprawia, że po przekrojeniu parówki na pół nie jest możliwe określenie z czego powstała. W efekcie powstaje jednolita, gładka masa. Następnym etapem jest wymieszanie jej z wodą i poddanie procesowi emulgacji. W ostatnim kroku masą mięsną wypełnia się osłonki z tworzyw sztucznych, które nadają parówkom ich kształt.
Czy parówki są zdrowe? Wartość odżywcza parówek
Mięso jest bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej przyswajalności oraz żelaza. Dostarcza również witamin z grupy B. Jednak mięso przetworzonej, a do tej kategorii zalicza się właśnie parówki, według zaleceń największych organizacji zajmujących się zdrowiem, powinno być ograniczane w diecie.
W ostatnich latach zwraca się dużą uwagę na związek między wysokim spożyciem przetworzonego mięsa, w tym parówek z rozwojem chorób takich jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, a nawet niektóre nowotwory, między innymi rak jelita grubego.
W zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce na wszystkie produkty, dlatego nie musisz całkowicie rezygnować z parówek i już nigdy więcej ich nie zjeść. Pamiętaj jedynie aby traktować je jako dodatek, produkt rekreacyjny, spożywany okazjonalnie. Nie powinny być one stałym, codziennym elementem diety, ani głównym rodzajem mięsa, który pojawia się na Twoim talerzu.
Jak wybrać najlepsze parówki?
Ogólnie przyjmuje się, że niska zawartość mięsa, a wysoka zawartość substancji dodatkowych w parówkach świadczą o ich niskiej jakości. Im większa procentowa zawartość mięsa w produkcie, tym lepszym jest on wyborem, koniecznie więc zwracaj uwagę na tą kwestię.
Zawsze uważnie czytaj skład i wybieraj parówki, które nie zawierają substancji takich jak cukier, glukoza, glutaminian sodu, wiele konserwantów, wypełniaczy i emulgatorów. Ich wysoka obecność świadczy o tym, że produkt ma niską jakość i wartość odżywczą i lepiej zostawić go na półce.
Zazwyczaj najmniej kaloryczne są parówki z mięsa drobiowego. Zawierają mniej tłuszczu i kalorii niż parówki z mięsa wieprzowego.
Najsmaczniejsze
przepisy na dania z parówek
Jajecznica z parówką
To śniadaniowa klasyka. Chyba każdy z nas choć raz w życiu na szybkie śniadanie przygotował jajecznicę lub jajka sadzone i zjadł ją z parówką maczaną w ketchupie i/lub musztardzie. To ekspresowe śniadanie, którego niewątpliwą zaletą jest szybkość przygotowania, jednak warto też zadbać o to, aby było ono pełnowartościowe.
W tym celu dodaj do niego kromkę pełnoziarnistego pieczywa i co najważniejsze – warzywa. Wybierz te które lubisz najbardziej. Może to być papryka, marchew, pomidor, ogórek, cokolwiek akurat masz w lodówce. Im więcej warzyw tym lepiej.
Hot dogi z parówką
To kolejne danie, którego nikomu nie trzeba przeszkadzać. Amerykańskie hot dogi, czyli bułka z parówką, ketchupem i musztardą to klasyczny street-food, który można dostać w każdym zakamarku Nowego Jorku, a obecnie – na całym świecie.
Jak zrobić najlepszego hot-doga z parówką? Postaraj się wybrać pełnoziarnistą bułkę, lub chociaż taką o jak najkrótszym i najprostszym składzie. Oprócz parówki do hot doga dodaj warzywa. Świetnie sprawdza się sałatka coleslaw z białej kapusty, marchewek i majonezu i/lub jogurtu.
Pamiętaj, że bardzo kaloryczne są również sosy – zwróć uwagę, aby w ketchupie było jak najwięcej pomidorów, a jak najmniej cukru. Możesz też przygotować je samodzielnie, na przykład mieszając jogurt z odrobiną majonezu i drobno posiekanym czosnkiem otrzymasz idealny sos czosnkowy w sam raz do hot dogów.
Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim to bardzo popularna przekąska. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, zwłaszcza jeśli wykorzystasz gotowe ciasto francuskie, zamiast przygotowywać je od podstaw samodzielnie.
Wystarczy, że ugotowane parówki zawiniesz w ciasto, pokroisz na mniejsze kawałki i upieczesz w piekarniku. Ciasto będzie delikatne i chrupiące. Tak przygotowana przystawka świetnie sprawdzi się na imprezy w gronie rodziny lub znajomych.