Zapiekana cukinia
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Pieczarki marynowane - 10 sztuk (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (70 g)
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki (40 g)
- Ser Mozzarella (40 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zapiekaną cukinię krok po kroku
Cukinię umyj i przekrój na pół.
Wydrąż środek i drobno posiekaj wydrążoną część.
Pieczarki umyj, obierz i posiekaj.
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni z oliwą podsmaż posiekaną cebulkę z pieczarkami.
Na patelnię dodaj posiekaną cukinię i kukurydzę.
Dopraw farsz.
Nakładaj farsz do cukinii.
Nafaszerowane cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż cukinia zmięknie (ok. 20-30 min).
5 min przed końcem pieczenia posyp cukinie tartym serem.
-
Zapiekanka z cukinią
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
-
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z cukinią
-
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
-
Cukinia zapiekana z serem
-
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
-
Zapiekanka z cukinii i jajek
-
Sos serowy do zapiekanki
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią
-
Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem
-
Zapiekanka z cukinii
Więcej informacji na temat zapiekanej cukinii
Zapiekana cukinia to pomysł na zdrowy, pożywny obiad, który sprawdzi się zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Przepisy na faszerowaną cukinię różnią się przede wszystkich składnikami farszu. Tak naprawdę nie ma co niego większych ograniczeń i można w tym celu wykorzystać wszystkie składniki, aktualnie zalegające w lodówce. Dlatego faszerowana cukinia często jest daniem robiącym za tak zwany “sprzątacz lodówki”.
Nasz przepis na cukinie z farszem jest jednym z najszybszych, a jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów, dzięki któremu zapiekana, nadziewana cukinia zadowoli kubki smakowe całej rodziny.
Gotowanie należy zacząć od dokładnego umycia cukinii i odcięcia obu końców. Następnie należy przekroić ją na pół i wydrążyć środek, tak zwane gniazda nasienne. Wydrążoną część najlepiej drobno posiekać i wykorzystać jako składnik farszu, aby nie marnować żywności. Do posiekanej cukinii wystarczy dodać kukurydzę z puszki oraz podsmażone na oliwie na patelni drobno posiekane pieczarki z cebulką. Farsz, po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, przekładamy do wydrążonych cukinii i zapiekamy w nagrzanym piekarniku. Na kilka minut przed końcem pieczenia całość posypujemy tartym serem - mozzarellą, cheddarem, goudą, czy grana padano. Ważne, aby zrobić to pod koniec pieczenia, w przeciwnym razie ser bardzo szybko się przypiecze i spali.
Trzeba też pamiętać o tym, że cukinia jest bardzo delikatna w smaku. Dlatego dla osób preferujących bardziej wyraziste czy ostrzejsze smaku bardzo ważny okazać może się odpowiedni dobór przypraw. Sprawdzą się między innymi czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, a dla miłośników pikantnych dań także ostra papryka lub papryczki chilli.
Najlepiej smakuje tuż po wyciągnięciu z piekarnika, podawana na ciepło. Przechowywanie w lodówce i ponowne odgrzewanie mogą sprawić, że stanie się twardsza i bardziej gorzkawa w smaku. Zapiekana cukinia to pomysł na obiad dla całej rodziny, również dla dzieci, które z pewnością je zaakceptują i polubią.
Alergeny w zapiekanej cukinii
Lista alergenów dla zapiekanej cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanej cukinii
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.