Wiśniowa fantazja

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser wiśniowy na białym talerzyku.
Wiśniowa fantazja
Wiśniowa fantazja to wspaniała propozycja na pyszne ciasto dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem galaretki wiśniowej sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas ubijania 60 min
748 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier (250 g)
  • Mak niebieski (50 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Wiśnie mrożone (400 g)
  • Galaretka - wiśniowa (75 g)
  • Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na wiśniową fantazję krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodaj żółtka.

Przesiej 350 g mąki pszennej i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Dodaj mak i wymieszaj do połączenia składników.

Wlej masę na ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Biszkopt wystudź.

Żółtka wymieszaj z cukrem i 50 g mąki pszennej.

W rondlu zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek.

Cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu.

Wystudź masę i zmiksuj z masłem.

W gorącej wodzie (350 ml) rozpuść galaretkę i wystudź.

Dodaj do niej wiśnie i wstaw do lodówki do stężenia.

Biszkopt przetnij na dwa blaty.

Wyłóż masę budyniową a na nią galaretkę z wiśniami.

Na wierzch wyłóż biszkopt.

Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta.

Schłodź ciasto w lodówce.

Jak oceniasz przepis na wiśniową fantazję
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wiśniowej fantazji

Wiśniowa fantazja to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Placek z masą budyniową jest wilgotny i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na wiśniową fantazję jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mak niebieski, jajka, wiśnie mrożone, galaretka wiśniowa, mleko, masło, żółtka jaj, czekolada mleczna.

Jak zrobić wiśniową fantazję? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodaj żółtka. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką. Dodaj mak i wymieszaj do połączenia składników. Wlej masę na ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Biszkopt wystudź. Żółtka wymieszaj z cukrem i mąką pszenną. W rondlu zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek. Cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu. Wystudź masę i zmiksuj z masłem. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i wystudź. Dodaj do niej wiśnie i wstaw do lodówki do stężenia. Biszkopt przetnij na dwa blaty. Wyłóż masę budyniową a na nią galaretkę z wiśniami. Na wierzch wyłóż biszkopt. Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta. Schłodź ciasto w lodówce.

Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych.

Podsumowując: ciasto z masą budyniową jest pyszne i świetnie sprawdzi się na deser. Smaczne ciasto przygotować można z wiśniami mrożonymi lub świeżymi. Ciasto z galaretką jest wilgotne i bardzo kremowe. Najlepsze ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w wiśniowej fantazji

Lista alergenów dla wiśniowej fantazji przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Czekolada mleczna
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze wiśniowej fantazji

na 100g gotowej potrawy

Wiśniowa fantazja to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest produktem bardzo kalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
249.38
748.15
Białko (g)
7.25
21.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
28.19
84.56
Węglowodany przyswajalne (g)
27.45
82.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.74
38.21
Tłuszcze nasycone (g)
7.81
23.42
Tłuszcze nienasycone (g)
4.93
14.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.62
10.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
3.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
109.47
328.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
114.86
344.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.27
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.73
2.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
106.55
319.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.07
3.22
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.62
106.87
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
96.74
290.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
37.22
111.65
Potas (mg)
128.96
386.88
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.73
254.20
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.17
339.51
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.64
61.93
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
4.53
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
2.32
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wiśniowej fantazji 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wiśniowej fantazji

Koszt składników
54.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mak niebieski
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Wiśnie mrożone
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Galaretka
75 g
wiśniowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
54.30