Wiśniowa fantazja
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier (250 g)
- Mak niebieski (50 g)
- Jajko (7 szt.)
- Wiśnie mrożone (400 g)
- Galaretka - wiśniowa (75 g)
- Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
- Masło (250 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Czekolada mleczna (100 g)
Przepis na wiśniową fantazję krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodaj żółtka.
Przesiej 350 g mąki pszennej i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Dodaj mak i wymieszaj do połączenia składników.
Wlej masę na ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Biszkopt wystudź.
Żółtka wymieszaj z cukrem i 50 g mąki pszennej.
W rondlu zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek.
Cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu.
Wystudź masę i zmiksuj z masłem.
W gorącej wodzie (350 ml) rozpuść galaretkę i wystudź.
Dodaj do niej wiśnie i wstaw do lodówki do stężenia.
Biszkopt przetnij na dwa blaty.
Wyłóż masę budyniową a na nią galaretkę z wiśniami.
Na wierzch wyłóż biszkopt.
Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta.
Schłodź ciasto w lodówce.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat wiśniowej fantazji
Wiśniowa fantazja to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Placek z masą budyniową jest wilgotny i świetnie sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na wiśniową fantazję jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mak niebieski, jajka, wiśnie mrożone, galaretka wiśniowa, mleko, masło, żółtka jaj, czekolada mleczna.
Jak zrobić wiśniową fantazję? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodaj żółtka. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką. Dodaj mak i wymieszaj do połączenia składników. Wlej masę na ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Biszkopt wystudź. Żółtka wymieszaj z cukrem i mąką pszenną. W rondlu zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek. Cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu. Wystudź masę i zmiksuj z masłem. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i wystudź. Dodaj do niej wiśnie i wstaw do lodówki do stężenia. Biszkopt przetnij na dwa blaty. Wyłóż masę budyniową a na nią galaretkę z wiśniami. Na wierzch wyłóż biszkopt. Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta. Schłodź ciasto w lodówce.
Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych.
Podsumowując: ciasto z masą budyniową jest pyszne i świetnie sprawdzi się na deser. Smaczne ciasto przygotować można z wiśniami mrożonymi lub świeżymi. Ciasto z galaretką jest wilgotne i bardzo kremowe. Najlepsze ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w wiśniowej fantazji
Lista alergenów dla wiśniowej fantazji przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Czekolada mleczna
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze wiśniowej fantazji
Wiśniowa fantazja to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest produktem bardzo kalorycznym.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.