Wege carbonara

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wege carbonara nawinięta na widelec.
Wege carbonara
Wege carbonara to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe, które bez obawy możesz podać na diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
435 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Płatki drożdżowe nieaktywne (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Makaron spaghetti (100 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Mleczko kokosowe (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Przepis na wege carbonarę krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Tofu wyciągnij z opakowania i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz tofu.

Na patelnię z tofu dodaj jedną łyżkę stołową sosu sojowego i składniki dokładnie wymieszaj.

Do podsmażonego tofu dodaj mleczko kokosowe, płatki drożdżowe oraz pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowy makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na wege carbonarę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat wege carbonary

Wege carbonara to alternatywa tradycyjnej włoskiej carbonary w diecie osób unikających spożywania mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Spaghetti carbonara bez boczku stanowi doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na wege carbonarę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tofu, cebula, płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy, makaron spaghetti, natka pietruszki, czosnek, mleczko kokosowe, sól, pieprz oraz sos sojowy.

A jak zrobić wege carbonarę w domu? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Tofu wyciągnij z opakowania i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz tofu. Na patelnię z tofu dodaj jedną łyżkę stołową sosu sojowego i składniki dokładnie wymieszaj. Do podsmażonego tofu dodaj mleczko kokosowe, płatki drożdżowe oraz pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.

Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi spaghetti carbonara bez mięsa. Najlepsza, domowa carbonara stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe, które możesz zabrać ze sobą do pracy (przed spożyciem podgrzej je w mikrofali). Wegetariańska carbonara stanowi alternatywę dla tradycyjnej wersji makaronu w sosie śmietanowym z dodatkiem boczku.

Alergeny w wege carbonarze

Lista alergenów dla wege carbonary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wege carbonary

na 100g gotowej potrawy

Wege carbonara to doskonała propozycja na pyszne danie bezmięsne. Do przygotowania dania wykorzystuje się tofu, które stanowi źródło białka między innymi w diecie wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
174.28
435.71
Białko (g)
8.23
20.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
21.00
52.51
Węglowodany przyswajalne (g)
17.54
43.85
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.18
7.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.00
17.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
3.53
Tłuszcze nienasycone (g)
5.58
13.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.14
7.86
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.27
5.68
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.08
5.19
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.14
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
4.22
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.00
70.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
55.60
139.01
Potas (mg)
191.75
479.39
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Wapń (mg)
169.43
423.58
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
137.40
343.49
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.83
94.58
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.08
7.71
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.92
2.29
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wege carbonary 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wege carbonary

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Płatki drożdżowe nieaktywne
20 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Makaron spaghetti
100 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Koszt składników
45.00