Makaron carbonara z boczkiem

Opublikowano: 22.05.2023 r., 18:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron carbonara z boczkiem podany w białym talerzu.
Makaron carbonara z boczkiem
Makaron carbonara z boczkiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybki w przygotowaniu makaron.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
888 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Ser parmezan - tarty (100 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron carbonarę z boczkiem krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Żółtka wymieszaj z dodatkiem sera oraz odrobiny pieprzu.

Żółtka z serem dodaj do boczku i wymieszaj.

Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz odrobinę wody z jego gotowania.

Składniki energicznie wymieszaj do momentu uzyskania kremowej sosu.

Gotowy makaron carbonara podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na makaron carbonarę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat makaronu carbonary z boczkiem

Makaron carbonara z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna, domowa carbonara stanowi świetną propozycję na posiłek w diecie osób zabieganych. Przepis na makaron carbonarę z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, boczek wędzony, parmezan, żółtka jaj oraz pieprz.

A jak zrobić carbonarę z boczkiem? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Żółtka wymieszaj z dodatkiem sera oraz odrobiny pieprzu. Żółtka z serem dodaj do boczku i wymieszaj. Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz odrobinę wody z jego gotowania. Składniki energicznie wymieszaj do momentu uzyskania kremowej sosu. Gotowy makaron carbonara podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko zawiera beta-karoten oraz luteinę.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny makaron. Spaghetti carbonara stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Makaron przygotujesz dość szybko, dlatego wykorzystaj nasz przepis, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Carbonara jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w makaronie carbonarze z boczkiem

Lista alergenów dla makaronu carbonary z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze makaronu carbonary z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Makaron carbonara z boczkiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Carbonara jest dość kaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
386.35
888.60
Białko (g)
23.09
53.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
33.32
76.64
Węglowodany przyswajalne (g)
28.93
66.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.39
10.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
17.69
40.69
Tłuszcze nasycone (g)
8.62
19.81
Tłuszcze nienasycone (g)
9.07
20.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.66
15.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.41
5.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.30
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
1.73
Witamina E (mg)
0.55
1.26
Tiamina (mg)
0.31
0.72
Ryboflawina (mg)
0.27
0.63
Niacyna (mg)
5.79
13.32
Foliany (µg (mcg))
46.22
106.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
633.65
1457.40
Potas (mg)
301.83
694.20
Wapń (mg)
287.48
661.20
Fosfor (mg)
410.87
945.00
Magnez (mg)
62.17
143.00
Żelazo (mg)
2.19
5.03
Cynk (mg)
2.61
6.00
Miedź (mg)
0.23
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu carbonary z boczkiem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu carbonary z boczkiem

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
27.50