- Makaron spaghetti 200 g
- Boczek wędzony bez kości 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 250 g
- Ser gruyère 45 g
- Cebula 100 g
- Czosnek 10 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Natka pietruszki 30 g
Przepis na carbonarę bez jajek krok po kroku
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojony w kostkę boczek i poczekaj, aż się zarumieni.
Do śmietanki dodaj sporą szczyptę pieprzu, odrobinę soli i 1 łyżeczkę ziół.
Pietruszkę dobrze posiekaj. Dodaj do sosu.
Sos wlej na patelnię i dobrze wymieszaj.
Makaron odcedź i przełóż na patelnię. Dodaj ser i dobrze wymieszaj.

Informacje dietetyczne - carbonara bez jajek
Wartości odżywcze carbonary bez jajek
To opcja, która dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(191g)
Węglowodany
(191g)
Tłuszcze
(191g)
Składniki mineralne
(191g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w carbonarze bez jajek
Lista alergenów dla carbonary bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- ser gruyère
Więcej informacji na temat carbonary bez jajek
Carbonara bez jajek to świetny sposób na prosty posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można przygotować ją w kilka chwil, co udowadnia ten przepis.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carbonarę bez jajek, by była smaczna i prosta, to ten sprawdzony przepis Będzie doskonałym wyborem. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego dania można z łatwością dostać w każdym sklepie. By było jak najlepsze warto użyć produktów dobrej jakości, to one sprawiają, że to danie jest tak wyjątkowe. Jeżeli zastanawiasz się, jaki wybrać makaron do carbonary, by była jak najlepsza, to zdecydowanie lepiej wybrać cienkie i długie rodzaje. Idealnie sprawdzi się spaghetti, dzięki niemu to danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie.
Przepis na carbonarę bez jajek to doskonały pomysł na doskonały sos do makaronu, który jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Choć zwykle robiona z jajkiem, to domowa carbonara nie musi ich zawierać. Da się przygotować naprawdę smaczny sos bez ich udziału. Sos ze względu na dodatek śmietany jest smaczny, gęsty i bardzo kremowy. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom mięsnych potraw. To pyszne danie ma wielu zwolenników ze względu na naprawdę wspaniały sos i smażony boczek. Do jego wykonania najlepiej użyć wędzonego boczku, który nada odpowiedniego aromatu całej potrawie. To danie ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie można się powstrzymać od nałożenia kolejnej porcji. Idealnie komponuje się ze świeżo mielonym pieprzem, najlepiej w dużej ilości, ale można do niej dodać świeżych ziół.
Szacunkowy koszt przygotowania carbonary bez jajek
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023