Penne carbonare

Opublikowano: 25.10.2023 r., 12:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
penne carbonare
Penne carbonare
Jeden z najprostszych włoskich dań, które możemy odtworzyć w swoim domu to makaron carbonara. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
706 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron penne - 1 szklanka (250 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Pietruszka - 1/2 pęczka (50 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Ser parmezan - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na penne carbonare krok po kroku

Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, a boczek pokrój w kostkę.

Masło rozpuść na patelni, podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj boczek.

Makaron ugotuj al dente.

Ugotowany makaron odcedź i dodaj do boczku na patelnię.

Przestań podgrzewać. Dodaj żółtka i energicznie mieszaj.

Dodaj starty parmezan, gdy makaron stanie się kremowy, przełóż na talerz.

Dodaj odrobinę sera, całość posyp posiekaną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na penne carbonare
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,5% osób

Więcej informacji na temat penne carbonare

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na penne carbonarę, czyli smaczny makaron z mięsnym farszem i serem. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszny jest.

Penne carbonara to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować carbonarę będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron penne, boczek, cebula, czosnek, żółtka jaj, natka pietruszki.

Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Zatem, jak zrobić penne carbonarę?

Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, a boczek pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj boczek. Makaron ugotuj al dente. Ugotowany makaron odcedź i dodaj do boczku na patelnię. Przestań podgrzewać. Dodaj żółtka i energicznie mieszaj. Dodaj starty parmezan, gdy makaron stanie się kremowy, przełóż na talerz. Dodaj odrobinę sera, całość posyp posiekaną pietruszką. Nasz makaron jest dobry do spożycia.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. Skoro już wiesz, jak zrobić carbonarę z sosem i boczkiem wędzonym koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.

Zatem wykorzystaj mój prosty przepis na makaron z mięsem z kurczaka nie tylko na obiad i przygotuj go w swoim domu, będzie to świetny pomysł na posiłek lub kolację w rodzinnym gronie.

Alergeny w penne carbonare

Lista alergenów dla penne carbonare przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze penne carbonare

na 100g gotowej potrawy

Aby przygotować prawdziwą włoską carbonarę postaw na pancetę lub guanciale zamiast wędzonego boczku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
353.31
706.62
Białko (g)
17.86
35.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
33.78
67.55
Węglowodany przyswajalne (g)
31.92
63.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
3.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.73
31.46
Tłuszcze nasycone (g)
7.52
15.03
Tłuszcze nienasycone (g)
8.21
16.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.05
12.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
4.32
Cholesterol (mg)
108.11
216.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
67.08
134.16
Witamina B6 (mg)
0.24
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.00
Witamina C (mg)
2.00
4.00
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.99
Witamina E (mg)
0.54
1.07
Retinol (µg (mcg))
65.51
131.02
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
3.36
6.72
Foliany (µg (mcg))
24.67
49.34
Beta karoten (µg (mcg))
16.44
32.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
517.93
1035.87
Potas (mg)
272.28
544.56
Wapń (mg)
122.11
244.23
Fosfor (mg)
264.31
528.62
Magnez (mg)
36.54
73.08
Żelazo (mg)
1.08
2.16
Cynk (mg)
1.77
3.55
Miedź (mg)
0.17
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny penne carbonare 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania penne carbonare

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pietruszka
50 g
1/2 pęczka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Ser parmezan
50 g
5 łyżek
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
35.00