Przepis na carbonara ze śmietaną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Boczek pokrój drobno i podmaż na patelni do zarumienienia.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę.

Śmietankę wlej do miski, dodaj żółtka i wymieszaj z solą i pieprzem.

Na patelnię włóż ugotowany makaron i wymieszaj, wlej śmietankę z jajkiem.

Wymieszaj do połączenia się składników i posyp serem.

carbonara ze śmietaną
Carbonara ze śmietaną
Koszt przygotowania dania
19.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
406 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Carbonara ze śmietaną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carbonarze ze śmietaną

Carbonara ze śmietaną to niezwykłe połączenie makaronu z boczkiem, śmietaną i serem.

Jest to bardzo szybkie i proste danie, które przygotujesz ze składników, które zawsze masz w swoim domu. Danie to zyskuje popularność na całym Świecie.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na carbonarę ze śmietaną, będzie to najlepszy pomysł na smaczny posiłek dla całej Twojej rodziny. Przygotuj makaron na obiad lub kolację w gronie rodziny, lub przyjaciół.

Zatem, jak zrobić carbonarę ze śmietaną?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: makaron spaghetti, ser, boczek, odrobinę cebuli i żółtka jaj. W kwestii sera może to być pecorino, grana padano lub parmezan. Każda opcja będzie dobra i pyszna.

W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego. Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Warto dodawać do większości dań takie warzywa jak cebula i czosnek, ponieważ są one bogactwem witamin.

Z podanych wyżej serów to parmezan jest najlepszym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej.

Dokładnie jak przygotować carbonarę ze śmietaną, która jest niezwykle smaczna, opisuję nieco niżej. Koniecznie zobacz mój przepis i przekonaj się sam.

Wartości odżywcze carbonary ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
290.67 kcal
406.94 kcal
Białko
10.58 g
14.81 g

Węglowodany w carbonarze ze śmietaną

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
24.59 g
34.42 g
Węglowodany przyswajalne
21.34 g
29.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.25 g
4.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
16.91 g
23.67 g
Tłuszcze nasycone
8.86 g
12.40 g
Tłuszcze nienasycone
8.05 g
11.26 g
Tłuszcze jednonasycone
5.95 g
8.33 g
Tłuszcze wielonasycone
2.09 g
2.93 g

Witaminy w przepisie na carbonara ze śmietaną

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.19 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
0.54 mg
Tiamina
0.20 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.23 mg
Niacyna
3.41 mg
4.78 mg
Foliany
28.88 µg (mcg)
40.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na carbonara ze śmietaną

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
251.41 mg
351.97 mg
Potas
216.07 mg
302.50 mg
Wapń
99.77 mg
139.68 mg
Fosfor
200.49 mg
280.69 mg
Magnez
40.43 mg
56.61 mg
Żelazo
1.31 mg
1.83 mg
Cynk
1.34 mg
1.88 mg
Miedź
0.16 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonary ze śmietaną 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carbonarze ze śmietaną

Lista alergenów dla carbonary ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser parmezan
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania carbonary ze śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
1 kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ser parmezan
40 g
4 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
29.70
Jak oceniasz przepis na carbonara ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób