- Makaron spaghetti 250 g 1 szklanka
- Boczek wieprzowy bez kości 200 g 1 kawałek
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Śmietana 18% 200 g 1 opakowanie
- Ser parmezan 40 g 4 łyżki
- Żółtko jajka 2 szt.
Przepis na carbonara ze śmietaną krok po kroku
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokrój drobno i podmaż na patelni do zarumienienia.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę.
Śmietankę wlej do miski, dodaj żółtka i wymieszaj z solą i pieprzem.
Na patelnię włóż ugotowany makaron i wymieszaj, wlej śmietankę z jajkiem.
Wymieszaj do połączenia się składników i posyp serem.

-
Spaghetti carbonara
-
Sos carbonara
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Carbonara z boczkiem
-
Pizza carbonara
-
Fit carbonara
-
Carbonara bez jajek
-
Carbonara z cukinią
-
Wegańska carbonara
-
Carbonara Thermomix
-
Wege carbonara
-
Carbonara z mascarpone
-
Penne carbonare
-
Tagliatelle carbonara
-
Carbonara z kurczakiem
-
Carbonara ze szparagami
-
Pulpeciki w sosie carbonara
-
Makaron carbonara z boczkiem
-
Carbonara
Informacje dietetyczne - carbonara ze śmietaną
Wartości odżywcze carbonary ze śmietaną
Carbonarę możesz przygotować też bez dodatku śmietany.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w carbonarze ze śmietaną
Lista alergenów dla carbonary ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser parmezan
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Więcej informacji na temat carbonary ze śmietaną
Carbonara ze śmietaną to niezwykłe połączenie makaronu z boczkiem, śmietaną i serem.
Jest to bardzo szybkie i proste danie, które przygotujesz ze składników, które zawsze masz w swoim domu. Danie to zyskuje popularność na całym Świecie.
Poznaj mój dzisiejszy przepis na carbonarę ze śmietaną, będzie to najlepszy pomysł na smaczny posiłek dla całej Twojej rodziny. Przygotuj makaron na obiad lub kolację w gronie rodziny, lub przyjaciół.
Zatem, jak zrobić carbonarę ze śmietaną?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: makaron spaghetti, ser, boczek, odrobinę cebuli i żółtka jaj. W kwestii sera może to być pecorino, grana padano lub parmezan. Każda opcja będzie dobra i pyszna.
W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego. Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Warto dodawać do większości dań takie warzywa jak cebula i czosnek, ponieważ są one bogactwem witamin.
Z podanych wyżej serów to parmezan jest najlepszym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej.
Dokładnie jak przygotować carbonarę ze śmietaną, która jest niezwykle smaczna, opisuję nieco niżej. Koniecznie zobacz mój przepis i przekonaj się sam.
Szacunkowy koszt przygotowania carbonary ze śmietaną
Data aktualizacji przepisu: 23.11.2023