Przepis na carbonarę z cukinią krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tarka

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, tak by był al dente.

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.

Boczek pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła, aż będzie zrumieniony.

Do boczku dodaj cukinię i dopraw szczyptą soli oraz pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).

W miseczce wymieszaj żółtko, jajka oraz parmezan.

Odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania makaronu.

Włóż makaron na patelnię do cukinii i boczku.

Dodaj przygotowany sos, cały czas mieszając, dolewaj wody, tak by powstał kremowy sos.

Uważaj, by jajka się nie ścięły na "jajecznicę".

Carbonara z cukinią na białym talerzu posypana świeżą natką pietruszki
Carbonara z cukinią
Koszt przygotowania dania
17.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
714 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
41

Carbonara z cukinią - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carbonarze z cukinią

Jeśli chodzi o samą, prawdziwą carbonarę to świat kuchni spiera się o to czy sos do niej przygotowany powinien zawierać śmietanę czy nie. Według prawdziwych Włochów taki sos składa się tylko z surowych jajek i parmezanu oraz dodatku podgardla. W spolszczonej wersji podawany jest on najczęściej z boczkiem. Nasz przepis na carbonarę z cukinią jest dodatkowo urozmaicony dodatkiem cukinii.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Spaghetti carbonara z cukinią to pyszne rozwiązanie na obiad dla osób, którym potrzebny jest również pomysł na przemycenie warzyw. W tym daniu jest ledwo wyczuwalna, a mimo to wzbogaca je w witaminy.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić carbonarę z cukinią to odsyłam do przepisu powyżej.

Wartości odżywcze carbonary z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
285.84 kcal
714.60 kcal
Białko
16.19 g
40.47 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w carbonarze z cukinią

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
15.77 g
39.41 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.57 g
33.92 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
17.47 g
43.68 g
Tłuszcze nasycone
7.75 g
19.38 g
Tłuszcze nienasycone
9.72 g
24.30 g
Tłuszcze jednonasycone
7.26 g
18.15 g
Tłuszcze wielonasycone
2.46 g
6.15 g

Witaminy w przepisie na carbonarę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
81.18 µg (mcg)
202.94 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.68 mg
Brak danych dla: masło, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.75 mg
1.89 mg
Tiamina
0.24 mg
0.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
4.21 mg
10.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
30.82 µg (mcg)
77.06 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na carbonarę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
514.74 mg
1286.85 mg
Potas
289.44 mg
723.59 mg
Wapń
102.77 mg
256.94 mg
Fosfor
251.87 mg
629.68 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
37.18 mg
92.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.43 mg
3.56 mg
Cynk
1.77 mg
4.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonary z cukinią 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carbonarze z cukinią

Lista alergenów dla carbonary z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania carbonary z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
120 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na carbonarę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób