Carbonara z cukinią

Opublikowano: 03.11.2021 r., 16:17 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carbonara z cukinią na białym talerzu posypana świeżą natką pietruszki
Carbonara z cukinią
Spaghetti carbonara z cukinią to pyszny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi cukinii do tradycyjnego przepisu wzbogacamy go o witaminy i nadajemy niecodziennego smaku.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
714 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (120 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cukinia (150 g)
  • Masło 1 łyżka (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na carbonarę z cukinią krok po kroku

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, tak by był al dente.

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.

Boczek pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła, aż będzie zrumieniony.

Do boczku dodaj cukinię i dopraw szczyptą soli oraz pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).

W miseczce wymieszaj żółtko, jajka oraz parmezan.

Odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania makaronu.

Włóż makaron na patelnię do cukinii i boczku.

Dodaj przygotowany sos, cały czas mieszając, dolewaj wody, tak by powstał kremowy sos.

Uważaj, by jajka się nie ścięły na "jajecznicę".

Jak oceniasz przepis na carbonarę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat carbonary z cukinią

Jeśli chodzi o samą, prawdziwą carbonarę to świat kuchni spiera się o to czy sos do niej przygotowany powinien zawierać śmietanę czy nie. Według prawdziwych Włochów taki sos składa się tylko z surowych jajek i parmezanu oraz dodatku podgardla. W spolszczonej wersji podawany jest on najczęściej z boczkiem. Nasz przepis na carbonarę z cukinią jest dodatkowo urozmaicony dodatkiem cukinii.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Spaghetti carbonara z cukinią to pyszne rozwiązanie na obiad dla osób, którym potrzebny jest również pomysł na przemycenie warzyw. W tym daniu jest ledwo wyczuwalna, a mimo to wzbogaca je w witaminy.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić carbonarę z cukinią to odsyłam do przepisu powyżej.

Alergeny w carbonarze z cukinią

Lista alergenów dla carbonary z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze carbonary z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Cukinia ma neutralny smak, a mimo to jest niezwykle bogata w witaminy. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dzięki czemu może być spożywana przez dzieci już po 6. miesiącu życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
285.84
714.60
Białko (g)
16.19
40.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
15.77
39.41
Węglowodany przyswajalne (g)
13.57
33.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
5.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
17.47
43.68
Tłuszcze nasycone (g)
7.75
19.38
Tłuszcze nienasycone (g)
9.72
24.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.26
18.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.46
6.15
Cholesterol (mg)
136.27
340.69
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
81.18
202.94
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
1.42
Witamina C (mg)
4.33
10.83
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
1.65
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.75
1.89
Retinol (µg (mcg))
77.63
194.07
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.59
Ryboflawina (mg)
0.24
0.59
Niacyna (mg)
4.21
10.53
Foliany (µg (mcg))
30.82
77.06
Beta karoten (µg (mcg))
41.23
103.06
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
514.74
1286.85
Potas (mg)
289.44
723.59
Wapń (mg)
102.77
256.94
Fosfor (mg)
251.87
629.68
Magnez (mg)
37.18
92.94
Żelazo (mg)
1.43
3.56
Cynk (mg)
1.77
4.41
Miedź (mg)
0.14
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonary z cukinią 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carbonary z cukinią

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
120 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
58.50