Carbonara z mascarpone

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carbonara z mascarpone podana na talerzu z boczkiem.
Carbonara z mascarpone
Carbonara z mascarpone to świetna opcja na naprawdę smaczne danie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest proste w przygotowaniu i niebanalne.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
648 kcal
Kcal w porcji
179 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (120 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Bazylia świeża (15 g)
  • Cebula (70 g)
  • Ser parmezan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak

Przepis na carbonarę z mascarpone krok po kroku

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż do zarumienienia.

Dodaj mascarpone i 50 ml wody. Całość dokładnie wymieszaj.

Dorzuć starty lub drobno posiekany parmezan, pokrojoną natkę i bazylię. Zamieszaj.

Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj na patelni z sosem.

Jak oceniasz przepis na carbonarę z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,6% osób

Więcej informacji na temat carbonary z mascarpone

Carbonara z mascarpone to świetna opcja na naprawdę smaczne danie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest proste w przygotowaniu i niebanalne.

Przepis na carbonarę z mascarpone to świetna opcja na szybki posiłek, który można przygotować w każdej chwili. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego dania można z łatwością dostać w każdym sklepie. By było jak najlepsze warto użyć produktów dobrej jakości, to one sprawiają, że to danie jest tak wyjątkowe. Jeżeli zastanawiasz się, jaki wybrać makaron do carbonary, by była jak najlepsza, to zdecydowanie lepiej wybrać cienkie i długie rodzaje. Idealnie sprawdzi się spaghetti, dzięki niemu to danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość. To pyszne danie ma wielu zwolenników ze względu na naprawdę wspaniały sos i smażony boczek. Do jego wykonania najlepiej użyć wędzonego boczku, który nada odpowiedniego aromatu całej potrawie. To danie ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie można się powstrzymać od nałożenia kolejnej porcji. Idealnie komponuje się ze świeżo mielonym pieprzem, najlepiej w dużej ilości, ale można do niej dodać świeżych ziół.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carbonarę z mascarpone, by stworzyć danie szybkie i dobre, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Spaghetti carbonara to pomysł na makaron dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Doskonale sprawdza się na obiad, ale i na kolację. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom mięsnych potraw. Ze względu na spory dodatek mascarpone ten makaron ma niezwykle kremowy sos.

Alergeny w carbonarze z mascarpone

Lista alergenów dla carbonary z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze carbonary z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(179g)
Energia (kcal)
362.10
648.17
Białko (g)
13.20
23.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(179g)
Węglowodany (g)
23.13
41.39
Węglowodany przyswajalne (g)
19.96
35.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.16
5.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(179g)
Tłuszcz (g)
23.83
42.65
Tłuszcze nasycone (g)
15.76
28.20
Tłuszcze nienasycone (g)
8.07
14.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.29
11.26
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
3.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.10
96.84
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(179g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.48
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.68
11.96
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
1.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.38
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.08
7.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.66
47.72
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(179g)
Sód (mg)
380.36
680.85
Potas (mg)
236.33
423.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
140.92
252.24
Fosfor (mg)
200.38
358.68
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.79
74.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
2.72
Cynk (mg)
1.46
2.61
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonary z mascarpone 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carbonary z mascarpone

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
120 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 120 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bazylia świeża
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Cebula
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
59.00