Przepis na sos carbonara krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, patelnia

Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Pozostaw do wystudzenia.

Do miski wbij jajka, dokładnie roztrzep widelcem lub rózgą.

Do jajek dodaj parmezan, małą szczyptę soli i sporą ilość pieprzu.

Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj chochelkę gorącej wody z gotowania makaronu cały czas dokładnie i intensywnie mieszając.

Na koniec dodaj natkę pietruszki.

Sos jest gotowy do wymieszania z gorącym makaronem.

Sos carbonara w trakcie przygotowania, na białym talerzu makaron spaghetti, w miseczkach ser, jajka, czosnek, na patelni żeliwnej podsmażony boczek.
Sos carbonara
Koszt przygotowania dania
10.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
590 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Sos carbonara - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie carbonara

Sos carbonara to tradycyjny, włoski sos do makaronu. Jest on gęsty, klejący i bardzo sycący.

Sos z jajkiem, pecorino oraz boczkiem i odrobiną natki pietruszki wielu osobom wydaje się trudny do przygotowania. Jednak przepis na sos carbonara jest łatwy, bardzo szybki do przygotowania i wystarczy trzymać się paru zasad aby wyszedł idealnie. Ważne aby jajka i pecorino lub parmezan były w temperaturze pokojowej, zimne składniki obniżą temperaturę makaronu przez co jajka nie zetną się odpowiednio. Do jajek należy dodać również schłodzony, podsmażony boczek lub pancettę. Istotne jest także, aby składniki były najwyższej jakości. Prostota przepisu i mała ilość przypraw oraz innych składników nadających smak wymaga aby podstawowe składniki miały dużo smaku i aromatu. Ten prosty przepis jest wyśmienity na obiad lub na kolację, sprawdzi się także jako danie główne na wykwintnej lub romantycznej kolacji.

Wersja sosu carbonara ze śmietaną jest wariacją na temat spaghetti carbonara. Wiele osób woli ten przepis ponieważ obawiają się przygotowania sosu na bazie surowych jajek. Są dwie obawy odnośnie tego przepisu, jedną z nich jest spożywanie “surowego” jajka oraz to, że sos zamieni się w jajecznicę. Przygotowana z jajek wiadomego pochodzenia, które wcześniej zostały umyte jest bezpieczne. Temperatura makaronu i wody z makaronu przekracza 60 stopni dzięki czemu zabijane są wszystkie drobnoustroje. Sos do spaghetti carbonara nie zamieni się w jajecznicę, jeśli wykonasz go według wskazówek opisanych powyżej. Jak zrobić sos carbonara według oryginalnego, włoskiego przepisu dowiesz się z dokładnego przepisu.

Oryginalnie do przygotowania sosu używany jest ser pecorino oraz pancetta, jednak nie są to jeszcze popularne składniki w Polsce przez co są trudno dostępne. Zamiennikami są ser parmezan oraz wędzony boczek. Pamiętaj, że są to główne składniki nadające smak więc warto zakupić boczek z lokalnej wędzarni, który jest dobrej jakości. Jak zrobić sos carbonara dowiesz się z naszego przepisu.

Carbonara to oryginalne danie kuchni włoskiej. Warto choć raz w życiu spróbować oryginalnej i tradycyjnej wersji z jajkiem i bez śmietany.

Wartości odżywcze sosu carbonara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
268.60 kcal
590.92 kcal
Białko
15.42 g
33.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
22.06 g
48.52 g
Tłuszcze nasycone
9.95 g
21.89 g
Tłuszcze nienasycone
12.11 g
26.63 g
Tłuszcze jednonasycone
8.88 g
19.55 g
Tłuszcze wielonasycone
3.22 g
7.09 g
Cholesterol
198.24 mg
436.13 mg
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos carbonara

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
116.48 µg (mcg)
256.26 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.74 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Witamina D
1.10 µg (mcg)
2.42 µg (mcg)
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Witamina E
0.66 mg
1.45 mg
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Retinol
98.92 µg (mcg)
217.62 µg (mcg)
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.61 mg
Niacyna
1.73 mg
3.80 mg

Składniki mineralne w przepisie na sos carbonara

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
506.72 mg
1114.78 mg
Potas
174.32 mg
383.50 mg
Wapń
174.16 mg
383.15 mg
Fosfor
239.12 mg
526.06 mg
Magnez
17.76 mg
39.07 mg
Żelazo
1.27 mg
2.79 mg
Cynk
1.40 mg
3.07 mg
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu carbonara 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie carbonara

Lista alergenów dla sosu carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania sosu carbonara

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Boczek wieprzowy bez kości
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Ser parmezan
30 g
4 niepełne łyżeczki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Natka pietruszki
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.50
Jak oceniasz przepis na sos carbonara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób