Carbonara z boczkiem

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carbonara z boczkiem podana na czernym talerzu.
Carbonara z boczkiem
Carbonara z boczkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników włoskich smaków. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i naprawdę ciekawa. Idealna na pożywne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
502 kcal
Kcal w porcji
131 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti (250 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na carbonarę z boczkiem krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na chrupko na patelni.

Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Żółtka wymieszaj z serem i pieprzem. Dodaj boczek.

Do sosu wrzuć ugotowany makaron i dodaj odrobinę wody, w której się gotował. Wszystko energicznie wymieszaj, tak aby sos zrobił się kremowy.

Podawaj posypane odrobiną sera.

Jak oceniasz przepis na carbonarę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat carbonary z boczkiem

Carbonara z boczkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników włoskich smaków. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i naprawdę ciekawa. Idealna na pożywne danie.

Przepis na carbonarę z boczkiem to pomysł na naprawdę doskonałe danie, którego główne składniki to makaron i boczek, a także pyszny sos. Ten domowy można przygotować na dwa sposoby - jeśli jesteś doświadczonym kucharzem, sięgnij po opcję z jajkiem. Dzięki temu stworzysz naprawdę smaczne danie, któremu bardzo blisko jest do włoskiego klasyka. Jednak jeśli czujesz, że Twoje umiejętności kulinarne nie są na tak zaawansowanym poziomie, możesz sięgnąć po sos na bazie śmietany. Łatwiejszy w przygotowaniu, równie kremowy i naprawdę ciekawy. To dobry wybór dla wszystkich początkujących osób. To pyszne danie ma wielu zwolenników ze względu na naprawdę wspaniały sos i smażony boczek. Do jego wykonania najlepiej użyć wędzonego boczku, który nada odpowiedniego aromatu całej potrawie. To danie ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie można się powstrzymać od nałożenia kolejnej porcji. Idealnie komponuje się ze świeżo mielonym pieprzem, najlepiej w dużej ilości, ale można do niej dodać świeżych ziół.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carbonarę z boczkiem, by powstał szybki, łatwy i pyszny makaron, to ten prosty przepis stanowi idealne rozwiązanie. Ten smaczny makaron możesz podawać zarówno na obiad, jak i kolację. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom mięsnych potraw. By było jak najlepsze warto użyć produktów dobrej jakości, to one sprawiają, że to danie jest tak wyjątkowe. Jeżeli zastanawiasz się, jaki wybrać makaron do carbonary, by była jak najlepsza, to zdecydowanie lepiej wybrać cienkie i długie rodzaje. Idealnie sprawdzi się spaghetti, dzięki niemu to danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość.

Alergeny w carbonarze z boczkiem

Lista alergenów dla carbonary z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze carbonary z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kcal)
383.96
502.99
Białko (g)
22.15
29.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany (g)
37.22
48.76
Węglowodany przyswajalne (g)
32.27
42.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.95
6.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz (g)
16.22
21.25
Tłuszcze nasycone (g)
7.91
10.37
Tłuszcze nienasycone (g)
8.30
10.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.04
7.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.27
2.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(131g)
Witamina B6 (mg)
0.30
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
0.89
Witamina E (mg)
0.51
0.67
Tiamina (mg)
0.32
0.42
Ryboflawina (mg)
0.27
0.35
Niacyna (mg)
6.00
7.86
Foliany (µg (mcg))
47.47
62.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód (mg)
572.61
750.12
Potas (mg)
308.12
403.63
Wapń (mg)
261.94
343.14
Fosfor (mg)
398.73
522.33
Magnez (mg)
66.27
86.82
Żelazo (mg)
2.30
3.01
Cynk (mg)
2.59
3.39
Miedź (mg)
0.25
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny carbonary z boczkiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carbonary z boczkiem

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
27.50