Wege carbonara
- Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Płatki drożdżowe nieaktywne (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Makaron spaghetti (100 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
Przepis na wege carbonarę krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
Tofu wyciągnij z opakowania i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz tofu.
Na patelnię z tofu dodaj jedną łyżkę stołową sosu sojowego i składniki dokładnie wymieszaj.
Do podsmażonego tofu dodaj mleczko kokosowe, płatki drożdżowe oraz pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowy makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.
-
Spaghetti carbonara
-
Sos carbonara
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Pizza carbonara
-
Carbonara ze śmietaną
-
Carbonara z boczkiem
-
Fit carbonara
-
Carbonara bez jajek
-
Carbonara z cukinią
-
Wegańska carbonara
-
Penne carbonare
-
Carbonara Thermomix
-
Carbonara z mascarpone
-
Tagliatelle carbonara
-
Carbonara z kurczakiem
-
Carbonara ze szparagami
-
Pulpeciki w sosie carbonara
-
Makaron carbonara z boczkiem
-
Carbonara
Więcej informacji na temat wege carbonary
Wege carbonara to alternatywa tradycyjnej włoskiej carbonary w diecie osób unikających spożywania mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Spaghetti carbonara bez boczku stanowi doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na wege carbonarę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tofu, cebula, płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy, makaron spaghetti, natka pietruszki, czosnek, mleczko kokosowe, sól, pieprz oraz sos sojowy.
A jak zrobić wege carbonarę w domu? Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie makaron przecedź na sicie. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Tofu wyciągnij z opakowania i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz tofu. Na patelnię z tofu dodaj jedną łyżkę stołową sosu sojowego i składniki dokładnie wymieszaj. Do podsmażonego tofu dodaj mleczko kokosowe, płatki drożdżowe oraz pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.
Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi spaghetti carbonara bez mięsa. Najlepsza, domowa carbonara stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe, które możesz zabrać ze sobą do pracy (przed spożyciem podgrzej je w mikrofali). Wegetariańska carbonara stanowi alternatywę dla tradycyjnej wersji makaronu w sosie śmietanowym z dodatkiem boczku.
Alergeny w wege carbonarze
Lista alergenów dla wege carbonary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
- sos sojowy
Wartości odżywcze wege carbonary
Wege carbonara to doskonała propozycja na pyszne danie bezmięsne. Do przygotowania dania wykorzystuje się tofu, które stanowi źródło białka między innymi w diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.