Wegański sernik na zimno

Opublikowano: 24.11.2021 r., 10:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik wegański z owocami
Wegański sernik na zimno
Wegański sernik na zimno to pyszny sposób na łatwe, roślinne ciasto, które wspaniale się prezentuje. Będzie świetną opcją na łatwy domowy deser dla wszystkich.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
189 kcal
Kcal w porcji
166 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza jaglana - 1 szklanka (180 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) - 2 szklanki (500 ml)
  • Mleczko kokosowe - 1 opakowanie (400 ml)
  • Cukier - 8 łyżek (80 g)
  • Borówka amerykańska (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy, agar
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm

Przepis na wegański sernik na zimno krok po kroku

Kaszę jaglaną przepłucz letnią wodą na sitku.

Włóż kaszę do garnka i zalej mlekiem, dolej 2 szklanki wody.

Gotuj ją do pełnej miękkości przez około 20 minut.

Dolej do niej mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy, agar - 5 łyżeczek, cukier waniliowy i zwykły cukier.

Całość gotuj kolejne 5 minut.

Kaszę lekko ostudź, dodaj do niej połowę borówek i zblenduj na gładką masę.

Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

Gotowe ciasto ozdób pozostałymi borówkami.

Jak oceniasz przepis na wegański sernik na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego sernika na zimno

Wegański sernik na zimno jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji tego ciasta. To świetna opcja dla każdego miłośnika domowych słodkości. W tej wersji jest bardzo łatwy i wolny od wszystkich odzwierzęcych produktów. Do jego przygotowania używa się tylko kilku produktów, przez co nie jest on drogi. Jego bazą jest kasza, która w tym wydaniu kusi swoją delikatnością i słodyczą.

Przepis na wegański sernik na zimno pozwala na stworzenie roślinnego deseru idealnego. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Kusi wszystkich swoim pięknym lekko fioletowym kolorem, który wspaniale prezentuje się na stole i przyciąga wzrok, dlatego świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dodatkowo ma wspaniały smak, choć tworzony jest na bazie kaszy. Kasza jaglana, która tworzy trzon tego sernika, jest znana ze swojej delikatności, dzięki czemu wspaniale odnajduje się w tym cieście. Jest zupełnie bezglutenowa, dlatego sprawdzi się nawet w diecie osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. By stworzyła wspaniałą i smaczną mieszankę łączy się ją z mlekiem sojowym i kokosowym, które nadają jej słodkości. Napój sojowy jest wspaniałym zastępstwem dla tradycyjnego mleka krowiego. Ma również podobną ilość białka. Dobrze jest dodać do ciasta waniliowego ekstraktu, który sprawi, że wege sernik będzie miał wyjątkowy aromat. Zwykle wegański sernik robi się na bazie tofu, jednak ta wersja jest tańsza i łatwiejsza. Kaszę można dostać bez problemu w każdym większym sklepie, a dodatkowo jest ona lekkostrawna i łatwa w obróbce. By nie powstała charakterystyczna goryczka, która mogłaby negatywnie wpłynąć na smak i jakość ciasta wystarczy kaszę przepłukać przed gotowaniem. To dobra opcja dla wszystkich, którzy szukają wypieków bez jajek ze względu na zdrowotne przeciwskazania do spożywania, to ciasto jest od nich wolne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegański sernik na zimno, by był niezwykle smaczny, ale również nieskomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a efekt końcowy zaskakuje pięknym wyglądem i smakiem. Jest to pyszny wybór zwłaszcza na święta, ale również na imprezę z przyjaciółmi. Ten sernik jest tak dobry, że na pewno posmakuje również fanom tradycyjnych wypieków.

Alergeny w wegańskim serniku na zimno

Lista alergenów dla wegańskiego sernika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

W przepisie na wegański sernik na zimno nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • agar
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze wegańskiego sernika na zimno

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na sporą ilość cukru ni będzie dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kcal)
114.04
189.30
Białko (g)
2.85
4.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany (g)
22.90
38.01
Węglowodany przyswajalne (g)
21.72
36.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz (g)
1.77
2.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
1.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.71
1.18
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.65
4.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina C (mg)
2.94
4.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód (mg)
66.86
110.98
Wapń (mg)
25.95
43.08
Żelazo (mg)
2.03
3.38
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego sernika na zimno 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego sernika na zimno

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
180 g
1 szklanka
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 180 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
500 ml
2 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 ml
Mleczko kokosowe
400 ml
1 opakowanie
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Cukier
80 g
8 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Koszt składników
43.50