Wegańska tortilla

Opublikowano: 26.10.2021 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortilla wegańska na desce.
Wegańska tortilla
Wegańska tortilla to doskonała propozycja na pyszną przekąskę lub obiad. Wegańska tortilla jest smaczna i zawiera dużo błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
299 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista - 4 sztuki (200 g)
  • Cebula - 3 małe sztuki (150 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (200 g)
  • Mango - pół sztuki (100 g)
  • Sałata (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Musztarda miodowa (50 g)
  • Fasola konserwowa - czerwona (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wegańska tortilla krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, dodaj na patelnię wraz z fasolą z puszki, dopraw solą, i pieprzem.

Tofu pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili, dodaj na patelnię i podduś przez 8 minut.

Podgrzej tortille na patelni, posmaruj musztardą i połóż liście sałaty, wyłóż farsz.

Mango obierz ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę i ułóż na tortilli, zwiń brzegi placka, następnie zroluj.

Gotowe tortille podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na wegańska tortilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat wegańskiej tortilli

Wegańska tortilla to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Warzywna tortilla zwiera dużo błonnika oraz cennych składników mineralnych. Przepis na wegańską tortillę bez mięsa jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia tortilli będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: tortilla pełnoziarnista, papryka czerwona, papryka zielona, fasola czerwona z puszki, sałata, musztarda, mango, tofu, sól, pieprz, czosnek, cebula, papryczka chili, olej rzepakowy.

Jak zrobić wegańską tortillę? Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, dodaj na patelnię wraz z fasolą z puszki, dopraw solą, i pieprzem. Tofu pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili, dodaj na patelnię i podduś przez 8 minut. Podgrzej tortille na patelni, posmaruj musztardą i połóż liście sałaty. Na nie wyłóż farsz. Mango obierz ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę i ułóż na tortilli, zwiń brzegi placka, następnie zroluj.

Czerwona papryka jest doskonałym źródłem witamin C, zawiera również duże ilości witaminy E i A. Witamina E odpowiada za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów, poprawia wzrok, ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Antocyjany zawarte w papryce czerwonej nie tylko odpowiedzialne są za nadawanie jej barwy ale również mają działanie zapobiegające nowo tworzeniu. Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Podsumowując prosty przepis na wegańską tortillę świetnie sprawdzi się na obiad. Pyszna warzywna tortilla bez sera to dobra propozycja dla osób na diecie wegańskiej. Zasmakuje ona także dzieciom.

Alergeny w wegańskiej tortilli

Lista alergenów dla wegańskiej tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa

Wartości odżywcze wegańskiej tortilli

na 100g gotowej potrawy

Wegańska tortilla jest niskokaloryczna. Zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Tortilla jest również dobrym źródłem białka roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
120.00
300.00
Białko (g)
3.89
9.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.61
31.52
Węglowodany przyswajalne (g)
9.51
23.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.10
7.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.19
15.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.46
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.73
11.84
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
7.73
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
4.10
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.72
86.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.10
2.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.93
94.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
183.56
458.89
Potas (mg)
193.56
483.89
Wapń (mg)
101.44
253.61
Fosfor (mg)
94.44
236.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.63
71.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
4.03
Cynk (mg)
0.60
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej tortilli 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiej tortilli

Koszt składników
45.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
200 g
4 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 200 g
Cebula
150 g
3 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Mango
100 g
pół sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 100 g
Sałata
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Musztarda miodowa
50 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 50 g
Fasola konserwowa
150 g
czerwona
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.69
Za 150 g
Koszt składników
45.80