Wegańska tortilla
- Tortilla pełnoziarnista - 4 sztuki (200 g)
- Cebula - 3 małe sztuki (150 g)
- Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (200 g)
- Mango - pół sztuki (100 g)
- Sałata (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Musztarda miodowa (50 g)
- Fasola konserwowa - czerwona (150 g)
Przepis na wegańska tortilla krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, dodaj na patelnię wraz z fasolą z puszki, dopraw solą, i pieprzem.
Tofu pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili, dodaj na patelnię i podduś przez 8 minut.
Podgrzej tortille na patelni, posmaruj musztardą i połóż liście sałaty, wyłóż farsz.
Mango obierz ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę i ułóż na tortilli, zwiń brzegi placka, następnie zroluj.
Gotowe tortille podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat wegańskiej tortilli
Wegańska tortilla to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Warzywna tortilla zwiera dużo błonnika oraz cennych składników mineralnych. Przepis na wegańską tortillę bez mięsa jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia tortilli będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: tortilla pełnoziarnista, papryka czerwona, papryka zielona, fasola czerwona z puszki, sałata, musztarda, mango, tofu, sól, pieprz, czosnek, cebula, papryczka chili, olej rzepakowy.
Jak zrobić wegańską tortillę? Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, dodaj na patelnię wraz z fasolą z puszki, dopraw solą, i pieprzem. Tofu pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili, dodaj na patelnię i podduś przez 8 minut. Podgrzej tortille na patelni, posmaruj musztardą i połóż liście sałaty. Na nie wyłóż farsz. Mango obierz ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę i ułóż na tortilli, zwiń brzegi placka, następnie zroluj.
Czerwona papryka jest doskonałym źródłem witamin C, zawiera również duże ilości witaminy E i A. Witamina E odpowiada za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów, poprawia wzrok, ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Antocyjany zawarte w papryce czerwonej nie tylko odpowiedzialne są za nadawanie jej barwy ale również mają działanie zapobiegające nowo tworzeniu. Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując prosty przepis na wegańską tortillę świetnie sprawdzi się na obiad. Pyszna warzywna tortilla bez sera to dobra propozycja dla osób na diecie wegańskiej. Zasmakuje ona także dzieciom.
Alergeny w wegańskiej tortilli
Lista alergenów dla wegańskiej tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
Wartości odżywcze wegańskiej tortilli
Wegańska tortilla jest niskokaloryczna. Zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Tortilla jest również dobrym źródłem białka roślinnego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.