Vitello tonnato
- Marchewka - 3 małe marchewki (135 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Seler naciowy - 1 łodyga (50 g)
- Wino białe wytrawne - 1/2 szklanki (125 ml)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (170 g)
- Kapary - z zalewy, 5 łyżek (50 g)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (36 ml)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (12 ml)
- Cielęcina schab (700 g)
Przepis na vitello tonnato krok po kroku
Mięso opłucz i pozbądź się błonek.
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz.
Do garnka włóż warzywa, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu. Następnie wlej 1000 ml wody oraz wino. Dodaj 1 łyżkę soli. Zagotuj wywar i włóż mięso.
Mięso gotuj na małej mocy kuchenki przez ok. 50-55 min. Następnie odstaw mięso do ostygnięcia (w wywarze).
Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy, a potem umieść go w mikserze. Następnie dodaj tam 4 łyżki kaparów (40 g). Zmiksuj i dodaj musztardę, majonez, oliwę i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
Mięso wyciągnij z wywaru i odsącz. Następnie pokrój mięso na plasterki i ułóż na talerzu. Mięso polej sosem i udekoruj 1 łyżką (10 g) kaparów.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Pasta z tuńczyka
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Stek z tuńczyka
-
Tortilla z tuńczykiem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pizza z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Dania z tuńczykiem
Więcej informacji na temat vitello tonnato
Vitello Tonnato to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Można je podać zarówno jako danie główne, jak i jako przystawka. Podstawą tego dania jest gotowany schab cielęcy. Serwuje się go na zimno z kremowym sosem tuńczykowym. Jeżeli spodziewasz się gości, to Vitello Tonnato będzie idealną przystawką, którą pozytywnie zaskoczysz swoich znajomych.
Jak zrobić schab w sosie tuńczykowym? Mięso należy ugotować. Można to zrobić na kilka sposobów. Schab cielęcy możesz włożyć do wody z przyprawami i warzywami, ale odpowiedni będzie także gotowy bulion. Cielęcinę możesz ugotować w białym winie lub tylko z jego dodatkiem. Mięso powinno być całkowicie przykryte wywarem. Gdy mięso będzie ugotowane, należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Na ten czas mięso powinno pozostać w wywarze. Gdy ostygnie, trzeba je dobrze odsączyć, a potem pokroić na cienkie plasterki (rzadziej kroi się je na grube).
Sos z tuńczyka do cielęciny przygotowuj się szybko. Wszystkie składniki wystarczy dobrze zmiksować. Można zacząć od zmiksowania tuńczyka i kaparów, a gdy już się zblenduj, można je połączyć z musztardą, majonezem, oliwą i sokiem z cytryny. Pokrojone mięso możesz od razu polać sosem, ale sos możesz też umieścić w sosjerce.
Cielęcina w sosie tuńczykowym jest prosta do przygotowania, a ten przepis na Vitello Tonnato możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować danie do swoich preferencji smakowych. Do wywaru możesz dodać m.in. goździki. Możesz też sam zrobić majonez z żółtek i oleju. Roztrzep żółtka, a potem małą strużką wlej olej i mieszaj, aż powstanie domowy majonez.
W zależności, czy chcesz gęstszy czy rzadszy sos, możesz dodać do niego różne składniki. Do przygotowania sosu możesz wykorzystać warzywa z wywaru oraz nieco bulion. Resztę bulionu można zostawić, aby przygotować z niego inne danie. Do sosu możesz dodać jajka ugotowane na twardo. Odpowiednim dodatkiem będą również fileciki anchois. Danie możesz ozdobić nie tylko kaparami, ale też m.in. pomidorkami koktajlowymi, jajkami ugotowanymi na twardo, rukolą czy roszponką.
Alergeny w vitello tonnato
Lista alergenów dla vitello tonnato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze vitello tonnato
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.