Vitello tonnato

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:13 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Vitello Tonnato na eleganckim talerzu
Vitello Tonnato
Vitello Tonnato to cielęcina w sosie tuńczykowym. To danie serwowane jest na zimno i podaje się je m.in. jako przystawkę. Sprawdź, jak wygląda przepis na Vitello Tonnato!
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Blendowanie 55 min
340 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka - 3 małe marchewki (135 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Seler naciowy - 1 łodyga (50 g)
  • Wino białe wytrawne - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (170 g)
  • Kapary - z zalewy, 5 łyżek (50 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
  • Majonez - 3 łyżki (75 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (36 ml)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (12 ml)
  • Cielęcina schab (700 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, sitko, miska

Przepis na vitello tonnato krok po kroku

Mięso opłucz i pozbądź się błonek.

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz.

Do garnka włóż warzywa, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu. Następnie wlej 1000 ml wody oraz wino. Dodaj 1 łyżkę soli. Zagotuj wywar i włóż mięso.

Mięso gotuj na małej mocy kuchenki przez ok. 50-55 min. Następnie odstaw mięso do ostygnięcia (w wywarze).

Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy, a potem umieść go w mikserze. Następnie dodaj tam 4 łyżki kaparów (40 g). Zmiksuj i dodaj musztardę, majonez, oliwę i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.

Mięso wyciągnij z wywaru i odsącz. Następnie pokrój mięso na plasterki i ułóż na talerzu. Mięso polej sosem i udekoruj 1 łyżką (10 g) kaparów.

Jak oceniasz przepis na vitello tonnato
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat vitello tonnato

Vitello Tonnato to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Można je podać zarówno jako danie główne, jak i jako przystawka. Podstawą tego dania jest gotowany schab cielęcy. Serwuje się go na zimno z kremowym sosem tuńczykowym. Jeżeli spodziewasz się gości, to Vitello Tonnato będzie idealną przystawką, którą pozytywnie zaskoczysz swoich znajomych.

Jak zrobić schab w sosie tuńczykowym? Mięso należy ugotować. Można to zrobić na kilka sposobów. Schab cielęcy możesz włożyć do wody z przyprawami i warzywami, ale odpowiedni będzie także gotowy bulion. Cielęcinę możesz ugotować w białym winie lub tylko z jego dodatkiem. Mięso powinno być całkowicie przykryte wywarem. Gdy mięso będzie ugotowane, należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Na ten czas mięso powinno pozostać w wywarze. Gdy ostygnie, trzeba je dobrze odsączyć, a potem pokroić na cienkie plasterki (rzadziej kroi się je na grube).

Sos z tuńczyka do cielęciny przygotowuj się szybko. Wszystkie składniki wystarczy dobrze zmiksować. Można zacząć od zmiksowania tuńczyka i kaparów, a gdy już się zblenduj, można je połączyć z musztardą, majonezem, oliwą i sokiem z cytryny. Pokrojone mięso możesz od razu polać sosem, ale sos możesz też umieścić w sosjerce.

Cielęcina w sosie tuńczykowym jest prosta do przygotowania, a ten przepis na Vitello Tonnato możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować danie do swoich preferencji smakowych. Do wywaru możesz dodać m.in. goździki. Możesz też sam zrobić majonez z żółtek i oleju. Roztrzep żółtka, a potem małą strużką wlej olej i mieszaj, aż powstanie domowy majonez.

W zależności, czy chcesz gęstszy czy rzadszy sos, możesz dodać do niego różne składniki. Do przygotowania sosu możesz wykorzystać warzywa z wywaru oraz nieco bulion. Resztę bulionu można zostawić, aby przygotować z niego inne danie. Do sosu możesz dodać jajka ugotowane na twardo. Odpowiednim dodatkiem będą również fileciki anchois. Danie możesz ozdobić nie tylko kaparami, ale też m.in. pomidorkami koktajlowymi, jajkami ugotowanymi na twardo, rukolą czy roszponką.

Alergeny w vitello tonnato

Lista alergenów dla vitello tonnato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze vitello tonnato

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
170.39
340.77
Białko (g)
14.16
28.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.07
6.13
Węglowodany przyswajalne (g)
2.27
4.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.39
20.78
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
7.99
Tłuszcze nienasycone (g)
6.40
12.79
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.63
7.26
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.76
5.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.94
105.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
75.46
150.92
Witamina B6 (mg)
0.21
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
1.39
Witamina C (mg)
3.02
6.04
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.46
Witamina E (mg)
0.62
1.24
Retinol (µg (mcg))
1.39
2.78
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
4.80
9.61
Foliany (µg (mcg))
16.14
32.28
Beta karoten (µg (mcg))
736.89
1473.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
353.74
707.47
Potas (mg)
248.92
497.84
Wapń (mg)
20.67
41.35
Fosfor (mg)
132.27
264.53
Magnez (mg)
20.91
41.83
Żelazo (mg)
0.68
1.35
Cynk (mg)
1.51
3.03
Miedź (mg)
0.08
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny vitello tonnato 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania vitello tonnato

Koszt składników
219.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
135 g
3 małe marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler naciowy
50 g
1 łodyga
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Wino białe wytrawne
125 ml
1/2 szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Kapary
50 g
z zalewy, 5 łyżek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Sok z cytryny
36 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.80
Za 36 ml
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Cielęcina schab
700 g
48.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
134.40
Za 700 g
Koszt składników
219.50