Pasta z tuńczyka
- Tuńczyk w sosie własnym (250 g)
- Serek kanapkowy naturalny (100 g)
- Anchois (50 g)
Przepis na pastę z tuńczyka krok po kroku
Tuńczyka wyjmij z zalewy i włóż do miski.
Następnie do miski dodaj serek, filety anchois oraz przyprawy.
Składniki zblenduj na gładką masę.
Pastę podawaj na pieczywie.
Więcej informacji na temat pasty z tuńczyka
Pasta z tuńczyka to świetny dodatek do chleba. Pasta z tuńczyka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Przepis na nią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją wykonać. Pasta z tuńczyka wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej i świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej. Do przygotowania pasty potrzebujemy następujących produktów spożywczych: tuńczyka z puszki, serka kanapkowego naturalnego, anchois, soli, pieprzu oraz czosnku.
Jak zrobić pastę z tuńczyka? Otóż przepis na pastę z tuńczyka jest naprawdę prosty - wystarczy, że tuńczyka wyciągniemy z zalewy i włożymy do miski. Do przygotowanego tuńczyka dodamy naturalny serek kanapkowy i anchois. Doprawiamy do smaku i całość blendujemy na jednolitą gładką masę. Gotową pastę możesz przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień, gdy składniki „przegryzą się”.
Tuńczyk w puszce jest najbardziej popularną rybą, którą możemy zakupić w takiej formie. Tuńczyk jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Tuńczyk dostarcza również sporych ilości pełnowartościowego białka. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu LDL i wykazują działanie przeciwzapalne. Jest to również doskonałe źródło witaminy B3, która uczestniczy w procesie krwiotwórczym w naszym organizmie.Jej niedobór w diecie może powodować pelagrę, czyli chorobę objawiającą się występowaniem szorstkiej skóry.
Podsumowując pasta rybna z tuńczykiem naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest również bardzo pyszna. Dobrze sprawdzi się jako pasta kanapkowa na śniadanie, kolację lub jako dodatek na różnego rodzaju imprezach. Również możemy udoskonalić przepis i zrobić pastę z jajek i tuńczyka - takie połączenie równie dobrze będzie smakować. Jest to doskonała propozycja na smaczną pastę do smarowania pieczywa. Dodatkowo obecność tuńczyka dostarczy do naszego organizmu sporych ilości składników odżywczych.
Alergeny w paście z tuńczyka
Lista alergenów dla pasty z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- anchois
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy naturalny
Wartości odżywcze pasty z tuńczyka
Tuńczyk jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Tuńczyk dostarcza również sporych ilości pełnowartościowego białka. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu LDL i wykazują działanie przeciwzapalne.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.