Przepis na pastę z tuńczyka krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
blender, miska

Tuńczyka wyjmij z zalewy i włóż do miski.

Następnie do miski dodaj serek, filety anchois oraz przyprawy.

Składniki zblenduj na gładką masę.

Pastę podawaj na pieczywie.

Pasta z tuńczyka podana na pieczywie.
Pasta z tuńczyka
Koszt przygotowania dania
15.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
31

Pasta z tuńczyka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z tuńczyka

Pasta z tuńczyka to świetny dodatek do chleba. Pasta z tuńczyka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Przepis na nią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją wykonać. Pasta z tuńczyka wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej i świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej. Do przygotowania pasty potrzebujemy następujących produktów spożywczych: tuńczyka z puszki, serka kanapkowego naturalnego, anchois, soli, pieprzu oraz czosnku.

Jak zrobić pastę z tuńczyka? Otóż przepis na pastę z tuńczyka jest naprawdę prosty - wystarczy, że tuńczyka wyciągniemy z zalewy i włożymy do miski. Do przygotowanego tuńczyka dodamy naturalny serek kanapkowy i anchois. Doprawiamy do smaku i całość blendujemy na jednolitą gładką masę. Gotową pastę możesz przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień, gdy składniki „przegryzą się”.

Tuńczyk w puszce jest najbardziej popularną rybą, którą możemy zakupić w takiej formie. Tuńczyk jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Tuńczyk dostarcza również sporych ilości pełnowartościowego białka. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu LDL i wykazują działanie przeciwzapalne. Jest to również doskonałe źródło witaminy B3, która uczestniczy w procesie krwiotwórczym w naszym organizmie.Jej niedobór w diecie może powodować pelagrę, czyli chorobę objawiającą się występowaniem szorstkiej skóry.

Podsumowując pasta rybna z tuńczykiem naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest również bardzo pyszna. Dobrze sprawdzi się jako pasta kanapkowa na śniadanie, kolację lub jako dodatek na różnego rodzaju imprezach. Również możemy udoskonalić przepis i zrobić pastę z jajek i tuńczyka - takie połączenie równie dobrze będzie smakować. Jest to doskonała propozycja na smaczną pastę do smarowania pieczywa. Dodatkowo obecność tuńczyka dostarczy do naszego organizmu sporych ilości składników odżywczych.

Wartości odżywcze pasty z tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
Białko
19.90 g
15.92 g

Węglowodany w paście z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
1.38 g
1.10 g
Węglowodany przyswajalne
1.38 g
1.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.09 g
0.07 g
Laktoza
0.94 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
11.67 g
9.34 g
Tłuszcze nasycone
7.10 g
5.68 g
Tłuszcze nienasycone
4.57 g
3.66 g
Tłuszcze jednonasycone
3.19 g
2.55 g
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
1.11 g

Witaminy w przepisie na pastę z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
82.25 µg (mcg)
65.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.84 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina D
1.46 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
0.33 mg
Retinol
81.00 µg (mcg)
64.80 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.10 mg
Niacyna
6.13 mg
4.91 mg
Foliany
5.12 µg (mcg)
4.10 µg (mcg)
Beta karoten
14.75 µg (mcg)
11.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
772.62 mg
618.10 mg
Potas
249.12 mg
199.30 mg
Wapń
62.00 mg
49.60 mg
Fosfor
193.88 mg
155.10 mg
Magnez
31.50 mg
25.20 mg
Żelazo
1.21 mg
0.97 mg
Cynk
0.73 mg
0.58 mg
Miedź
0.07 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z tuńczyka 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z tuńczyka

Lista alergenów dla pasty z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • anchois
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny

Cena przygotowania pasty z tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
250 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 2
8.82
Za 250 g
Serek kanapkowy naturalny
100 g
2.50
Za 135.0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Anchois
50 g
7.50
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 50 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na pastę z tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób