Przepis na stek z tuńczyka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra nasiona mielone
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, łopatka drewniana

Tuńczyka przekrój na 2 plastry.

Posyp rybę szczyptą soli, pieprzu i nasion kolendry oraz skrop oliwą.

Wmasuj w tuńczyka przyprawy.

Rozgrzej patelnie i połóż na nią tuńczyka.

Smaż po 1-2 minuty, z każdej strony, na mocnym ogniu. Opcjonalnie dłużej, jeżeli chcesz bardziej wysmażonego tuńczyka.

Po usmażeniu zostaw rybę ja minutę i podawaj.

Stek z tuńczyka na gorącej patelni grillowej.
stek z tuńczyka
Koszt przygotowania dania
46.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
332 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Stek z tuńczyka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o steku z tuńczyka

Ryby najczęściej kojarzone są z białym mięsem, ale w przypadku tuńczyka wygląda to inaczej. Mięso tuńczyka ma czerwony kolor, od różowego, po ciemnoczerwony, nawet wpadający w fioletowy. Stek z tuńczyka wiele osób myli ze zwykłym stekiem, właśnie ze względu na jego kolor, który nie kojarzy się z rybą. Taki stek wychodzi soczysty, smaczny i zdrowy. Ryby są źródłem kwasów DHA i EPA, które są bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego zdrowia. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżanie poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- poprawę gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu. Żeby zwiększyć ich spożycie, wykorzystaj ten przepis na stek z tuńczyka, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. Do jego zrobienia oczywiście będzie ci potrzebna polędwica z tuńczyka, przyprawy i oliwa z oliwek. Dokładną instrukcję jak przygotować stek z tuńczyka znajdziesz oczywiście w przepisie powyżej. Taka wersja steka z pewnością zaskoczy Twoją rodzinę i znajomych. Jest on pyszny i dobry dla zdrowia.

Zobacz ten sprawdzony przepis i dowiedz się jak zrobić stek z tuńczyka.

Wartości odżywcze steka z tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
162.05 kcal
332.20 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
7.22 g
14.80 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
4.57 g
Tłuszcze nienasycone
4.99 g
10.23 g
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
6.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
3.38 g

Składniki mineralne w przepisie na stek z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
38.10 mg
78.10 mg
Potas
245.88 mg
504.05 mg
Wapń
7.83 mg
16.05 mg
Żelazo
1.01 mg
2.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny steka z tuńczyka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w steku z tuńczyka

Lista alergenów dla steka z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk

Cena przygotowania steka z tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk
400 g
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
45.71
Za 400 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
100.00
Jak oceniasz przepis na stek z tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób