Przepis na stek z tuńczyka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra nasiona mielone
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, łopatka drewniana

Tuńczyka przekrój na 2 plastry.

Posyp rybę szczyptą soli, pieprzu i nasion kolendry oraz skrop oliwą.

Wmasuj w tuńczyka przyprawy.

Rozgrzej patelnie i połóż na nią tuńczyka.

Smaż po 1-2 minuty, z każdej strony, na mocnym ogniu. Opcjonalnie dłużej, jeżeli chcesz bardziej wysmażonego tuńczyka.

Po usmażeniu zostaw rybę ja minutę i podawaj.

Stek z tuńczyka na gorącej patelni grillowej.
stek z tuńczyka
Koszt przygotowania dania
46.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
332 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Stek z tuńczyka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o steku z tuńczyka

Ryby najczęściej kojarzone są z białym mięsem, ale w przypadku tuńczyka wygląda to inaczej. Mięso tuńczyka ma czerwony kolor, od różowego, po ciemnoczerwony, nawet wpadający w fioletowy. Stek z tuńczyka wiele osób myli ze zwykłym stekiem, właśnie ze względu na jego kolor, który nie kojarzy się z rybą. Taki stek wychodzi soczysty, smaczny i zdrowy. Ryby są źródłem kwasów DHA i EPA, które są bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego zdrowia. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżanie poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- poprawę gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu. Żeby zwiększyć ich spożycie, wykorzystaj ten przepis na stek z tuńczyka, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. Do jego zrobienia oczywiście będzie ci potrzebna polędwica z tuńczyka, przyprawy i oliwa z oliwek. Dokładną instrukcję jak przygotować stek z tuńczyka znajdziesz oczywiście w przepisie powyżej. Taka wersja steka z pewnością zaskoczy Twoją rodzinę i znajomych. Jest on pyszny i dobry dla zdrowia.

Zobacz ten sprawdzony przepis i dowiedz się jak zrobić stek z tuńczyka.

Wartości odżywcze steka z tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
Białko
22.73 g
46.60 g
Fenyloalanina
0.89 mg
1.82 mg

Węglowodany w steku z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
7.22 g
14.80 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
4.57 g
Tłuszcze nienasycone
4.99 g
10.23 g
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
6.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
3.38 g
Cholesterol
37.07 mg
76.00 mg

Witaminy w przepisie na stek z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A
639.02 µg (mcg)
1310.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.45 mg
0.92 mg
Witamina B12
9.20 µg (mcg)
18.86 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
5.56 µg (mcg)
11.40 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
0.72 mg
Retinol
639.02 µg (mcg)
1310.00 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.50 mg
Niacyna
8.44 mg
17.30 mg
Foliany
1.95 µg (mcg)
4.00 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na stek z tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
38.10 mg
78.10 mg
Potas
245.88 mg
504.05 mg
Wapń
7.83 mg
16.05 mg
Fosfor
247.80 mg
508.00 mg
Magnez
48.78 mg
100.00 mg
Żelazo
1.01 mg
2.07 mg
Cynk
0.59 mg
1.20 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Mangan
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny steka z tuńczyka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w steku z tuńczyka

Lista alergenów dla steka z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk

Cena przygotowania steka z tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk
400 g
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
45.71
Za 400 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
100.00
Jak oceniasz przepis na stek z tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób