Pizza z tuńczykiem

Opublikowano: 27.09.2021 r., 13:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z tuńczykiem podana na eleganckim talerzu z warzywami.
Pizza z tuńczykiem
Pizza z tuńczykiem jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Ma wspaniały smak, a przy tym pozwala dostarczyć zdrowych kwasów tłuszczowych i białka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Ucieranie 15 min
809 kcal
Kcal w porcji
458 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (30 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli 8 łyżek (200 g)
  • Tuńczyk w oleju 1 puszka (120 g)
  • Papryka czerwona pół szt (120 g)
  • Papryka zielona pół szt (120 g)
  • Oliwki czarne (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, wałek stalowy

Przepis na pizzę z tuńczykiem krok po kroku

Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.

W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.

Paprykę i oliwki pokrój, a tuńczyka rozdrobnij widelcem. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizze w 250 stopniach przez 12-15 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat pizzy z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem świetnie sprawdzi się na pyszny i sycący posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, a całość dzięki dużej zawartości ryby jest pełna białka i zdrowych tłuszczów. Oprócz tego na pizzy znajduje się cała gama zdrowych warzyw, które powinny pojawiać się w diecie jak najczęściej. To idealna opcja dla miłośników prawdziwych włoskich smaków.

Przepis na domową pizzę z tuńczykiem jest bardzo prosty i można podzielić go na dwa etapy. Pierwszy, to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto, dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny, jednak z tuńczykiem wspaniale komponują się właśnie czarne oliwki i papryka. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie.

Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się tuńczyk z puszki. Do takiego przepisu lepiej nie wybierać surowego steka, gdyż potrzebuje on dodatkowej obróbki termicznej, której brak mógłby zepsuć całe danie. Najlepiej wybierać tuńczyka w oleju lub w sosie własnym. Ten w tłuszczu, choć ma więcej kalorii, to charakteryzuje się również lepszym smakiem, dzięki czemu całe danie się nim wyróżnia. Tuńczyk w sosie własnym będzie za to świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Nie pasuje tu tylko ryba w sosie pomidorowym, czy innym zbyt ciężkim.

To wspaniały pomysł na szybki, ale również smaczny posiłek. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z tuńczykiem z piekarnika, by była szybka, a przy tym pełna smaku, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu, jest po prostu najlepsza.

Alergeny w pizzy z tuńczykiem

Lista alergenów dla pizzy z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju

Wartości odżywcze pizzy z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na posiłek, dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(458g)
Energia (kcal)
176.75
809.51
Białko (g)
8.18
37.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(458g)
Węglowodany (g)
23.95
109.69
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
22.80
104.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(458g)
Tłuszcz (g)
5.64
25.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
5.31
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
20.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.12
14.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
6.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.07
18.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(458g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.04
18.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.89
288.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(458g)
Sód (mg)
108.48
496.84
Potas (mg)
235.33
1077.80
Wapń (mg)
17.96
82.26
Fosfor (mg)
89.38
409.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.07
82.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.56
11.71
Cynk (mg)
0.66
3.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z tuńczykiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z tuńczykiem

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
8 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Tuńczyk w oleju
120 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Papryka czerwona
120 g
pół szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka zielona
120 g
pół szt
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Oliwki czarne
60 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
33.50