Przepis na pizzę z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, wałek stalowy

Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.

W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.

Paprykę i oliwki pokrój, a tuńczyka rozdrobnij widelcem. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizze w 250 stopniach przez 12-15 minut.

Pizza z tuńczykiem podana na eleganckim talerzu z warzywami.
pizza z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
11.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
809 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Pizza z tuńczykiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem świetnie sprawdzi się na pyszny i sycący posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, a całość dzięki dużej zawartości ryby jest pełna białka i zdrowych tłuszczów. Oprócz tego na pizzy znajduje się cała gama zdrowych warzyw, które powinny pojawiać się w diecie jak najczęściej. To idealna opcja dla miłośników prawdziwych włoskich smaków.

Przepis na domową pizzę z tuńczykiem jest bardzo prosty i można podzielić go na dwa etapy. Pierwszy, to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto, dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny, jednak z tuńczykiem wspaniale komponują się właśnie czarne oliwki i papryka. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie.

Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się tuńczyk z puszki. Do takiego przepisu lepiej nie wybierać surowego steka, gdyż potrzebuje on dodatkowej obróbki termicznej, której brak mógłby zepsuć całe danie. Najlepiej wybierać tuńczyka w oleju lub w sosie własnym. Ten w tłuszczu, choć ma więcej kalorii, to charakteryzuje się również lepszym smakiem, dzięki czemu całe danie się nim wyróżnia. Tuńczyk w sosie własnym będzie za to świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Nie pasuje tu tylko ryba w sosie pomidorowym, czy innym zbyt ciężkim.

To wspaniały pomysł na szybki, ale również smaczny posiłek. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z tuńczykiem z piekarnika, by była szybka, a przy tym pełna smaku, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu, jest po prostu najlepsza.

Wartości odżywcze pizzy z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(458g)
Energia (kalorie)
Białko
8.18 g
37.46 g

Węglowodany w pizzy z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(458g)
Węglowodany
23.95 g
109.69 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.80 g
104.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(458g)
Tłuszcz
5.64 g
25.84 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
5.31 g
Tłuszcze nienasycone
4.48 g
20.54 g
Tłuszcze jednonasycone
3.12 g
14.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.36 g
6.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
4.07 mg
18.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pizzę z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(458g)
Witamina B6
0.17 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.04 mg
18.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
62.89 µg (mcg)
288.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(458g)
Sód
108.48 mg
496.84 mg
Potas
235.33 mg
1077.80 mg
Wapń
17.96 mg
82.26 mg
Fosfor
89.38 mg
409.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.07 mg
82.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
2.56 mg
11.71 mg
Cynk
0.66 mg
3.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z tuńczykiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z tuńczykiem

Lista alergenów dla pizzy z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju

Cena przygotowania pizzy z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
8 łyżek
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Tuńczyk w oleju
120 g
1 puszka
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Papryka czerwona
120 g
pół szt
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka zielona
120 g
pół szt
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Oliwki czarne
60 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na pizzę z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób