Tort z muffinek

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort z kolorowych muffinek
Tort z muffinek
Tort z muffinek to nietypowy sposób na naprawdę wspaniały deser. Pięknie się prezentuje i będzie doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju okazje, także na urodziny.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
584 kcal
Kcal w porcji
178 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (200 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (250 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Mleko 2% (700 ml)
  • Masło (130 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga

Przepis na tort z muffinek krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.

Połącz ze szklanką wody, jajkami i olejem.

Do masy na ciasto dodaj masło orzechowe i dokładnie rozmieszaj rózgą.

Foremki na babeczki wypełnij ciastem.

Piecz w 180 st. C przez 15 minut.

Do garnka wlej mleko i wsyp cukier trzcinowy, zagotuj.

W miseczce zmieszaj żółtka i skrobię. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.

Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

Ubij mikserem masło na pianę.

Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.

Krem przełóż do szprycki i udekoruj nim każdą babeczkę.

Babeczki ułóż dekoracyjnie.

Jak oceniasz przepis na tort z muffinek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat tortu z muffinek

Tort z muffinek to nietypowy sposób na naprawdę wspaniały deser. Pięknie się prezentuje i będzie doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju okazje, także na urodziny.

Przepis na tort z muffinek to dobry pomysł na pyszny wypiek, który jest niezwykle interesujący. Głównym składnikiem są w nim oczywiście babeczki. To one ułożone w piętrową wieżę stanowią wspaniały pomysł na tort. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura. To dokonała opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciastami z kremem. Tego tortu nie trzeba nawet kroić. Każdy może sięgnąć po jedną muffinkę. Dlatego to dobre rozwiązanie zwłaszcza na uroczystości na świeżym powietrzu. Babeczki udekorowane prostym kremem są po prostu przepyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z muffinek, by był smaczny, to ten prosty przepis będzie dobrym wyborem. Sprawdzi się zarówno dla dziecka, jak i dorosłych. Odnajdzie się również jako tort weselny. Całość jest łatwa, prosta i niezwykle odżywcza. To duża porcja białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Te pyszne słodkości na pewno zasmakują miłośnikom orzechów. Gdyż to właśnie masło orzechowe wzbogaca spód tych muffinek. Dzięki temu są tak aromatyczne, a przy okazji naprawdę ciekawe. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.

Alergeny w torcie z muffinek

Lista alergenów dla tortu z muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze tortu z muffinek

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(178g)
Energia (kcal)
328.42
584.59
Białko (g)
7.37
13.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(178g)
Węglowodany (g)
33.21
59.11
Węglowodany przyswajalne (g)
32.47
57.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(178g)
Tłuszcz (g)
19.30
34.35
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
11.45
Tłuszcze nienasycone (g)
12.87
22.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.25
16.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.62
6.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.76
156.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(178g)
Witamina A (µg (mcg))
92.32
164.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.33
2.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
91.24
162.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.47
4.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.68
70.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.88
22.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(178g)
Sód (mg)
89.25
158.87
Potas (mg)
205.79
366.31
Wapń (mg)
72.61
129.24
Fosfor (mg)
136.08
242.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.98
55.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
2.29
Cynk (mg)
0.78
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z muffinek 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z muffinek

Koszt składników
63.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
250 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 2
11.90
Za 250 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
63.60