Tort z muffinek
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (200 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (250 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Mleko 2% (700 ml)
- Masło (130 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
Przepis na tort z muffinek krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
Połącz ze szklanką wody, jajkami i olejem.
Do masy na ciasto dodaj masło orzechowe i dokładnie rozmieszaj rózgą.
Foremki na babeczki wypełnij ciastem.
Piecz w 180 st. C przez 15 minut.
Do garnka wlej mleko i wsyp cukier trzcinowy, zagotuj.
W miseczce zmieszaj żółtka i skrobię. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.
Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Ubij mikserem masło na pianę.
Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.
Krem przełóż do szprycki i udekoruj nim każdą babeczkę.
Babeczki ułóż dekoracyjnie.
- Tort
- Tort bezowy
- Tort dla dziesięciolatki
- Tort jednorożec
- Tort czekoladowy
- Tort oreo
- Tort minecraftowy
- Biszkopty na tort
- Tort kinder bueno
- Biszkopt na tort
- Tort pavlova
- Tort orzechowy
- Krem do tortu z mascarpone
- Tort bez pieczenia
- Tort makowy
- Tort szwarcwaldzki
- Tort malinowy
- Naked cake
- Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu z muffinek
Tort z muffinek to nietypowy sposób na naprawdę wspaniały deser. Pięknie się prezentuje i będzie doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju okazje, także na urodziny.
Przepis na tort z muffinek to dobry pomysł na pyszny wypiek, który jest niezwykle interesujący. Głównym składnikiem są w nim oczywiście babeczki. To one ułożone w piętrową wieżę stanowią wspaniały pomysł na tort. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura. To dokonała opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciastami z kremem. Tego tortu nie trzeba nawet kroić. Każdy może sięgnąć po jedną muffinkę. Dlatego to dobre rozwiązanie zwłaszcza na uroczystości na świeżym powietrzu. Babeczki udekorowane prostym kremem są po prostu przepyszne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z muffinek, by był smaczny, to ten prosty przepis będzie dobrym wyborem. Sprawdzi się zarówno dla dziecka, jak i dorosłych. Odnajdzie się również jako tort weselny. Całość jest łatwa, prosta i niezwykle odżywcza. To duża porcja białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Te pyszne słodkości na pewno zasmakują miłośnikom orzechów. Gdyż to właśnie masło orzechowe wzbogaca spód tych muffinek. Dzięki temu są tak aromatyczne, a przy okazji naprawdę ciekawe. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.
Alergeny w torcie z muffinek
Lista alergenów dla tortu z muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
- Żółtko jajka
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze tortu z muffinek
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(178g)
Węglowodany
(178g)
Tłuszcze
(178g)
Witaminy
(178g)
Składniki mineralne
(178g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.