Przepis na tort z muffinek krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.

Połącz ze szklanką wody, jajkami i olejem.

Do masy na ciasto dodaj masło orzechowe i dokładnie rozmieszaj rózgą.

Foremki na babeczki wypełnij ciastem.

Piecz w 180 st. C przez 15 minut.

Do garnka wlej mleko i wsyp cukier trzcinowy, zagotuj.

W miseczce zmieszaj żółtka i skrobię. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.

Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

Ubij mikserem masło na pianę.

Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.

Krem przełóż do szprycki i udekoruj nim każdą babeczkę.

Babeczki ułóż dekoracyjnie.

Tort z muffinek podany na tacy.
tort z muffinek
Koszt przygotowania dania
30.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
584 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Tort z muffinek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie z muffinek

Tort z muffinek to nietypowy sposób na naprawdę wspaniały deser. Pięknie się prezentuje i będzie doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju okazje, także na urodziny.

Przepis na tort z muffinek to dobry pomysł na pyszny wypiek, który jest niezwykle interesujący. Głównym składnikiem są w nim oczywiście babeczki. To one ułożone w piętrową wieżę stanowią wspaniały pomysł na tort. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura. To dokonała opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciastami z kremem. Tego tortu nie trzeba nawet kroić. Każdy może sięgnąć po jedną muffinkę. Dlatego to dobre rozwiązanie zwłaszcza na uroczystości na świeżym powietrzu. Babeczki udekorowane prostym kremem są po prostu przepyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z muffinek, by był smaczny, to ten prosty przepis będzie dobrym wyborem. Sprawdzi się zarówno dla dziecka, jak i dorosłych. Odnajdzie się również jako tort weselny. Całość jest łatwa, prosta i niezwykle odżywcza. To duża porcja białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Te pyszne słodkości na pewno zasmakują miłośnikom orzechów. Gdyż to właśnie masło orzechowe wzbogaca spód tych muffinek. Dzięki temu są tak aromatyczne, a przy okazji naprawdę ciekawe. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.

Wartości odżywcze tortu z muffinek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(178g)
Energia (kalorie)
328.42 kcal
584.59 kcal
Białko
7.37 g
13.12 g

Węglowodany w torcie z muffinek

Na 100g
Na porcję
(178g)
Węglowodany
33.21 g
59.11 g
Węglowodany przyswajalne
32.47 g
57.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
1.32 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(178g)
Tłuszcz
19.30 g
34.35 g
Tłuszcze nasycone
6.43 g
11.45 g
Tłuszcze nienasycone
12.87 g
22.91 g
Tłuszcze jednonasycone
9.25 g
16.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.62 g
6.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
87.76 mg
156.21 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort z muffinek

Na 100g
Na porcję
(178g)
Witamina A
92.32 µg (mcg)
164.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.20 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.71 µg (mcg)
1.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
1.33 mg
2.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
91.24 µg (mcg)
162.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.47 mg
4.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.68 µg (mcg)
70.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
12.88 µg (mcg)
22.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort z muffinek

Na 100g
Na porcję
(178g)
Sód
89.25 mg
158.87 mg
Potas
205.79 mg
366.31 mg
Wapń
72.61 mg
129.24 mg
Fosfor
136.08 mg
242.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.98 mg
55.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
2.29 mg
Cynk
0.78 mg
1.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z muffinek 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z muffinek

Lista alergenów dla tortu z muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania tortu z muffinek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
250 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 2
11.90
Za 250 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
63.60
Jak oceniasz przepis na tort z muffinek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób