Przepis na tort wiedeński krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną.

Ciepłe masło ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao i wymieszaj.

Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką bardzo delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem w połowie.

Wyłóż na ciasto konfiturę z brzoskwiń i przykryj drugim plackiem ciasta.

W garnku rozgrzej śmietankę kremówkę i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj żelatynę oraz szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.

Polej ciasto umieszczone na paterze polewą i schłodź w lodówce.

Tort wiedeński podany na paterze.
Tort wiedeński
Koszt przygotowania dania
34.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
653 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
56

Tort wiedeński - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie wiedeńskim

Tort wiedeński to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjny tort czekoladowy z dodatkiem konfitury brzoskwiniowej jest bardzo wilgotny i ma intensywny smak. Oryginalny przepis na tort to najpopularniejsze ciasto świata. Sprawdzony przepis na tort wiedeński jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, czekolada gorzka, kakao, proszek do pieczenia, jajka, śmietana kremówka, żelatyna, konfitura brzoskwiniowa, sól.

Jak zrobić tort wiedeński? Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną. Ciepłe masło ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao i wymieszaj. Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką bardzo delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem w połowie. Wyłóż na ciasto konfiturę z brzoskwiń i przykryj drugim plackiem ciasta. W garnku rozgrzej śmietankę kremówkę i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Polej ciasto umieszczone na paterze polewą i schłodź w lodówce.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując najlepszy tort to świetny pomysł na pyszne deser dla całej rodziny. Smaczny tort jest bardzo elegancki i ładnie prezentuje się na talerzu. Można go podawać na bardziej wystawne okazje. Tort można wzbogacić dodatkiem masy śmietanowej lub z mascarpone. Tort sacher jest dobry po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze tortu wiedeńskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
297.22 kcal
653.89 kcal
Brak danych dla: konfitura brzoskwiniowa.
czytaj dalej
Białko
6.16 g
13.54 g
Brak danych dla: konfitura brzoskwiniowa.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie wiedeńskim

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
26.95 g
59.28 g
Brak danych dla: konfitura brzoskwiniowa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.33 g
55.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
18.85 g
41.47 g
Brak danych dla: konfitura brzoskwiniowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
13.17 g
28.98 g
Tłuszcze nienasycone
5.67 g
12.48 g

Składniki mineralne w przepisie na tort wiedeński

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
36.50 mg
80.31 mg
Brak danych dla: konfitura brzoskwiniowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu wiedeńskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie wiedeńskim

Lista alergenów dla tortu wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na tort wiedeński nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • konfitura brzoskwiniowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tortu wiedeńskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
180 g
niecała kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Konfitura brzoskwiniowa
400 g
Jak oceniasz przepis na tort wiedeński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób