Tort wiedeński
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (200 g)
- Czekolada gorzka (300 g)
- Masło - niecała kostka (180 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Jajko (8 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Żelatyna (10 g)
- Konfitura brzoskwiniowa (400 g)
Przepis na tort wiedeński krok po kroku
Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną.
Ciepłe masło ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao i wymieszaj.
Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką bardzo delikatnie.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem w połowie.
Wyłóż na ciasto konfiturę z brzoskwiń i przykryj drugim plackiem ciasta.
W garnku rozgrzej śmietankę kremówkę i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj żelatynę oraz szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.
Polej ciasto umieszczone na paterze polewą i schłodź w lodówce.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu wiedeńskiego
Tort wiedeński to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjny tort czekoladowy z dodatkiem konfitury brzoskwiniowej jest bardzo wilgotny i ma intensywny smak. Oryginalny przepis na tort to najpopularniejsze ciasto świata. Sprawdzony przepis na tort wiedeński jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, czekolada gorzka, kakao, proszek do pieczenia, jajka, śmietana kremówka, żelatyna, konfitura brzoskwiniowa, sól.
Jak zrobić tort wiedeński? Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną. Ciepłe masło ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao i wymieszaj. Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką bardzo delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem w połowie. Wyłóż na ciasto konfiturę z brzoskwiń i przykryj drugim plackiem ciasta. W garnku rozgrzej śmietankę kremówkę i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Polej ciasto umieszczone na paterze polewą i schłodź w lodówce.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując najlepszy tort to świetny pomysł na pyszne deser dla całej rodziny. Smaczny tort jest bardzo elegancki i ładnie prezentuje się na talerzu. Można go podawać na bardziej wystawne okazje. Tort można wzbogacić dodatkiem masy śmietanowej lub z mascarpone. Tort sacher jest dobry po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w torcie wiedeńskim
Lista alergenów dla tortu wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tortu wiedeńskiego
Tort wiedeński to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Tort zawiera dużą ilość kalorii.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.