Tort ferrero rocher
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Czekolada mleczna (150 g)
- Orzechy laskowe (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (500 g)
- Cytryna - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na tort ferrero rocher krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.
Dodaj 100 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
Dodaj żółtka i ubij.
Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wyjmij biszkopt z piekarnika i wystudź.
Czekoladę rozpuść w rondlu.
W misce umieść mascarpone i śmietanę.
Wsyp 100 g cukru i dodaj czekoladę.
Zmiksuj do powstania sztywnej piany.
Biszkopt przekrój na 3 blaty.
Blaty nasącz wodą z cytryną i przełóż kremem czekoladowym.
Czekoladę mleczną umieść w garnku i rozpuść.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Wierzch ciasta polej polewą czekoladową.
Posiekaj orzechy laskowe i posyp wierzch ciasta.
Schłodź tort w lodówce przez minimum 6 godzin.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu ferrero rocher
Tort ferrero rocher to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tort o smaku czekoladowym z dodatkiem orzechów laskowych jest słodki i idealnie sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty. Tort pięknie prezentuje się na talerzu. Można przygotować go także na bardziej uroczyste okazje. Przepis na tort ferrero rocher jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, czekolada gorzka, orzechy laskowe, śmietana kremówka, mascarpone, cytryna, czekolada mleczna.
Jak zrobić tort ferrero rocher? Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Dodaj żółtka i ubij. Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i wystudź. Czekoladę rozpuść w rondlu. W misce umieść mascarpone i śmietanę. Wsyp cukier i dodaj czekoladę. Zmiksuj do powstania sztywnej piany. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Blaty nasącz wodą z cytryną i przełóż kremem czekoladowym. Czekoladę mleczną umieść w garnku i rozpuść. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową. Posiekaj orzechy laskowe i posyp wierzch ciasta. Schłodź tort w lodówce przez minimum 6 godzin.
Orzechy laskowe są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy laskowe zawierają dużą ilość składników mineralnych takich jak magnez czy potas. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny tort jest idealny na urodziny dla dzieci i dorosłych. Najlepszy tort czekoladowo orzechowy jest wspaniałym dodatkiem do kawy i herbaty. Smaczny tort jest dobry do spożycia kilka godzin po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w torcie ferrero rocher
Lista alergenów dla tortu ferrero rocher przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze tortu ferrero rocher
Tort ferrero rocher to bardzo słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii ogółem. Tort powinien stanowić w naszej diecie maksymalnie dwa posiłki w tygodniu. Tortu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.