Tort czekoladowy z owocami
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (175 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Cukier puder (10 g)
- Borówka amerykańska (200 g)
- Maliny (200 g)
- Truskawki (200 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - mocna (250 ml)
Przepis na tort czekoladowy z owocami krok po kroku
Do miski wybij jajka i delikatnie je rozbełtaj.
Następnie do jajek dodaj mleko, olej rzepakowy, cukier oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Składniki wymieszaj do połączenia.
Do suchej miski przesiej mąkę, kakao, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Mieszankę z mąki dodaj do składników mokrych i wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej do całkowitego połączenia.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i wyrównaj je.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do całkowitego wystudzenia i podziel na dwa blaty.
Śmietanę kremówkę oraz mascarpone umieść w misce i ubij przy pomocy miksera na gęsty krem.
Pod koniec ubijania do kremu dodaj cukier puder oraz pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki oraz osusz (truskawki możesz pokroić na mniejsze kawałki). Borówki umyj i osusz. Maliny oczyść.
Jeden z blatów biszkoptowych umieść na paterze, nasącz go herbatą, rozsmaruj na nim połowę kremu śmietanowego i ułóż połowę owoców.
Na wierzch ułóż drugi blat, posmaruj go pozostałym kremem i udekoruj pozostałymi owocami.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu czekoladowego z owocami
Tort czekoladowy z owocami to doskonały pomysł na tort z kremem i z owocami leśnymi dla dzieci i dorosłych. Tort warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas uroczystości urodzinowej. Przepis na tort czekoladowy z owocami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, kakao, mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder, borówki, maliny, truskawki, napar z herbaty, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić tort czekoladowy z owocami? Z jajek, mleka, oleju rzepakowego, cukru, ekstraktu waniliowego, mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej przygotuj ciasto czekoladowe. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Śmietanę kremówkę oraz mascarpone umieść w misce i ubij przy pomocy miksera na gęsty krem. Pod koniec ubijania do kremu dodaj cukier puder oraz pół łyżeczki ekstraktu waniliowego. Jeden z blatów biszkoptowych umieść na paterze, nasącz go herbatą, rozsmaruj na nim połowę kremu śmietanowego i ułóż połowę owoców. Na wierzch ułóż drugi blat, posmaruj go pozostałym kremem i udekoruj pozostałymi owocami.
Kakao, wykorzystane do przygotowania polewy, znane jest już od setek lat. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak warto włączyć jego dodatek do przygotowania pysznych dań (odrobina kakao dodana do owsianki nie dostarczy aż tak dużo kalorii). Produkt ten bogaty jest w niektóre witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę A. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: żelazo, potas, wapń, fosfor czy cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec pyszny tort czekoladowy z kremem z mascarpone i z owocami leśnymi. Tort czekoladowy świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci i dorosłych. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w torcie czekoladowym z owocami
Lista alergenów dla tortu czekoladowego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na tort czekoladowy z owocami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze tortu czekoladowego z owocami
Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na smaczne ciasto urodzinowe. Owoce wykorzystane do przygotowania deseru to bogactwo składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.