Tort czekoladowy z owocami

Opublikowano: 17.09.2023 r., 18:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy tort z owocami.
Tort czekoladowy z owocami
Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 50 min
279 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (175 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier puder (10 g)
  • Borówka amerykańska (200 g)
  • Maliny (200 g)
  • Truskawki (200 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru - mocna (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 20 cm, rózga, sitko, miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na tort czekoladowy z owocami krok po kroku

Do miski wybij jajka i delikatnie je rozbełtaj.

Następnie do jajek dodaj mleko, olej rzepakowy, cukier oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Składniki wymieszaj do połączenia.

Do suchej miski przesiej mąkę, kakao, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Mieszankę z mąki dodaj do składników mokrych i wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej do całkowitego połączenia.

Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i wyrównaj je.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do całkowitego wystudzenia i podziel na dwa blaty.

Śmietanę kremówkę oraz mascarpone umieść w misce i ubij przy pomocy miksera na gęsty krem.

Pod koniec ubijania do kremu dodaj cukier puder oraz pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Truskawki umyj i usuń z nich szypułki oraz osusz (truskawki możesz pokroić na mniejsze kawałki). Borówki umyj i osusz. Maliny oczyść.

Jeden z blatów biszkoptowych umieść na paterze, nasącz go herbatą, rozsmaruj na nim połowę kremu śmietanowego i ułóż połowę owoców.

Na wierzch ułóż drugi blat, posmaruj go pozostałym kremem i udekoruj pozostałymi owocami.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowy z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat tortu czekoladowego z owocami

Tort czekoladowy z owocami to doskonały pomysł na tort z kremem i z owocami leśnymi dla dzieci i dorosłych. Tort warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas uroczystości urodzinowej. Przepis na tort czekoladowy z owocami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, kakao, mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder, borówki, maliny, truskawki, napar z herbaty, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić tort czekoladowy z owocami? Z jajek, mleka, oleju rzepakowego, cukru, ekstraktu waniliowego, mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej przygotuj ciasto czekoladowe. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Śmietanę kremówkę oraz mascarpone umieść w misce i ubij przy pomocy miksera na gęsty krem. Pod koniec ubijania do kremu dodaj cukier puder oraz pół łyżeczki ekstraktu waniliowego. Jeden z blatów biszkoptowych umieść na paterze, nasącz go herbatą, rozsmaruj na nim połowę kremu śmietanowego i ułóż połowę owoców. Na wierzch ułóż drugi blat, posmaruj go pozostałym kremem i udekoruj pozostałymi owocami.

Kakao, wykorzystane do przygotowania polewy, znane jest już od setek lat. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak warto włączyć jego dodatek do przygotowania pysznych dań (odrobina kakao dodana do owsianki nie dostarczy aż tak dużo kalorii). Produkt ten bogaty jest w niektóre witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę A. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: żelazo, potas, wapń, fosfor czy cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec pyszny tort czekoladowy z kremem z mascarpone i z owocami leśnymi. Tort czekoladowy świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci i dorosłych. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w torcie czekoladowym z owocami

Lista alergenów dla tortu czekoladowego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na tort czekoladowy z owocami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tortu czekoladowego z owocami

na 100g gotowej potrawy

Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na smaczne ciasto urodzinowe. Owoce wykorzystane do przygotowania deseru to bogactwo składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
223.89
279.86
Białko (g)
3.66
4.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
18.95
23.69
Węglowodany przyswajalne (g)
17.08
21.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
15.46
19.33
Tłuszcze nasycone (g)
9.39
11.74
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
7.59
Cholesterol (mg)
42.85
53.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.81
11.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.73
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.90
26.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
18.27
22.84
Potas (mg)
100.68
125.85
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.88
44.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.28
67.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.96
24.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
1.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowego z owocami 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowego z owocami

Koszt składników
79.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
175 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 175 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
mocna
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Koszt składników
79.20