Przepis na tort cytrynowy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, tortownica 26 cm, miska, szpatułka

Jajka ubijamy z cukrem (200 g) na gładki i puszysty krem. W drugiej misce łączymy mąki oraz proszek do pieczenia. Przesiewamy je do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.

Masę przelewamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.

Budyń gotujemy w mleku zawartym w przepisie zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodajemy pozostały cukier. Gotowy ucieramy za pomocą miksera z masłem i sokiem z cytryny na jednolity krem.

Krem dzielimy na dwie części 3/4 i 1/4. Większą porcją wykładamy środek ciasta.

Pozostałą część rozsmarowujemy na górze ciasta.

Tort podajemy schłodzony.

Tort cytrynowy z polewą
Tort cytrynowy
Koszt przygotowania dania
17.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
91

Tort cytrynowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie cytynowym

Pyszny tort cytrynowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu na bazie budyniu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tort cytrynowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku jajka miksujemy z cukrem (200 g) na gładką i puszystą masę. Następnie w drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Za pomocą metalowego sitka mąki przesypujemy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. Następnie do miski w garnku gotujemy budyń cytrynowy z mlekiem oraz pozostałym cukrem zawartym w przepisie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy ucieramy na krem z dodatkiem masło i soku z cytryny. Masa powinna być jednolita. Krem dzielimy na dwie części (¾ i ¼). Większą częścią smarujemy środek ciasta, a pozostałym kremem wykładamy górę. Tort podajemy schłodzony.

Przepis na tort cytrynowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Cytrynowy krem do tortu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Krem możemy przygotować także z bitą śmietaną, dzięki czemu jest lekki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze tortu cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
274.16 kcal
383.83 kcal
Białko
4.62 g
6.47 g

Węglowodany w torcie cytynowym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
35.55 g
49.77 g
Węglowodany przyswajalne
35.16 g
49.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
12.96 g
18.14 g
Tłuszcze nasycone
8.31 g
11.63 g
Tłuszcze nienasycone
4.65 g
6.51 g
Tłuszcze jednonasycone
3.81 g
5.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
1.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
104.73 mg
146.62 mg

Witaminy w przepisie na tort cytrynowy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
125.37 µg (mcg)
175.51 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Witamina C
0.12 mg
0.16 mg
Witamina D
0.74 µg (mcg)
1.03 µg (mcg)
Witamina E
0.52 mg
0.73 mg
Retinol
123.48 µg (mcg)
172.87 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.26 mg
Niacyna
0.78 mg
1.10 mg
Foliany
27.60 µg (mcg)
38.64 µg (mcg)
Beta karoten
21.40 µg (mcg)
29.96 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tort cytrynowy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
103.32 mg
144.64 mg
Potas
118.77 mg
166.28 mg
Wapń
55.60 mg
77.84 mg
Fosfor
86.65 mg
121.31 mg
Magnez
9.76 mg
13.67 mg
Żelazo
1.08 mg
1.51 mg
Cynk
0.47 mg
0.66 mg
Miedź
0.04 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu cytrynowego 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie cytynowym

Lista alergenów dla tortu cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania tortu cytrynowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Budyń (proszek)
160 g
2 budynie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
27.30
Jak oceniasz przepis na tort cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób