Tort cytrynowy
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
- Budyń (proszek) - 2 budynie (160 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na tort cytrynowy krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem (200 g) na gładki i puszysty krem. W drugiej misce łączymy mąki oraz proszek do pieczenia. Przesiewamy je do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
Masę przelewamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Budyń gotujemy w mleku zawartym w przepisie zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodajemy pozostały cukier. Gotowy ucieramy za pomocą miksera z masłem i sokiem z cytryny na jednolity krem.
Krem dzielimy na dwie części 3/4 i 1/4. Większą porcją wykładamy środek ciasta.
Pozostałą część rozsmarowujemy na górze ciasta.
Tort podajemy schłodzony.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu cytrynowego
Pyszny tort cytrynowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu na bazie budyniu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tort cytrynowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku jajka miksujemy z cukrem (200 g) na gładką i puszystą masę. Następnie w drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Za pomocą metalowego sitka mąki przesypujemy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. Następnie do miski w garnku gotujemy budyń cytrynowy z mlekiem oraz pozostałym cukrem zawartym w przepisie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy ucieramy na krem z dodatkiem masło i soku z cytryny. Masa powinna być jednolita. Krem dzielimy na dwie części (¾ i ¼). Większą częścią smarujemy środek ciasta, a pozostałym kremem wykładamy górę. Tort podajemy schłodzony.
Przepis na tort cytrynowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Cytrynowy krem do tortu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Krem możemy przygotować także z bitą śmietaną, dzięki czemu jest lekki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w torcie cytynowym
Lista alergenów dla tortu cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze tortu cytrynowego
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.